Ταξιδια

Ίχνη στην άμμο

Ο Κώστας Ζαρόκωστας μας ξεναγεί στον Αϊ-Γιάννη τον Δέτη

113114-649307.jpg
Κώστας Ζαροκώστας
ΤΕΥΧΟΣ 306
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κ.Ζ. στο Πάρκο των Βράχων. Στο βάθος ο φάρος του Κόρακα.
Ο Κ.Ζ. στο Πάρκο των Βράχων. Στο βάθος ο φάρος του Κόρακα.

O Κώστας Ζαρόκωστας χρόνια τώρα επιμελείται πεζοπορικές περιηγήσεις στο βουνίσιο και νησιωτικό περιβάλλον, ανιχνεύοντας αρχαίους δρόμους, σημαίνοντας παλιά μονοπάτια αλλά και ανοίγοντας καινούργια που αναδεικνύουν το τοπίο και οδηγούν τον περιπατητή στο χώρο του ανέμελου και του παντοτινού. Μια από αυτές τις δράσεις του τον οδήγησαν στη χάραξη 7 περιπατητικών και πεζοπορικών διαδρομών στο Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Αϊ-Γιάννη Δέτη, στον κόλπο της Νάουσας. Μας ξεναγεί σε μια από αυτές.

«Να ’μαστε λοιπόν στον κόλπο της Νάουσας, στην Πάρο. Στα παλιά χρόνια, κουρσάρικο αραξοβόλι και ναυτική βάση Ενετών, Τούρκων, Ρώσων και Ελλήνων. Βλέπεις, το καπέλο του, η χερσόνησος του Αϊ-Γιάννη του Δέτη, του παρέχει προστασία από τους δυνατούς βοριάδες και έτσι τα νερά του, ήρεμα και με λαμπερές γαλαζοπράσινες αποχρώσεις, αποτελούν στις μέρες μας τον πιο δημοφιλή κολυμβητικό προορισμό στο νησί.

Ο ασφαλτόδρομος από τη Νάουσα κινείται σχεδόν δίπλα στη θάλασσα. Τα Φύκια, οι Λίμνες, ο Πλαστηράς, οι ξακουστές Κολυμπήθρες, οι Καλαμιές, κατάξανθες αμμουδιές που τις διακόπτουν μοναχικές πέτρινες μορφές, αφηρημένες, συμβολικές, σιβυλλικές... που οδοιπορούνε σε αβαθή νερά. Σε κάτι λιγότερο από 5 χλμ. από τη Νάουσα η στεριά στενεύει, ο δρόμος γλιστράει ανάμεσα σε πολύχρωμα σκαριά με ψιλόλιγνα κατάρτια, ανηφορίζει ελαφρά αφήνοντας δεξιά παλιό κατάλευκο μοναστήρι και σταματάει σε χωματένιο πλάτωμα... Βρισκόμαστε στην καταπληκτική αμμουδιά του Καθολικού

Με πρωτοβουλία κίνησης ενεργών πολιτών, τοπικού συλλόγου και του Δήμου Πάρου, ο χώρος αυτός πήρε τη μορφή οικολογικού και περιβαλλοντικού πάρκου με κυριότερους στόχους την προστασία της φύσης και της φυσιογνωμίας της χερσονήσου, αλλά και τη δημιουργία ενός εναλλακτικού πόλου με δράσεις στα πεδία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού και της αναψυχής.

Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσετε τη μικρή σε έκταση αλλά πλούσια σε ομορφιά και ενδιαφέρον χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη με οδηγό τις επτά περιπατητικές και πεζοπορικές διαδρομές συνολικού μήκους 7 περίπου χλμ., που διατρέχουν απ’ άκρον σε άκρον ολόκληρο το πάρκο.

Διαδρομή 3: Παραλία Καθολικού-Περικόπετρα-Τούρκου Άμμος Μήκος 900 μ./Χρόνος (χωρίς στάσεις) 16΄
Τούρκου Άμμος-Αλμυρός-Τούρκου Άμμος
Μήκος 1.150 μ./Χρόνος (χωρίς στάσεις) 25΄

Μια καθαρά θαλασσινή διαδρομή, αφού σχεδόν στο σύνολό της κινείται πλάι στο κύμα. Διασχίζουμε διαγώνια την αμμουδιά του Καθολικού και ακολουθούμε τις πινακίδες (βλ. ➌ στο χάρτη). Μια μικρή παράκαμψη με σημάδια ➌ φεύγει δεξιά και μας οδηγεί σε στενό μονοπάτι μέσα από επίπεδες πλάκες δίπλα στη θάλασσα μέχρι την παραλία της Περικόπετρας σε 5΄. Ίχνη ανθρώπινης παρουσίας άγνωστης χρονικής περιόδου εντοπίζονται στην πλαγιά Β.Α. της Περικόπετρας, με την παρουσία λιγοστών θεμέλιων τοιχοποιίας. Σε 10΄ από την Περικόπετρα, και αφού περάσουμε το μεγάλο βράχο στην περιοχή Πίσσες, φτάνουμε στην όμορφη και σχετικά απομονωμένη παραλία Τούρκου Άμμος. Σε 3 έως 4΄ αξίζει μία παράκαμψη αριστερά προς το μικρό κάβο του Αλμυρού, με τα τόσο διαφορετικά σε μορφή και χρωματισμούς βράχια. Άλλα γκριζωπά, ξαπλωμένα νωχελικά, και άλλα κατάμαυρα και αγριωπά σε διάταξη μάχης, έτοιμα να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τους δυνατούς βοριάδες. Το καλοκαίρι, όταν φυσάει ο Γαρμπής, γαληνεύει και μετατρέπεται σε μεγάλη γαλαζοπράσινη πισίνα. Συνεχίζουμε ακολουθώντας το περιφερειακό μονοπάτι, περνώντας πάνω από μικρή βοτσαλωτή παραλία και πλησιάζουμε στην περιοχή Κόκκινος Βράχος. Λίγο πιο κάτω το μονοπάτι διακλαδίζεται. Ακολουθούμε το ανηφορικό, και σε 2΄ βρισκόμαστε στη κορυφή του υψώματος, στη θέση των Ρώσικων Πυροβολαρχιών της περιόδου 1770-1774. Ο ρωσικός στόλος μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Τσεσμέ επέλεξε τον κόλπο της Νάουσας ως αγκυροβόλιο. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει περιφερειακά στο Ακρωτήρι του Τούρκου, αγαπημένο τόπο των κορμοράνων της περιοχής, και καταλήγει στην ξανθή αμμουδιά με τα καταγάλανα νερά».

Info
Στο πρωτοπόρο αυτό θεματικό πάρκο μπορείς να περπατήσεις ελεύθερα, να παρακολουθήσεις παραστάσεις, να κολυμπήσεις στις 4 παραλίες ή να δειπνήσεις στο εστιατόριο. Αυτή την Κυριακή ξεκινάει το Α΄ Συλλογικό Φεστιβάλ Πάρου (ως τις 28/6). 22840 53560, www.parkoparos.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