Ταξιδια

η Κέρκυρα του Παντελή Ε. Δημητριάδη (Κόρε Ύδρο)

Γεννήθηκα στους ευκάλυπτους στις Αλυκές και στο Εμπορικό.

114779-648406.jpg
Παντελής Δημητριάδης
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παντελής Ε. Δημητριάδης
Παντελής Ε. Δημητριάδης

Κέρκυρα: Ο Παντελής Ε. Δημητριάδης, μέλος του συγκροτήματος Κόρε Ύδρο γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice

Κέρκυρα: Γεννήθηκα στους ευκάλυπτους στις Αλυκές και στο Εμπορικό, στο Λούνα Παρκ στον Ανεμόμυλο ανέπνευσα την τυρόπιτα του καπετάνιου και το ούζο με την ποικιλία στην αρμύρα του σαββατοκύριακου.  Είδα τον ήλιο στα μάτια της, στη φωτισμένη πλατεία, στα φεστιβάλ, κούνησα τη σημαία της «αλλαγής», στους χωματόδρομους και στα τσιμέντα κυνήγησα μπάλες μέσα σε σιντριβάνια, σε μαστέλα και παράθυρα, σε κοιμητήρια.

Το μποσκέτο, τα γρασίδια στο Σαρόκο, στο Κρίκετ, στη Γαρίτσα, εξάντλησα και εξαντλήθηκα στα χωράφια με την τζίντζολα, στον Ποταμό και στον Κωτσέλλα μέσα στην πασχαλιά και στ’ αγιόκλημα, με το μυστρί στο χώμα και την πέτρα, με το μαχαίρι στο χόρτο και το παυλόσυκο.  Έκλαψα το πρωί στον παιδικό σταθμό και πιο μετά στο σφαιριστήριο, λούστηκα με το αγκάθι και την ψαλίδα, έπλυνα τα χέρια μου στο χαλίκι και στο σκληρό ψυχαναγκασμό της ανάμνησης μιας πείνας και μιας στέρησης που εξίσου σκληρά κληρονομήθηκε. Αιχμαλώτισα την κωλοφωτιά και φίλησα το μεταξοσκώληκα, μάζεψα από το δίχτυ την ελιά, κοινώνησα με το σύκο και το μούρο, γνώρισα το θεό στη φράουλα και στο κουραμαμέλι.

Κοιμήθηκα με το σπασμένο πόδι του περιστεριού το μεσημέρι και το κομμένο φτερό του κουνουπιού τη νύχτα στο καυτό μπαλκόνι της. «Εκεί α’ό πίσω» κούνησα τα πλαστικά κρόσσια τση εξώπορτας και τση καρέκλας τη διπλή σειρά, τα μπλε και τα πράσινα. Σκαρφάλωσα στη λεμονιά για να κρυφτώ και πιάστηκα απ’ το σφαλάγγι κι απ’ το μερμήγκι, παραδόθηκα στον γκιόνη και στον τζίτζικα. Έδεσα το μόστακα, κυνήγησα τη μοστερίτσα ως το λιμάνι, το καρνάγιο, τη Σπηγιά, τον Μαύρο Γάτο, το Καμπιέλο. Αγκάλιασα τον κάβουρα και το σκαρτσιμά, πάτησα την τσούχτρα, την αληθινή και τον πουτσόγιαλο μέσα στους βούρκους, στα φύκια, στα σκοινιά, στο φόβο και στο θάνατο, στις λαμπατίνες, στις οικοδομές, στις σκονισμένες δάφνες τση εκκλησιάς τον Δεκαπενταύγουστο. Έκατσα στο τραπέζι με τον Αϊ-Σπυρίδωνα, πέταξα με την Πλατυτέρα και τον Παντοκράτορα και προσγειώθηκα κάτω από το τραπέζι με τσου γάτους, τη σαρδέλα και τον οξαπόδω.

Ξεκίνησα μαζί του κολυμπώντας για το Μπρουζάδο, για το Βίδο, για το Μπάρι και το Πρίντεζι, μα χάθηκα στο δρόμο στο Μαντούκι, στους φούρνους, στα πορτόνια, στα ψαράδικα, στις στρωματσάδες, τ’ απογιόματα στις παιδικές χαρές, στα ιδρωμένα αδιακρίτως φύλου σώματα, στη μέλισσα, στη λιμπελούλα και στο ντάβανο, μέσα στο φως που όσο κι αν ρουφήξαμε δε στέρεψε, μα αντανάκλασε στο αστάκι, στο σταφύλι και στον κόκορα, στην τσουκνίδα και από κει στην άγκυρα, στο χταπόδι και στον αχινιό, στα ροζιασμένα χέρια του κυρ-Σπύρου, τση κυρά-Ρήνης, του Τσάντου, του Μεμά και τση Ασημίνας.

Κι αν ήρθαν οι βροχές, ήταν παρένθεση πάντα ο χειμώνας, και το σκοτάδι πάντα μισοσκόταδο, τόσο που το κακό σκιαόντανε κι έφευγε. Όχι, ποτέ δεν έκλεισε η ποτοποιία, ποτέ δεν έπεσε από τον γκρεμό ο γάιδαρος, μα ανελήφθη με την τσιτσιμπίρα, το κουμ-κουάτ, την αλκοόλη και το σαπούνι το πράσινο, μέσα στο τελευταίο μου χημικό βλεφάρισμα.

Κι αυτός ο άρρωστος αέρας που με φύσηξε έγινε ο άρτος μου ο επιούσιος.

