Η Ιθάκη του Lolek - Γιάννη Αναγνωστάτου
Το λένε Θιάκι οι ντόπιοι και Ιθάκη οι ξένοι, τα βιβλία και τα ποιήματα.
Ιθάκη: Ο Lolek Γιάννης Αναγνωστάτος γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice
Το νησί από το οποίο κατάγομαι και αυτό που επισκέπτομαι κάθε καλοκαίρι το λένε Θιάκι οι ντόπιοι και Ιθάκη οι ξένοι, τα βιβλία και τα ποιήματα. Αυτό είναι το μέρος που για μένα θα είναι πάντα το πιο όμορφο στον κόσμο όλο. Στο ορεινό του, στο τραχύ του, στο συγκλονιστικά καλλίγραμμό του, συνίσταται η συχνή εναλλαγή διαφορετικών τοπογραφικών εικόνων οδηγώντας το βλέμμα στη διαρκή αιφνίδια μετάπτωση από τη μία στην άλλη. Τάση φυγής για την αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας με μοναδικό σκοπό τη δυναμική επιστροφή, και αυτό είναι κάτι το οποίο με εκφράζει απόλυτα. Η ενέργεια αυτή γίνεται ακόμα πιο αισθητή στα μικρότερα χωριά, στην Ανωγή, στην Εξωγή και στις Φρίκες.
Οι Φρίκες: μικρό ψαροχώρι με ένα παραθαλάσσιο μπαρ, 4 ταβέρνες και ένα μίνι μάρκετ. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε απαραίτητο μπορεί να χρειαστείς. Στις Φρίκες, το χωριό μου, περνώ όλες τις μέρες των διακοπών και οι μόνοι λόγοι για να μετακινηθώ σε άλλα χωριά είναι τα πανηγύρια. Τα πανηγύρια είναι το γεγονός του καλοκαιριού. Βαλς, κανταδόρικες μπαλάντες, επτανησιακά παραδοσιακά τραγούδια με τη σφραγίδα των Μνηστήρων και του Μάκη Αδριανάτου στο ακορντεόν. Οποιαδήποτε απόπειρα περαιτέρω περιγραφής των θιακιώτικων πανηγυριών χρειάζεται οπτικοακουστικές λέξεις, και τέτοιες δεν υπάρχουν.
Από μικρός προσπαθώ να φανταστώ την Ιθάκη το χειμώνα. Συχνά ρωτούσα τους μόνιμους κατοίκους, ώστε να μπορώ να φέρω εικόνες που δεν έχω δει στο μυαλό μου. Εδώ και πολλά χρόνια η επιθυμία να περάσω έναν ολόκληρο χειμώνα στην Ιθάκη γίνεται εμμονή. Ελπίζω κάποτε να την πραγματοποιήσω.
* Ο Lolek είναι τραγουδοποιός
INFO για την Ιθάκη:
Όταν φτάσεις ανέβα στα ορεινά, εκεί βρίσκονται τα πιο γραφικά χωριά της, όπως ο Σταυρός και η Ανωγή (µε ιδιόµορφα αξιοθέατα τους περίεργους λίθινους σχηµατισµούς που µοιάζουν µε µενίρ). Το χωριό Εξωγή έχει αρχιτεκτονική αναλλοίωτη από το 16ο αιώνα. Στο Βαθύ (πρωτεύουσα και γραφικό λιµάνι) αξίζει να επισκεφτείς το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, τη Θεατρική Βιβλιοθήκη του ∆ήµου και τη Βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Κέντρου. Στον κόλπο της Πόλης (Σταυρός) βρίσκεται βυθισμένη μια αρχαία πόλη. Στην περιοχή του χωριού της Ανωγής υπάρχουν σκορπισμένοι τεράστιοι ογκόλιθοι («μενίρ»). Στο Κιόνι στη δεξιά πλευρά του λιμανιού σώζεται ένα μικρό τμήμα από το πέτρινο σπίτι όπου ζούσε μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης. Στον Δήμο Ιθάκης ανήκουν τα νησιά Λαζαρέτο, Σκαρτσουμπονήσι, Άγιος Νικόλαος (προ του όρμου Αλυκές στο Μάρμακα), Περαπηγάδι, Αρκούδι, Άτοκος, Βρόμωνας, Δρακονέρα, Καρλονήσιο, Μάκρη, Οξειά, Ποντικός, Προβάτιο, Λυγιά.
Πού να µείνεις
Στον Bαθύ: Mentor Hotel (32433), Omirikon Hotel (33596-7), Calypso Apartments (33138), Villa Sarachiniko (32397), Odyssey Appartments (33400-32268). Στον Σταυρό: Ourania Studios (31207), Porto Thiaki Hotel (31245), Ithaca House (31396). Στις Φρίκες: Aristotelis Apartments (31075), χτισμένο πάνω σε βράχους, 50 μέτρα από τη θάλασσα. Στο γνωστό για τα οργανικά προϊόντα γης Περαχώρι, αναζήτησε την παραδοσιακή κατοικία της Σιμήρη Εριγώνης (32150). Στις Aφάλες: Κτήµα του Λεβέντη (694 4169770). Στο Κιόνι: Maroudas Apartments (31691).
