- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι Παξοί του Χάρη Γούλιου (Mega)
Θυμάμαι να φτάνω στους Παξούς με το πλοίο «Κεφαλληνία» από την Πάτρα ένα βράδυ καλοκαιριού στη δεκαετία του ’70.
Παξοί: Ο Χάρης Γούλιος, διευθυντής επικοινωνίας του MEGA, γράφει για το αγαπημένο του νησί στην Athens Voice
Θυμάμαι να φτάνω στους Παξούς με το πλοίο «Κεφαλληνία» από την Πάτρα ένα βράδυ καλοκαιριού στη δεκαετία του ’70. Το καράβι ήταν μεγάλο για να μπει στο λιμάνι, που σχηματίζει ένα μικρό φυσικό φιόρδ. Σταματούσε, λοιπόν, τότε μεσοπέλαγα κι ερχόταν ένα καΐκι κι έπαιρνε τους επιβάτες. Με την αδελφή μου είχαμε βρει εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία το κατέβασμα της σκάλας στο μισοσκόταδο και τον πήδο στο καΐκι! Έχω ακόμη στη μνήμη μου τα γέλια καθώς προσπαθούσαμε να σώσουμε τα βαλιτσάκια μας από τον... πνιγμό, ενώ η μαμά μάς μάλωνε και προσπαθούσε να μας πείσει ότι «το πράγμα δεν είναι αστείο!».
Τότε δεν υπήρχαν ξενοδοχεία. Μέναμε στην πανσιόν της Άλκης – ένα υπέροχο σπίτι με μεγάλα κόκκινα παράθυρα, που αν πάτε σήμερα στον Γάη (την πρωτεύουσα του νησιού) θα το αναγνωρίσετε στα αριστερά του λιμανιού.
Αν και το νησί έχει υπέροχα νερά, το να πάει κανείς εκεί και να περιοριστεί στο γνωστό μοτίβο «μπάνιο, φαΐ, μπαράκι» είναι πολύ λίγο! Στους Παξούς πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις, να ακολουθήσεις τους χωματόδρομους μέσα από τις ελιές που συναντάς παντού και να φτάσεις στις απόκρημνες πλαγιές της δυτικής ακτής. Ειδικά το απόγευμα, καθώς πέφτει ο ήλιος, η βόλτα στη σκιά των δέντρων και η θέα προς τα απόκρημνα βράχια και το ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο είναι μοναδική. Εννοείται ότι η τουριστική ανάπτυξη προσφέρει τώρα και την εμπειρία του μπαρ με φοβερή θέα στον Ερημίτη συνοδεία ambient μουσικής – πηγαίνετε οπωσδήποτε, αλλά μην κουβαλήσετε το αυτοκίνητο ή τη μηχανή, χωρίς λίγο περπάτημα μέχρι εκεί, δεν λέει!
Και βέβαια οι καλύτερες παραλίες είναι στους Αντίπαξους. Λευκή άμμος, τιρκουάζ νερά (“comme a Polynesia”, που λέει μια Ιταλίδα κοσμογυρισμένη φίλη) και δυστυχώς πολλά σκάφη και κόσμος! Ε, μην τα θέλετε όλα δικά σας! Για να ζηλέψετε, βέβαια, θα σας εξομολογηθώ πως όταν ήμουν φοιτητής έφτανα εκεί με την παρέα μου μ’ ένα μικρό φουσκωτό και κάναμε μόνοι μας γυμνισμό. Προς το απόγευμα δεν ήταν σπάνια ατραξιόν μια οικογένεια από φώκιες που γλιστρούσαν από τα βράχια μέσα στο νερό!
Στους Παξούς πηγαίνω κάθε χρόνο – και οπωσδήποτε μία φορά «εκτός σεζόν», χειμώνα ή άνοιξη (για τις βόλτες που λέγαμε). Αν θα ’πρεπε να περιγράψω γιατί τους αγαπώ, με λίγες συνθηματικές λέξεις θα έλεγα: «Ξύλινο καΐκι ΒΑΛΗ», «ηλιοβασίλεμα στις Πράσες», «νυχτερινό ποτό στο bar Ταξίδι με τα πόδια στη θάλασσα» και «τα αρχικά Χ-Α σκαλισμένα σ’ ένα βράχο στο Μουσμούλι»!
* Ο Χάρης Γούλιος είναι διευθυντής επικοινωνίας του MEGA
INFO για τους Παξούς:
Σήμερα το γεμάτο ελαιώνες νησί έχει περίπου 2.500 κατοίκους και 64 εκκλησίες. Στους Παξούς οργανώνεται κάθε χρόνο μεγάλο Φεστιβάλ κλασικής μουσικής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, αλλά και η «Μουσική συνάντηση» κάθε Ιούλιο.
