Ταξιδια

Ταξιδεύοντας στην Κρήτη

Η Κρήτη είναι περιπέτεια. Φορτώνεις το αυτοκίνητο στο πλοίο, και ξεκινάς για το νησί που συμπυκνώνει ολόκληρη την Ελλάδα

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 304
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6660-15403.jpg

Η Κρήτη είναι περιπέτεια. Φορτώνεις το αυτοκίνητο στο πλοίο, και ξεκινάς για το νησί που συμπυκνώνει ολόκληρη την Ελλάδα.

Χανιά

● Δεν γίνεται ταξίδι στην Κρήτη χωρίς λίγες μέρες στα Χανιά. Ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα τα συναγωνίζονται. Θα μείνω στο βενετσιάνικο αρχοντικό Casa Leone (28210 76762, 56372, www.casa-leone.com). Αργά το απόγευμα θα περάσω από τη Χαλέπα, θα κατηφορίσω στα ερειπωμένα βυρσοδεψεία στα Ταμπακαριά και θα καταλήξω στην αγαπημένη μου ψαροταβέρνα, το Θαλασσινό Αγέρι (28210 51136).

● Το πρωί τραβάμε δυτικά. Οπωσδήποτε ένα μπάνιο στο εξωτικό Ελαφονήσι. Κάποτε ήταν περιπέτεια να φτάσεις ως εδώ, έπρεπε να περάσεις μέσα από την κοίτη του ποταμού με τις τεράστιες κροκάλες.

● Ενάμισι χιλιόμετρο νοτιότερα η παραλία του Κεδροδάσους, μέχρι πρόσφατα το μυστικό των free campers. Υπέροχη, άγρια και περισσότερο μοναχική.

● Επιστρέφοντας, θα σταματήσω στο ειδυλλιακό Σφηνάρι για φρέσκια κωλοχτύπα και σαλάτα της θάλασσας: ένα αγριόχορτο που φυτρώνει στα βράχια της ακροθαλασσιάς και που δεν το έχω φάει πουθενά αλλού.

● Τόσες φορές έχω πάει στη Σούγια και δεν κατάφερα να περπατήσω το μονοπάτι μέχρι την Αρχαία Λισσό. Δεν είναι οι δυόμισι ώρες πεζοπορίας, είναι ότι για να μην τις διπλασιάσεις πρέπει να οργανώσεις την επιστροφή σου με βαρκάκι.

● Έχεις περάσει το φαράγγι της Σαμαριάς; Μην το χάσεις!

Ρέθυμνο

● Αλλάζω νομό, φτάνω στο Ρέθυμνο. Αύρα ενετική και ανατολίτικη μαζί. Θα μείνω στο Avli Lounge Aprartments (28310 58250, 26213, www.avli.gr), ένα κόσμημα στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, με 7 σουίτες και εξαιρετικό εστιατόριο.

● Εννέα χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο βρίσκονται οι Αρμένοι. Και στους Αρμένους βρίσκεται ο Αλέκος (28310 41185), το όμορφο ταβερνάκι με την κρητική κουζίνα στην καλύτερη εκδοχή της –εξού και το βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2010. 

● Πάλι άρχισε να με τραβάει ο Νότος, το Λιβυκό πέλαγος μου ασκεί μια ακατανίκητη έλξη. Πρέπει να κατηφορίσω…

● Θα περάσω το Κουρταλιώτικο φαράγγι και θα κάνω jungle trekking στο φοινικόδασος στη λίμνη Πρέβελη.

● Θα κατρακυλήσω στους αμμόλοφους του Άγιου Παύλου –τοπίο Σαχάρας– και θα βουτήξω στα τιρκουάζ του νερά για να σβήσω τη φωτιά από την καυτή άμμο.

● Μου αρέσει και η ιδέα του Triopetra Yoga Retreat (www.astanga.gr): Yoga, pilates, αξέχαστα ηλιοβασιλέματα και βουτιές στην απέραντη παραλία της Τριόπετρας, που ατενίζει το Λιβυκό πέλαγος.

● Δίπλα οι Λίγκρες. Η ΠΑΡΑΛΙΑ. Ευτυχώς δεν τη γνωρίζουν πολλοί.

Ηράκλειο

● Ηράκλειο, too busy, προτιμώ να μείνω στις Αρχάνες. Όμορφο, παραδοσιακό χωριό, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, να μην πούμε για τις ταβέρνες – κάτι ξέρουν οι Ηρακλειώτες που έρχονται εδώ για φαγητό. Στο Ηράκλειο θα επιστρέψω για να επισκεφτώ το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ενυδρείο Cretaquarium Θαλασσόκοσμος.

● Περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και της Φαιστού.

● Και πάλι στο Λιβυκό. Η πεζοπορία μέχρι την υπέροχη παραλία του Αγιοφάραγγου δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά. Θα περιμένουμε να φύγει και το τελευταίο καραβάκι με τους τουρίστες. Και τότε θα είναι όλη δικιά μας. Να πάρoυμε μαζί μας τα sleeping bags.

● Το απόλυτο relax: Ένα τριήμερο στα Καπετανιανά, στους καινούργιους ξενώνες Θαλόρη: 15 αναπαλαιωμένες παραδοσιακές κατοικίες στα Αστερούσια όρη, με θέα στις θάλασσες του Νότου (697 6994896, www.thalori.com).

Λασίθι

● Οι μέρες περνάνε, αλλά η Κρήτη δεν εξαντλείται σε ένα ταξίδι. Νομός Λασιθίου, τέλος διαδρομής. Βόλτα στον Άγιο Νικόλαο. Εκδρομή στο οροπέδιο Λασιθίου και στο Δικταίο Άνδρο. Μια περιήγηση στο Μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.

● Από την Ιεράπετρα θα πάρουμε το καραβάκι για το Γαϊδουρονήσι: ολόλευκη άμμος, τιρκουάζ νερά, κεδροδάση, απολιθώματα αρχαίων κοχυλιών. Σε 3 ώρες κάνεις το γύρο του νησιού με τα πόδια. Απόλυτα εξωτικό, όμως η ομορφιά του δεν έμεινε κρυφή.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