Πού να κολυμπήσεις
Οι καλύτερες παραλίες είναι προσβάσιµες µόνο µε καΐκι. Το Γιδάκι έχει πεντακάθαρα νερά και μαλακό βότσαλο, όπως και ο Πλατύς Γιαλός, αν και τη συγκεκριµένη την πιάνει πολύ ο άνεµος. Η Λούτσα είναι περισσότερο «φιλική» στις οικογένειες. Υπάρχει ακόµα το Αγούλι µε τα λευκά βότσαλα, ο όρµος ∆εξιά κοντά στο Βαθύ και οι Αφάλες, που εκτείνονται σε τρεις διαδοχικούς κολπίσκους. Όσο για τις Φρίκες είναι πιο τουριστικές. Στα βόρεια του νησιού κρύβονται οι μικροσκοπικές παραλίες Κατσικούλι και Σαρακήνικο με τα πολλά ελαιόδεντρα και το Φιλιατρό – λέγε µε και «σπίτι» των free campers. Και άλλες παραλίες: Πόλις, Άσπρος Γιαλός, αυτή στον κολπίσκο του Σκίνου: μία από τις πιο όμορφες, φυσικές παραλίες του νησιού. Ομοίως η παραλία Μάρµακας και οι κολπίσκοι στα Κουρβούλια. Η παραλία του Αϊ-Γιάννη με χοντρό και ψιλό βότσαλο. Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού η παραλία Πίσω Αετός θεωρείται από τις καλύτερες. Μικρή, ήσυχη, με καθαρά νερά και κοντά είναι το λιμανάκι με τα καραβάκια των γραμμών Ιθάκη - Κεφαλονιά - Πάτρα και Ιθάκη - Κεφαλονιά - Λευκάδα.
Πού να φας
Στο Βαθύ: Καντούνι, Κοχύλι και στο µεζεδοπωλείο Σειρήνες, και για παραδοσιακά πιάτα στο Παληοκάραβο. Η Δροσιά, λίγο έξω από το Βαθύ, έχει κουζίνα από την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα! Στο Χάνι, στο κεντρικό σηµείο του νησιού, θα έχεις θέα και στις δυο πλευρές του πελάγους. Στο Κιόνι επισκέψου την ταβέρνα Καλυψώ στη µαρίνα.
Τι να φας
Το νησί φημίζεται για τη μεγάλη ποικιλία του σε γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, κούμαρο, αχλάδι κ.λπ.), για τις ντόπιες μαρμελάδες και το ραβανί. Τυρί φέτα και κρέας από το ντόπιο ερυθρωπό πρόβατο: μοιάζει με αυτό της συριακής φυλής προβάτου, που αποτελεί τον κοινό πρόγονο όλων των φυλών ζώων της Ν.Α. Ευρώπης και της Μ. Ανατολής. Επίσης το μέλι αλιφασκιάς και το παρθένο ελαιόλαδο από την ντόπια ποικιλία ελαιόδεντρου Θιακό. Να πιεις μαυροδάφνη και λευκό αλλά και ροφήματα όπως τσάι, χαμομήλι, μέντα, αλλά και τον Αίσωπο (ρόφημα με πλούσια περιεκτικότητα σε σίδηρο).
Πού να διασκεδάσεις
Στο Βαθύ το bar Κατώι του Λάλα ή στην Κρεπερί του Νίκου µε τις jazz µουσικές προτιµήσεις και τον όµορφο κήπο (ενίοτε φιλοξένει και live). Το κρυµµένο µυστικό του νησιού όµως εδρεύει στο Κιόνι και ακούει στο όνοµα Spavento. Ζόρικο στέκι, κάτι ανάµεσα σε νησιώτικο µπαρ και παραδοσιακός καφενές, µε καλή κουβανέζικη µουσική και γενικώς ethnic προσανατολισµό, ενώ το βράδυ το γυρνάει στην ψαγµένη τζαζ.
Κωδικός: 26 740
Αστυνομία: 32 205
Λιμεναρχείο: 32 909
Δήμος: 32 795
Πρ. Βοήθειας: 32 222
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Το νησί της Αφροδίτης και των συναισθημάτων
Το World Pass powered by Telekom, μας ταξίδεψε στο τουρνουά gaming «T-Esports Championship»
Ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης μας ταξιδεύει ως τη χιονισμένη κορυφή του Αραράτ
Κορυφαίος βιώσιμος προορισμός για τους Βρετανούς
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
Εξερευνήστε φαράγγια, λίμνες και εθνικούς δρυμούς με σεβασμό στη φύση και τη βιοποικιλότητα
Ο έγκυρος ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει διακοπές εκτός σεζόν «χωρίς ορδές τουριστών»
Το πανέμορφο παραδοσιακό χωριό στα νοτιοδυτικά της Λέσβου φημίζεται για τις πηγές του
Το διθυραμβικό αφιέρωμα βρετανικού Μέσου στο ελληνικό νησί
Τα πολλά και διαφορετικά κομμάτια της δένουν μεταξύ τους με φροντίδα και αγάπη, την οποία αγάπη καταθέτουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους οι κάτοικοί της…
"Ella" και ζήσε μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης στα "Ella Resorts"
Το νησί αποτελεί την «καρδιά» ενός εκ των μεγαλύτερων φυσικών θαλάσσιων πάρκων της Ευρώπης
Το αφιέρωμα στην «αγαπημένη εποχή του έξυπνου ταξιδιώτη για διακοπές»
«Ένα ελληνικό νησί που δεν το εντοπίζουν τα ραντάρ του μαζικού τουρισμού»
...και την αξίζει γιατί σηκώνει βάρη περισσότερα απ' όσα αντέχει - να τα λέμε κι αυτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.