Ταξιδια

8 πράγματα που θα δεις, θα φας και θα αγγίξεις στο διάσημο Notting Hill του Λονδίνου

Ψάχνοντας τον Hugh Grant

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nottingfinal.jpg

Eίμαι από εκείνους που υποστηρίζουν φανατικά πως αν αγαπάς πολύ μία πόλη, πρέπει να την επισκεφτείς παραπάνω από μία φορά για να θεωρηθεί πως την έχεις ζήσει. Πόσο μάλλον αν αυτή η πόλη είναι τόσο αχανής, ηλεκτρική και μαγική όσο το Λονδίνο, το οποίο είναι σαν να χωρίζεται σε μικρότερες πολιτείες ανά περιοχή και ό,τι ακριβώς ψάχνεις σε περιμένει να το ανακαλύψεις σε κάποια όμορφη γωνία.

Αν έχεις διάθεση για hipster καταστάσεις με ψαγμένα μαγαζιά, vintage stores και τα καλύτερα bagels της ζωής σου, θα πας στο Shoreditch. Αν αυτό που επιθυμείς είναι να γαληνέψεις κάνοντας ένα διάλειμμα από τους εξωφρενικά γρήγορους ρυθμούς της πόλης, μπορείς να ανακαλύψεις το παραμυθένιο Holland Park. Αν θέλεις απλώς να νευριάσεις, πήγαινε στην Oxford Street γύρω στις δώδεκα το μεσημέρι για ψώνια.

Εγώ έχοντας ήδη στο μυαλό μου την ταινία Notting Hill από τότε που κόντεψα να έρθω στα χέρια με την φίλη μου για την τιμή του Hugh Grant και ενώ με κυρίευε μια γενικότερη ρομαντική διάθεση, αποφάσισα να περάσω μία ολόκληρη ημέρα εξερευνώντας μία από τις αγαπημένες μου γειτονιές σε ολόκληρη την πόλη και ανακαλύπτοντας τα μυστικά που δεν μου είχε ήδη πει. Πήρα την φωτογραφική μηχανή, πήρα και την μαμά μου και ξεκινήσαμε.

Η μηχανή πέθανε πριν καν βγούμε από το μετρό γιατί είχα ξεχάσει να την φορτίσω (χασταγκ τραβελ μπλογκερ) αλλά κάπως τα καταφέραμε.

Ιδού λοιπόν 8 πράγματα που αξίζει να ζήσεις κάνοντας μία μεγάλη βόλτα στο Notting Hill:

1. Θαύμασε τις αντίκες

notting1.jpg


Δεν χρειάζεται να περιμένεις την υπαίθρια αγορά του Portobello για να απολαύσεις τα εκατοντάδες παράξενα και όμορφα αντικείμενα-αντίκες που έχει να σου προσφέρει. Για την ακρίβεια, καλύτερα να αποφύγεις την περιοχή τελείως τα Σαββατοκύριακα γιατί ο κόσμος είναι πολύς και θα σου χαλάσει την εμπειρία. Οι πάγκοι στον δρόμο είναι λιγότεροι, όμως μαγαζιά όπως το Alice's είναι ανοιχτά και σε περιμένουν, έχοντας ανοίξει κούτες και βαλίτσες με τα πάντα από παλιά παιχνίδια μέχρι ζωγραφισμένες τσαγιέρες, φωτογραφικές μηχανές του '80 μέχρι και ξύλινα flamingos για εμάς τους millennials. To πιο πιθανό είναι πως δεν θα καταλήξεις να αγοράζεις κάτι (πόσες αντίκες να χωρέσουν στην χειραποσκευή της RyanAir;) αλλά σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό.

2. Υπέκυψε στο Hummingbird Bakery

notting2.jpg

Ο μικρός φούρνος που μυρίζει βούτυρο, ζάχαρη και ευτυχία πρέπει να είναι σίγουρα ένας από τους σταθμούς σου ακόμα και αν είσαι από αυτούς τους κατάπτυστους που ισχυρίζονται πως δεν τους αρέσουν τα γλυκά. To Hummingbird Bakery άνοιξε τις πόρτες του το 2004 και ουσιαστικά εδραίωσε την αμερικάνικη κουλτούρα των cupcakes (και κυρίως του red velvet) στη βρετανική πρωτεύουσα. Από τότε έχουν ανοίξει πέντε ακόμα μαγαζιά στο Λονδίνο και τρία σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ναι, είναι απλά τόσο καλοί.

Η μαμά μου ζήτησε ένα κομμάτι rainbow cake και τελικά μας έδωσαν δύο, γιατί η κοπέλα που μας εξυπηρετούσε θεώρησε ότι το πρώτο ήταν πολύ μικρό. Προφανώς θεώρησα κάτι τέτοιο ως θείο σημάδι, πως το rainbow cake ήταν ευλογημένο και οι θερμίδες του δεν θα μετρούσαν.

3. Δες μία ταινία στο Electric Cinema

notting3.jpg

Ή απλώς πέρασε απέξω και δες το κτίριο. Εμείς ωραίες φωτογραφίες δεν μπορέσαμε να βγάλουμε επειδή είχαν παρκάρει φορτηγά μπροστά του, όμως εσύ μάλλον θα είσαι πιο τυχερός.

