Ταξιδια

Η Κάρπαθος του Κωνσταντίνου Μ. Κωνσταντινίδη

Εμπειρίες μιας αλησμόνητης, παντοτινήςπαιδικής ηλικίας.

114906-643659.jpg
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης
Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης

Κάρπαθος: Ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Εικόνες είναι η Κάρπαθος. Εμπειρίες μιας αλησμόνητης, παντοτινής παιδικής ηλικίας. Όταν αναπολώ την Αρκάσα, το δικό μου χωριό, αναπολώ στιγμές με τους γονείς μου και τα αδέρφια μου. Οι καιροί δύσκολοι, ο τόπος μικρός και τα όνειρα μεγάλα. Από τότε, τα χρόνια πέρασαν, μα όσο και να σκορπίσαμε η ίδια αγάπη μάς γυρνά στον κοινό τόπο συνάντησης κάθε καλοκαίρι.

Εικόνες είναι η Κάρπαθος. Κολύμπι στα καταγάλανα νερά του Αγίου Νικόλαου. Ήχοι από τσαμπούνα, λύρα και λαούτο στα σοκάκια της Ολύμπου. Φρέσκο ψάρι και ούζο στο Φοινίκι ή στην Αμμοοπή. Ανάβαση ψηλά μέχρι τις Πυλές ή τους Κάτω Γύρους και θέα απαράμιλλη, που μεμιάς σε ανταμείβει σαν χάνεται το μάτι στο απέραντο γαλάζιο μέχρι την Κάσο. Πειράγματα και γέλιο στο τουρνουά ποδοσφαίρου στο Απέρι. Παραδοσιακές φορεσιές, άφθονο κρασί και τραγούδι μέχρι πρωίας σε έναν ακόμα γάμο στα Σπόα. Ξέγνοιαστες καλές παρέες για γλέντι στο Όθος την ημέρα του Χριστού. Κατάνυξη, συγκίνηση και ρίγος στην καμπάνα του Εσπερινού, την παραμονή της Παναγίας στις Μενετές. Παραδοσιακή φιλοξενία και ευπρόσδεκτοι όλοι οι επισκέπτες. Τα πανηγύρια που σφύζουν από αγαθά δεν της λείπουν. Πλημμυρίζουν το νησί με μυρωδιές από ψωμί ζυμωτό, ξηροτήγανα, στιφάδο, μακαρούνες καρπάθικες. Οι ψαριές από τις βάρκες και τα καΐκια είναι πάντοτε ευλογημένες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Εικόνες από τη δική μου Κάρπαθο. Αλλά όπως συνηθίζεται, εκτός από εικόνες η Κάρπαθος είναι και μαντινάδες:

Τις ομορφιές σου ο Όμηρος

διάλεξε να αναφέρει
και έτσι την ιστορία σου
ο κόσμος για να ξέρει
Μπονεντινή μου Κάρπαθος
μαγνήτη είσαι στρωμένη
και μαγνητίζεις και γυρνούν
όλοι οι ξενιτεμένοι
Τα ήθη και τα έθιμα
τα όμορφα χωριά σου
αυτά ’ναι που μας κάνουνε
να ερχόμαστε κοντά σου
Τις νύχτες με αστροφεγγιά
να κάνουμε καντάδες,
και με της λύρας τους σκοπούς
να λέμε μαντινάδες
Μες στους σκοπούς σου χάνομαι
στης λύρας το δοξάρι
σαν στα στενά σου σεργιανώ
τη νύχτα με φεγγάρι
Όσα και να σου τραγουδώ
όσα και να σου λέω
Κάρπαθος έρχονται στιγμές
σε σκέφτομαι και κλαίω
Φύσα μαϊστραλάκι μου
πέλαγα να αρμενίσω
στην όμορφή μου Κάρπαθο
να αγκυροβολήσω

* Ο Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης είναι γενικός χειρουργός, διευθυντής της Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Βαριατρικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών


INFO Κάρπαθος:

Αντιθέσεις και εναλλαγές τοπίων, καταπράσινα αλλά και βραχώδη σημεία, αμμουδιές, κολπίσκοι, λιμανάκια, γραφικοί οικισμοί. Ωραίοι γνήσιοι άνθρωποι που δεν τσιμπάνε με την υστερία του τουρισμού. Εδώ δεν έχει χώρο για βιαστικές, γρήγορες παραγγελίες και microwave κουζίνα. Αν την κατακτήσεις μπορεί να σε κρατήσει για πάντα. Αξέχαστο θα σου μείνει το τριήμερο πανηγύρι του νησιού στην Όλυμπο τον Δεκαπενταύγουστο.

