Ταξιδια

Καστοριά: Ταξίδι στην όμορφη του βορρά

Μια υπέροχη πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά μπροστά στη λίμνη

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καστοριά: Ταξίδι στην όμορφη του βορρά
@ Pixabay

Καστοριά: Ταξιδιωτικός οδηγός για το χειμώνα. Αξιοθέατα, διαμονή, φαγητό, τι να δω, που να πάω, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης, ή αλλιώς της λίμνης Ορεστιάδα, η Καστοριά είναι μια πόλη που αποπνέει ιστορία, παράδοση και αρχοντιά. Δραστήριοι και φιλόξενοι άνθρωποι, φυσική ομορφιά, μνημεία, είναι αυτά που θα συναντήσει ο ταξιδιώτης, σε έναν προορισμό που δείχνει ιδανικός για οικογένειες, ζευγάρια αλλά και για μοναχικούς περιηγητές.

Σήμα κατατεθέν της Καστοριάς είναι, φυσικά, η λίμνη, το γύρο της οποίας μπορείτε να κάνετε με τα πόδια, εάν δεν σας ενοχλούν και τόσο πολύ τα 10 χλμ. της απόστασης, ή ακόμα καλύτερα με ποδήλατο. Στη λίμνη, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πραγματοποιούνται διάφορα σπορ, όπως κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, wind surf, ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που τους καλοκαιρινούς μήνες κάνουν και μπάνιο. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια η δημοτική αρχή έριξε άμμο στην όχθη της για να φτιάξει «παραλία», εγχείρημα που γρήγορα εγκαταλείφθηκε.

Η πανέμορφη λίμνη της Καστοριάς, η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura και στα παγκάκια της συνταξιούχοι παίρνουν τον αέρα τους και παρέες λένε τα δικά τους, παγώνει εντελώς το χειμώνα όταν η θερμοκρασία πέφτει έως και τους μείον 15 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας.

kastoria_limni.jpg

Στην Καστοριά θα χαρείτε τις βόλτες σας ανάμεσα στα πολλά παλιά αρχοντικά της πόλης, σημάδι της ευημερίας που ξεκίνησε ήδη από τον 16ο αιώνα, με το εμπόριο της γούνας. Τα πράγματα, βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει, η γούνα ως εξαγώγιμο προϊόν κυρίως στην αγορά της Ρωσίας ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναζητούν εργασιακή διέξοδο σε άλλες περιοχές. Γι’ αυτό άλλωστε οι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης είναι μάλλον αρκετά λιγότεροι από τους 20.000 βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2011. Αρκετοί είναι όμως εκείνοι που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και με τη γεωργία, με την Καστοριά να είναι διάσημη για τα μήλα και για τα φασόλια της.

kastoria_arxontika.jpg

Τι άλλο μπορείτε, ή πιο σωστά θα πρέπει να κάνετε με τον ερχομό σας στην Καστοριά; Να περιηγηθείτε στις βυζαντινές εκκλησίες και να επισκεφθείτε το σπουδαίο Βυζαντινό Μουσείο, εκθέματα του οποίου δανείζονται πολύ συχνά μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Να πάτε στον Λιμναίο Οικισμό, στο Δεσπηλιό, 10 χλμ. από την πόλη, όπου υπάρχει αναπαράσταση προϊστορικού οικισμού στη λίμνη από την εποχή του Χαλκού. Να δείτε το Σπήλαιο του Δράκου, επάνω στο γύρο της λίμνης, με τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες. Να κάνετε βόλτα στις παλιές συνοικίες, στο Ντολτσό στα νότια και στο Απόζαρι στα βόρεια και στα μικρά πλακόστρωτα δρομάκια τους.

Καστοριά: Διασκέδαση, φαγητό και διαμονή 

Καφέ μπαρ και νεανικά καφενεία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη, αλλά στη Μ. Αλεξάνδρου θα βρείτε συγκεντρωμένα τα περισσότερα. Για τσίπουρο και μεζεδάκια προτείνουμε το καφενείο Ανθός στην πλατεία Δαβάκη, ως μια all day επιλογή, με brunch το πρωί και εναλλακτική διάθεση όλη μέρα το Day Din, στη Μ. Αλεξάνδρου και για άφτερ, με μικρές ηλικίες κυρίως, το Domus στον πεζόδρομο της Ερμού.

Για φαγητό, να θυμάστε ότι περιβόητοι είναι οι σαρμάδες, που θυμίζουν τους λαχανοντολμάδες, αλλά και τα άγρια μανιτάρια. Επίσης, τα ψάρια γριβάδι και γουλιανοί από τη λίμνη, τα οποία πάντα θα βρείτε στην ταβέρνα του Παρασκευά (2467072521) στη διασταύρωση του Κεφαλαρίου, 10 λεπτά από την πόλη. Να πάτε και στο Grada (2467029615) στην οδό Ορεστίων, για γκουρμέ αλλά και οικονομικό φαγητό.

Πολλές είναι και οι επιλογές διαμονής. Το Έσπερος Palace (2467024670) στην περιοχή Χλόη είναι το χλιδάτο ξενοδοχείο της πόλης. Ο Βυσσινόκηπος (2467029721) είναι ένας παραδοσιακός ξενώνας εποχής, βρίσκεται στον Απόσκεπο και χαρακτηρίζεται ως «το μπαλκόνι της πόλης», λόγω της εξαιρετικής θέας. Και το Αρχοντικό Ωρολογόπουλου (2467021604) στην πλατεία Ντολτσού, ένα από τα παλιά αρχοντικά που έχει διαμορφωθεί σε ξενοδοχείο.  

kastoria.jpg

Ήξερες ότι…

  • Επικρατέστερη άποψη για την ονομασία της Καστοριάς είναι ότι προήλθε από τους κάστορες, που ενδημούσαν για αιώνες στην περιοχή.
  • Η Καστοριά απέχει 194 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 564 από την Αθήνα.
  • Στο Άργος Ορεστικό, σε απόσταση 10 χλμ. από την Καστοριά, βρίσκεται ο Κρατικός Αερολιμένας Καστοριάς Αριστοτέλης.
  • Η πόλη απελευθερώθηκε κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, στις 11 Νοεμβρίου 1912, και ο Άγιος Μηνάς τιμάται ως ο ελευθερωτής της.
  • Είναι αδελφοποιημένη με την πόλη Έννα της Ιταλίας και τη Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ) της Βουλγαρίας.
  • Ξακουστό είναι το River Party, που γίνεται κάθε καλοκαίρι, με συναυλίες και κατασκήνωση στις πηγές του Αλιάκμονα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