Πού να κολυµπήσεις
Οι καλύτερες παραλίες είναι εκείνες στις οποίες θα φτάσεις µε φουσκωτό. Το δυτικό μέρος του νησιού είναι άγριο µε σπηλιές, ενώ η πιο βατή ανατολική πλευρά έχει πολλές παραλίες: Γιαννά, Σουλάνενα, Μπάλος, Αγία Μαρίνα, Καµίνι. Στην παραλία Μονοδένδρι έχει και beach bar. Κάνε και µια βόλτα στο Μογγονήσι – συνδέεται με πέτρες με τους Παξούς και έχει µαγευτικές σπηλιές. Στις ακτές του Παξού είναι η σπηλιά του Παπανικολή. Εκεί κρύφτηκε το ομώνυμο ελληνικό υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου. Στους Αντίπαξους των 20 κατοίκων θα πας µε καραβάκι που φεύγει από τον Γάιο ή θα νοικιάσεις βάρκα. Η ακτογραμμή των Αντίπαξων σχηματίζει ορμίσκους όπως το Ροδοβάνι, αλλά και σπηλιές όπως η Χελιδονόγραβα. Προτίµησε την παραλία Βουτούµι.
Πού να µείνεις
Κλείνοντας δωµάτιο (ή και ολόκληρη τη βίλα, αφού έχει µόνο τέσσερα δωµάτια και κουζίνα) στο Villa Contessina (697 6639148, 32118) του Γιάννη Παντελή απολαµβάνεις από την πισίνα την θέα και βρίσκεσαι µόλις µερικά λεπτά από το κέντρο του νησιού, τον Γάιο. Μπορείς να µείνεις στο αμφιθεατρτικό Paxos Beach Hotel (32211), στο ξενοδοχείο Paxos Club (32450), καθώς και στο Amfitriti (30011) στον Γάιο.
Πού να φας και να πιεις
Ο Μπίρος, παραδοσιακή ταβέρνα, θα ανοίξει στα μέσα Ιουλίου, να τον επισκεφθείς οπωσδήποτε. Στον Καρκαλέτζο (32129) στα Μακράτικα για γκόφο πελαγίσιο στα κάρβουνα, στον Λάµπη για σουβλάκια και στον Σοφρώνη στον Γάιο για παξινίτικη κουλίνα με μπουρδέτο. Στου Νανά στον Οζιά για ούζα και πάτελες, στου Λιλά στα Μαγαζιά για κρεατοφαγία, στην ταβέρνα του Στασινού στη Λάκκα για αστακοµακαρονάδα. Στο φούρνο της Αθηνάς για την καλύτερη τυρόπιτα. Στα µπαράκια Μουράγιο, Καρνάγιο Gold και Φοίνικας θα κάνεις ζέσταµα για να συνεχίσεις στο Castello, το κλαµπ του νησιού. Τα πρωινά στο Πίου και στο all day Καληµέρα στην πλατεία του Γάιου.
Κωδικός: 26620
Αστυνομία: 32222
Λιμεναρχείο: 32259
Δήμος: 32100
Πρ. Βοήθειες:31466
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Νορβηγός δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας αγόρασε το θρυλικό «Κόκκινο Σπίτι» της Αλκυόνης Παπαδάκη στο Νέο Χωριό στην Κρήτη, αναβίωσε μαζί με αυτό και τον ελαιώνα του και βρήκε τη χαρά του
Αν πηγαίνεις στο νησί για εικοστή φορά, έχεις τη δική σου Κέρκυρα αλλά και τους ανθρώπους της με τους οποίους έχεις δεθεί με τα χρόνια.
O γνωστός ηθοποιός μιλάει για την δική του Αίγινα
Η παραολυμπιακής, αθλήτρια ξιφασκίας και μπάσκετ μιλάει για τη Ρόδο των παιδικών της καλοκαιριών, των οικογενειακών αναμνήσεων και της προσβασιμότητας
H ιδιοκτήτρια του Cine Paris και ιδρύτρια του Cinobo μοιράζεται τις αναμνήσεις της από το νησί
Ο δημοφιλής παρουσιαστής μιλά για όσα τον κέρδισαν στο νησί
H ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός θυμάται τις αγαπημένες της διακοπές στο νησί
Ο φαρμακοποιός και ιδρυτής της APIVITA μιλάει για το νησί του Ιπποκράτη, τον φυσικό πλούτο της και τη βαθιά σχέση του νησιού με την υγεία και την ανθρώπινη σοφία
Η ηθοποιός, μιλάει για το νησί που έγινε έμπνευση, έργο, μουσική και μια βαθιά προσωπική ιστορία ζωής
Όρεξη, μέρες και φαγητό να έχεις και θα περάσεις τέλεια
Ο γνωστός δημοσιογράφος γράφει για το νησί που δεν αλλάζει ποτέ
Ο γνωστός σκηνοθέτης μοιράζεται εικόνες από τη δική του εμπειρία στο νησί
Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (UHN) γράφει για το νησί που επισκεφτηκε πρόσφατα
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλεύτρια Α' Πειραιώς και Νήσων γράφει για έναν τόπο που αξίζει να ζει όλον τον χρόνο.
Η συμπρόεδρος του πολιτικού κόμματος Βολτ Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση γράφει για την ξεχωριστή θέση που έχει η Αλόννησος στην καρδιά της
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βασίλαινας γράφει για το αγαπημένο του νησί, την Σκόπελο
Ο ηθοποιός Δημήτρης Καπετανάκος γράφει για την αγαπημένη του παραλία
Η επιχειρηματίας Ειρήνη Ντέρου γράφει για τη Σκύρο, που την νιώθει πατρίδα της
Η Ελληνοιταλίδα ηθοποιός γράφει για τις παιδικές της αναμνήσεις από τα καλοκαίρια στη Σκύρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.