- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Αααα, η Σκιάθος είναι καταπληκτικό νησί», θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει κάθε φορά που στην οικογένεια άνοιγε η κλασική συζήτηση «πού θα πάμε το καλοκαίρι». Κι όλο το συζητούσαν οι μεγάλοι και δώσ’ του τα διαφημιστικά προσπέκτ (έτσι τα έλεγαν τη δεκαετία του ’70) και μετά... μετά πηγαίναμε στον παππού και τη γιαγιά στην... Κρήτη. Αυτό το «καταπληκτικό νησί» των προεφηβικών μου χρόνων, έμελλε να γίνει, έτσι από σύμπτωση, στην τύχη που λένε, το σημείο καλοκαιρινής –και όχι μόνο– αναφοράς εδώ και δέκα περίπου χρόνια.
Ε! και δηλαδή τι διαφορετικό έχει η Σκιάθος, αν όχι για να δεθείς μαζί της, τουλάχιστον να την επισκεφθείς μια φορά και να πεις «άξιζε τον κόπο». Γιατί κόπος χρειάζεται παρά το ότι είναι κοντά, μόλις μιάμιση ώρα από Αθήνα, ο Άγ. Κωνσταντίνος κι άλλο τόσο το ιπτάμενο ή άντε ένα δίωρο το πλοίο τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει κι αεροδρόμιο... Έλα όμως που τα δρομολόγια είναι λειψά και πολλές φορές σε άσχετες ώρες.
Αλλά άσ’ τα αυτά, πες ότι έφτασες. Και τώρα τι κάνουμε; Κάνουμε ό,τι θέλουμε σε μία από τις 72 παραλίες. Ναι, 72! Και για κάθε γούστο και για κάθε τύπο εκδρομέα. Θες να περπατήσεις; Πάρε το δισάκι σου και τράβα στο Κάστρο, που το κατέβασμα είναι εύκολο, αλλά στην επιστροφή κουβαλώντας και μερικές μπίρες παραπάνω τα πράγματα δυσκολεύουν. Για τις Κουκουναριές τι να πω, γνωστή ανά την υφήλιο παραλία, μόνο που πήζει από κόσμο και ώρες ώρες θυμίζει παραλία της Αττικής. Έχει και θαλάσσια σπορ για τους μερακλήδες του είδους. Είσαι πιο μοναχικός; Τράβα στα βόρεια του νησιού, το Μαντράκι είναι σούπερ (φτάνει να μη φυσάει). Και οι παραλίες είναι ατελείωτες. Και μικρή και μεγάλη Μπανάνα έχουμε (στη μικρή γυμνοί). Να μην ξεχάσω τα Λαλάρια (πας με φουσκωτό) με τις περίφημες πέτρες, που στο τέλος από το κλέψε-κλέψε –«για να βάλουμε και μια στο σαλόνι, βρε Βασίλη»– ...δεν θα μείνει μία!
Και παραλίες έχει λοιπόν, και μπαρ έχει –γεια σου, Μίρκα–, και φαγάδικα καλά (το 1900 του Πέτρου και της Γιώτας είναι σούπερ), κι από όλα τα ωραία.
Δεν πας στη Σκιάθο γι’ αυτό, όμως. Ούτε καν για τους ΠΑΟΚτζήδες, που λόγω παραδοσιακών σχέσεων του νησιού με τη Θεσσαλονίκη τούς βλέπεις παντού. Στη Σκιάθο πηγαίνεις γι’ αυτό που εκπέμπει το μέρος.
Τώρα, τι είναι αυτό, θα σας γελάσω... Λίγο οι ζαμανφού τύποι που το κατοικούν, λίγο ο Παπαδιαμάντης και η σκιά του Άθως που πέφτει στο νησί, φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Ίσως γι’ αυτό η καλύτερη ώρα του δεν είναι τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά 4 τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, την ώρα που βγαίνει ο Επιτάφιος και τα μπαράκια χαμηλώνουν τη μουσική.
* Ο Βασίλης Λυριτζής είναι δημοσιογράφος και παρουσιάζει με τον Δημήτρη Οικονόμου την καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» στη ΝΕΤ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανάμεσα στα μέρη του πλανήτη που παραμένουν αυθεντικά, ποιοτικά και αναλλοίωτα
Μιλήσαμε με τον Σταύρο Ιωαννίδη για την αποστολή στο Νεπάλ με την ομάδα του ΣΚΑΪ, και τη σειρά ντοκιμαντέρ Prime Time, που θα προβληθεί σήμερα, Τρίτη 20 Ιανουαρίου, στις 00.15
Τα στοιχεία προέρχονται από την τελευταία μελέτη (Ιανουάριος 2026) του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ)
Με πρώτη στην κατάταξη την Πάρο
Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία θέση είναι εντυπωσιακή
Κάποια συμβάντα ξεπέρασαν τα όρια της απερισκεψίας
Ιδιαίτερα δυναμική έχει το wellness tourism
Ιδανικές μικρές εκδρομές κοντά στην Αθήνα για να ζήσετε τις γιορτές διαφορετικά
Η λέξη προέρχεται από τα υψηλής γαστρονομίας sushi bars
Γνωστή ως North Coast 500 (NC500), λανσαρίστηκε το 2015
Νέες απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία
Στην ενότητα «Europe and the United Kingdom» της Gold List 2026
Τα δώρα της A.V. στους αναγνώστες της
Οι επιλογές της χρονιάς συνδυάζουν αυθεντικότητα, βιωσιμότητα και αναζήτηση του διαφορετικού
Ένα από τα πιο παλιά του είδους, αφιερωμένο αποκλειστικά στις ομορφιές της Ελλάδας, τώρα στο διαδύκτιο
Ανακαλύψτε την Καστοριά μέσα από την περιήγηση γύρω από τη λίμνη με την καθοδήγηση έμπειρων επιστημόνων
Δωρεάν φαγητό, ποδήλατα και μουσεία με το CopenPay
Τι συνδέει τους δύο θεατρικούς συγγραφείς; Πώς ένας δημοσιογράφος αποτυπώνει αυτή τη σχέση σήμερα;
Η νέα ταυτότητα του νησιού μέσα από βιώσιμη φιλοξενία και αυθεντικές εμπειρίες
Σειρά αφιερωμάτων στο νησί που γίνεται «πόλος έλξης των νέων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.