Πού να κολυµπήσεις

Οι διασημότερες παραλίες της Καρπάθου είναι τα Άπελλα και της Κυρα-Παναγιάς με καρτποσταλικό τοπίο. Στα Πηγάδια (πρωτεύουσα) θα βρεις τη Μικρή Άμμο με ρηχά νερά. Είναι πλήρως οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ταβέρνες. Στη συνέχεια την Άφωτη, με ωραία αμμουδιά, και τη μεγάλη παραλία του Βρόντη με τα καθαρά νερά. Πιο απομονωμένη είναι η Πουλιού Ποτάμι με χοντρά βότσαλα. Ωραίες παραλίες θα βρεις στην Πέρα Άμμο, στη Μικρή Αμμοωπή και στα Καστέλια, ενώ τις παραλίες στα Βάτα και στον Μακρύ Γιαλό τις προτιμούν οι σέρφερ. Λευκή αμμουδιά στην παραλία του Διακόφτη και όμορφοι βράχινοι σχηματιστοί στη Μιχαλιού Κήπος. Για πιο ερημικές παραλίες κατευθυνθείτε στις δύο αμμουδιές του Ψωράρη και της Πούντα, στην περιοχή Αρκάσα, ενώ αν τα θέλετε όλα έτοιμα προτιμήστε εκείνη του Αγίου Νικολάου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η παραλία του Αγριλαοπόταμου, την οποία επίσης προτιμούν οι φίλοι του windsurfing. Ωραία παραλία διαθέτει και το ψαροχώρι Φοινίκι, ενώ σταθερή αξία παραμένουν οι συνεχόμενες παραλίες του Λευκού.

Πού να µείνεις

Για περισσότερες ανέσεις προτίμησε τα Πηγάδια, ενώ για τοπικό χρώμα επίλεξε το Διαφάνι με την παραδοσιακή Όλυμπο. Η Αμμοωπή, ο Μακρύς Γιαλός και ο Λευκός είναι 3 ακομη επιλογες, μαζί με την παλιά πρωτεύουσα Απέρι, και τη μοναδική Αρκάσα. Στα Πηγάδια μπορείς να μείνεις σε ένα από τα Pigadia Bay (23083), Νησιά (29128), Electra Beach (23256), Odyssey Hotel Apartments (23240-42). Στο πιο ήσυχο ψαροχώρι Φοινίκι υπάρχουν τα Theodosis Studios (61387) και το ξενοδοχείο Αρχοντικό (61473, 61054). Στο Διαφάνι το Dorana Studios (51038) και στην Αμμοοπή στο ξενοδοχείο Ήλιος (81148) ή το Four Seasons (81116). Στην παραλία Λευκός το Μiraluna Hotel (71455).

Πού να φας

Δοκίμασε τοπικά προϊόντα: ξεροτήγανα, μακαρούνες, ψωμί σε ξυλόφουρνο, μυζιθρόπιτες, σαρδέλα,... Στα Πηγάδια επισκέψου τον Ρωµιό (23867), αλλά και το Mediterranean House (22766). Αν βρεθείς στην Αµµοωπή πήγαινε στο Συµπόσιο (23007). Στην Όλυµπο, πήγαινε στον Μύλο (51333) για ψάρι και µαγειρευτά. Στον Όθο όλες οι επιλογές είναι εξαιρετικές. Στο Διαφάνι εγγύηση είναι η Άνοιξις (51226) .

Κωδικός: 22450

Δήμος: 51203

Αστυνομία: 22222

Λιμεναρχείο: 22227

Πρ. Βοήθειες: 22228

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