Στον Ξ.Ρ. και σε όλους όσοι κρατάνε ακόμα μέσα τους ανόθευτη την Κέρκυρα των παιδικών τους χρόνων

* Ο Παντελής Ε. Δημητριάδης είναι μέλος του συγκροτήματος Κόρε Ύδρο


INFO

Πού να κολυμπήσεις

Μπενίτσες: Γαλάζια σημαία, προβλήτες, θαλάσσια σπορ, πλήθος από σκάφη. Ύψος: Άλλη μια παραλία βραβευμένη με γαλάζια σημαία, μεγάλη σε μήκος με αμμουδιά. Γουβιά: Άμμος και πετραδάκι, όµορφη µαρίνα. Aχαράβη: Αν προτιµάς την άµµο και τα ρηχά. Παλαιοκαστρίτσα: Παγωμένα νερά για να σφίγγει η επιδερμίδα, πέτρα και βότσαλο. Σιδάρι: Για κόζι στους βράχους από τις ξαπλώστρες. Κασσιόπη: Οργανωμένη παραλία στα «πόδια» του Παντοκράτορα. Λέγεται ότι ο Τιβέριος είχε βίλα σε αυτή την περιοχή. Γλυφάδα: Από τις πιο φηµισµένες του νησιού. Δασιά: Στενή αµµουδιά, πεντακάθαρα νερά. Πέλεκας και Αγνή: Για όσους προτιµούν τα ήσυχα. Aρίλλας: Φυσάει στο φουλ. Μεσογγή: Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, με ρηχά νερά, ιδανική για τα παιδιά. Γαρδένος: Για απόλυτη ηρεμία. Μια παραλία μεγάλου μήκους με άμμο, βαθιά νερά, κοντά σε ποτάμι με γλυκό νερό. Μυρτιώτισσα: «Παράδεισος» για γυμνιστές και φυσιολάτρες. Δίπλα στην κοσμική Γλυφάδα.

Πού να μείνεις

Στην πόλη της Κέρκυρας τσέκαρε το πολυτελές Corfu Palace (39485). Στο Siorra Vittoria (36300), το Cavalieri (39041, 39336) του κόμη Φλαμπουριάρι με την καταπληκτική θέα στο λιμάνι. Το Aρκάδιον (37670), ακόμα ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα και το Bella Venezia (46500).

Στο Kανόνι: Aquis Corfu Holiday Palace (36540), Corfu Divani Palace (38996), Hotel Royal (37512, 35343-4).

Βόρεια και στα πέριξ της Παλαιοκαστρίτσας: Grecotel Corfu Imperial (91481), Daphnila Bay Thalasso (90320-4), Eva Palace (90003), Corfu Chandris (97100-3), Corfu Residence (91771-16), Louis Grand Hotel (94140), Akrotiri Beach (41237, 41276, 22227).  

Στην περιοχή Νησσάκι, 25 χλµ., βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, βρίσκεται το Sunshine Corfu (26630  22281). Είναι χτισµένο αµφιθεατρικά σε λόφο, κοντά στην παραλία Μπαρμπάτη και το όρος Παντοκράτορας. Διαθέτει από ιδιωτική παραλία και δύο πισίνες μέχρι χαμάμ και σπα για τον καλοκαιρινό καλλωπισμό. Τα πλήρως ανακαινισμένα και εξοπλισμένα δωμάτια διαθέτουν ακόμα και κουρτίνες συσκότισης.

Πού να φας

Στην καρδιά της πόλης το Persona Grata, στο espresso bar εστιατόριο στον πεζόδρομο (Ιακώβου Πολυλά 24, 22672) – το βράδυ, όταν η μουσική δυναμώσει, δοκίμασε κάποιο από τα κοκτέιλ του. Στο La Cucina (Γκίλφορδ 17, 45029) για ποιοτικές ιταλικές γεύσεις. Bενετσιάνικο Πηγάδι, µποέµικο και διαχρονικό. ∆ηµαρχείο, bella Italia! Οld Forthress, εντός του Παλαιού Φρουρίου, όπως υπονοεί η ονοµασία του. Xρυσοµάλλης, παραδοσιακό οινοµαγειρείο. Γλυκάδικο της Nόνας, γαλακτοµπούρεκο και σουφλέ σοκολάτα!

Στην Kάτω Kορακιάνα: Etrusco, classic, µε βραβεία γευσιγνωσίας.

Στον Παξινό για κερκυραϊκό.

Στην Aχαράβη: Maistro, «παίξε» άφοβα το σοφρίτο.

Στην Παλαιοκαστρίτσα: Bράχος, το συστήνουν οι ντόπιοι.

Στην Αγνί: Νικόλας για φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα. Συστήνεται το παστωμένο χταπόδι.

Στο Κοντοκάλι: Γκερέκος, η πιο γνωστή ψαροταβέρνα. Για σούπες και μαγειρευτά στο εστιατόριο Ρουβάς.

Στον Άγιο Ιωάννη: Σπύρος και Βασίλης με αυθεντική γαλλική κουζίνα και σπεσιαλιτέ τα βατραχοπόδαρα.

Πού να διασκεδάσεις

Στο Romeo & Juliet (Εθν. Αντιστάσεως 54, 40997), ένα μεγάλο κλαμπ στην παραλιακή µε συχνά πάρτι και επώνυµους djs από το εξωτερικό σε έναν υπέροχο κήπο. Ανοιχτό µέχρι τις 7 το πρωί. Στο Art Café, στους κήπους των Aνακτόρων Mιχαήλ, µε εικαστικές εκθέσεις. Στο Rondo, για αξιοπρεπείς ροκιές. ∆οκίµασε και το µοδάτο Aκρωτήρι, νέα άφιξη, το Au Bar, µε ηλεκτρονική house µουσική, αλλά και µέσα στην πόλη της Κέρκυρας το Βaccarat Café Lounge Bar, µε πολύ στιλ.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