- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα Κύθηρα του Γκίκα Μαγιορκίνη
«Την πρώτη φορά για Κύθηρα, αν έχει καλό καιρό, θα πας συμβατικά. Άσε τα αεροπλάνα για τους παλιούς και τους βιαστικούς»
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γράφει για τα δικά του Κύθηρα.
Την πρώτη φορά για Κύθηρα, αν έχει καλό καιρό, θα πας συμβατικά. Άσε τα αεροπλάνα για τους παλιούς και τους βιαστικούς. Θα πάρεις το όχημα και θα μπεις στο πλοίο από τον Πειραιά, Παρασκευή κατά τις 3 το μεσημέρι. Παλιά έφευγε δίπλα από τα «θεριά» της Κρήτης, τώρα είναι απέναντι από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Πάρε καλή παρέα και ένα βιβλίο να χαζοδιαβάσεις, γράφει 7 ώρες ταξίδι. Εκεί γύρω στις 8 που πέφτει ο ήλιος θα βγεις κατάστρωμα να δεις τον Μαλέα να πνίγεται στο μπλε και τα χρώματα του λυκόφωτος να αντανακλούν γύρω. Στο βάθος είναι τα Κύθηρα.
Το πλοίο σε αφήνει στο Φιδονήσι, περνάς μια γεφυρούλα και φτάνεις στο Διακόφτι. Είναι βράδυ – αν ήταν πρωί θα έβλεπες την κάτασπρη άμμο και την εξωτική θάλασσα. Θα έβλεπες και το απόκοσμο ναυάγιο Nordland στο Πρασονήσι. Τώρα όμως θα πάρεις τον δρόμο για τη Χώρα, να ανέβεις ψηλά το βουνό μέσα από ελικοειδή ανηφόρα. Ο δρόμος είναι χωρίς φώτα, σκοτεινός. Αν σε κρατάει η κούραση φτάνοντας στο οροπέδιο, μείνε λιγάκι πίσω από την αυτοκινητοπομπή να χαζέψεις όλα τα αστέρια και τον γαλαξία.
Μου αρέσει η απόσυρση σε ένα παλιό σπίτι ψηλά στο Λιβάδι. Στο βάθος το Κατούνι, η πέτρινη γέφυρα των Άγγλων. Το βράδυ, όταν έχει δυτικό άνεμο και ζέστη βλέπεις τον «κατσιφάρα», σύννεφα υγρασίας από το Ιόνιο, να κατεβαίνει το βουνό στα χωράφια. Έτσι ποτίζονται οι «μπαμπακίες», τα άνυδρα μποστάνια που βγάζουν σαλάτες αμβροσίας.
Να μείνεις κάπου κοντά στη Χώρα την πρώτη φορά. Θέλεις κάμποσες ημέρες για να δεις το νησί, αλλά το βράδυ συνήθως θα βγαίνεις στη Χώρα. Μην περιμένεις ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Μόνο παρεΐστικο χαλαρό ποτάκι στο κεντρικό στενό. Όλοι κάνουμε ένα «προσκύνημα» στο Μερκάτο κι ο Χρήστος έχει όλη την καλή διάθεση να φτιάξει ταξιδιάρικα ποτά με φαντασία.
Υπάρχουν πολλά να δεις: μοναστήρια, ξωκλήσια, καταρράκτες, παραλίες, το σπήλαιο, τη Χύτρα.
Θα πάω στην Παλιόπολη ή το Σπαραγαρίο με πλήρη εξάρτηση παραλίας για μπάνιο μακριά από τον κόσμο. Στον Αβλέμονα για καφέ πάνω από τις βαρκούλες και περίπατο στην παραλία. Στο Μελιδόνι για μπάνιο, όταν φυσάει ο βοριάς.
Πριν φύγω θα πάω στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Κρασσά να ανάψω κεράκι για τους ναυτικούς.
*Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είναι Επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Βρείτε τον καλοκαιρινό οδηγό των Κυθήρων εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις ομορφότερες ελεύθερες παραλίες που βρίσκονται τσακ-μπαμ μέσα στον αστικό ιστό
Η στρατιωτική τεχνική που εξοικονομεί χώρο
Το Le Gratin άνοιξε στις 18 Ιουνίου, καταλαμβάνοντας τον χώρο του παλιού Bistrot Valois
Αυθεντικές κυκλαδίτικες γεύσεις και το προσωπικό σου transfer για να τις ανακαλύψεις όλες
Η διαμονή μπορεί να γίνει η πιο όμορφη ανάμνηση ενός ταξιδιού
Το demarketing μπήκε στα ευρωπαϊκά χαρτιά πολιτικής. Στην Ελλάδα έχουμε τα μέτρα, δεν έχουμε την καμπάνια.
Κάθε χώρος έχει σχεδιαστεί με έμφαση στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαμονής όπου τα έργα τέχνης εντάσσονται αρμονικά στην αρχιτεκτονική σύνθεση
Με σύγχρονα βανάκια και USV οχήματα που εξυπηρετούν όλη τη Νάξο
Από προτάσεις διαμονής, αυθεντικά ταβερνάκια, πρωτότυπα ψώνια μέχρι καινούργια εστιατόρια και το καλύτερο παγωτό των Κυκλάδων
Το The Roc Club και το Cape Sounio προσφέρουν δύο ξεχωριστούς λόγους να μείνεις κοντά στην Αθήνα, χωρίς να στερηθείς την αίσθηση μιας πραγματικής απόδρασης
Εκεί όπου κάθε στιγμή αποκτά αίσθηση ελευθερίας!
Αυθεντικές ταβέρνες, σύγχρονα εστιατόρια και μια θρυλική μπουγάτσα
Eξαιρετική επιλογή αν ψάχνεις έναν προορισμό που συνδυάζει θάλασσα, πευκοδάσος, καλό φαγητό και χαλαρή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα
Μια πόλη που συνέχεια εξελίσσεται, κρατώντας ατόφια την ομορφιά της
Σε μόλις μία ώρα από τον Πειραιά, παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα νησιά των Αθηναίων.
Από τις 20 Ιουλίου, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με live βραδιές έντεχνης μουσικής δίπλα στη θάλασσα
Αυθεντικές ταβέρνες, σύγχρονα εστιατόρια, ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο και η διαμονή που ονειρεύεσαι
Εδώ, η φυσική ομορφιά του τοπίου συνδυάζεται αρμονικά με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Κέρκυρας
Τι να κάνεις, πού να πας και τι να φας στο νησί του Αργοσαρωνικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.