Αυτός ο κινηματογράφος βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την υπόλοιπη αύρα του Notting Hill που θυμίζει κάτι από περασμένη εποχή και το να παρακολουθείς εκεί ταινία είναι κάτι που δύσκολα θα ξαναζήσεις. Πληρώνοντας ένα εισιτήριο, μπορείς να κάτσεις σε αναπαυτικές πολυθρόνες, να ακουμπήσεις το ποτό ή τα ποπ κορν σου στο δικό σου τραπεζάκι, να καλυφθείς με μία απαλή κουβέρτα και να απλώσεις τα κουρασμένα σου πόδια πάνω σε ένα σκαμπό. Προσπάθησα να πείσω την μαμά μου να δούμε το Jurassic World όμως αρνήθηκε και έτσι έχασα και τα σκαμπό και τον Chris Pratt στην οθόνη μου. Σκληρό, πολύ σκληρό.

4. Πάρε πόζα μπροστά στην μπλε πόρτα της γνωστής ταινίας

notting4.jpg


Η ταινία Notting Hill κυκλοφόρησε το 1999 και είναι 100% υπεύθυνη για το πόσο διάσημη έγινε η γειτονιά στα χρόνια που ακολούθησαν. Η μπλε πόρτα πίσω από την οποία βρισκόταν το σπίτι του Hugh Grant (και του υπέροχου συγκατοίκου του) βρίσκεται ακόμα εκεί, με τον αριθμό 280 και οι τουρίστες που θέλουν να φωτογραφηθούν μπροστά της σχηματίζουν ουρά. Χρειάστηκε να περιμένω να το ζήσουν μία ολόκληρη οικογένεια Κινέζων, μία μαμά που προσπαθούσε να πάρει selfie με το μωρό της χωρίς να της πέσει (το κινητό και το μωρό) και ένα ζευγάρι Γάλλων που καβγάδιζαν ταυτόχρονα αλλά τελικά πόζαρα. Χτύπησα και την πόρτα αλλά πουθενά ο Hugh.

5. Κάνε μία επίσκεψη στο Museum of Brands, Packaging and Advertising

notting5.jpg


Aπό τα πιο διασκεδαστικά, πολύχρωμα και πρωτότυπα μουσεία που έχω ποτέ ανακαλύψει και είμαι πραγματικά περήφανη με τον εαυτό μου που το ξετρύπωσα! Κανένας ταξιδιωτικός οδηγός δεν το αναφέρει και ούτε ένας φίλος μου δεν έτυχε ποτέ να πάει προς τα εκεί. Ίσως όταν έχεις να επισκεφτείς μουσεία όπως το βρετανικό, το φυσικής ιστορίας και την Tate να μην έχεις όρεξη για συσκευασίες και αφίσες, όμως αν είσαι χαλαρός τότε σίγουρα πρέπει να του δώσεις σημασία. Εκεί θα βρεις περιοδικά, παιχνίδια, εφημερίδες, πόστερ και πολλά ακόμα που σε ξεναγούν στην ιστορία της Βρετανίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την στέψη της Ελισάβετ και από τον γάμο του Charles με την Diana μέχρι την γέννηση της πριγκίπισσας Charlotte. Όλα αυτά ενώ παράλληλα βλέπεις την ξέφρενη πορεία της ποπ κουλτούρας από τους Beatles (ούρλιαξα λίγο όταν είδα μία ολόκληρη βιτρίνα αφιερωμένη σε αυτούς) μέχρι τους One Direction. Δυστυχώς δεν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες και θα θέλεις πάρα πολύ!

6. Δοκίμασε φαγητό από την Καραϊβική

notting6.jpg


Μία γρήγορη αναζήτηση στο Google βγάζει το Cotton's ως ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της περιοχής με αυθεντικό Caribbean food. Το περίεργο ήταν πως το βρήκαμε τελείως άδειο και θορυβηθήκαμε λίγο, όμως οι σερβιτόροι μας είδαν που κάναμε μία μικρή σύσκεψη για το αν θα μπούμε ή όχι και άρχισαν τα γλυκόλογα για να μας πείσουν.

Προφανώς και μπήκαμε γιατί ντρεπόμασταν να φύγουμε.

Ο χώρος σε βάζει κατευθείαν σε ένα τροπικό κλίμα με τους παπαγάλους στις ταπετσαρίες και το όμορφο μπαρ ενώ το μενού έχει πάμπολλες λαχταριστές επιλογές. Τώρα να πω ότι θυμάμαι ακριβώς το όνομα του πιάτου που παρήγγειλα; Δεν θα το πω, γιατί δεν το θυμάμαι. Είχε όμως ψάρι με μία απίστευτη σως, ρύζι, κροκέτες, τηγανιτές μπανάνες (!) και ήταν ό,τι πιο νόστιμο δοκίμασα (καταβρόχθισα δηλαδή) σε όλο το ταξίδι. Το πάντρεμα του γλυκού με το αλμυρό με καθήλωσε και τρέχουν λίγο κάτι σαλάκια και τώρα, μόνο στην σκέψη. Επίσης αν έχεις όρεξη για cocktail, πρέπει να γνωρίζεις πως το Cotton's κατέχει το ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη συλλογή με ρούμι στον κόσμο!

7. Βρες το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσεις στο Daunt Books

notting7.jpg


Με λίγο περπάτημα, λίγο αποπροσανατολισμό και το City Mapper στο χέρι, θα βρεις το βιβλιοπωλείο Daunt Books (είναι απέναντι από την στάση μετρό Holland Park) και εκεί θα χαθείς πραγματικά. Ένας υπέροχος χώρος σχεδιασμένος για λάτρεις του διαβάσματος, όπου όλοι είναι ευγενικοί, όλοι κάνουν ησυχία και υπάρχουν φρέσκα λουλούδια στα τραπέζια με τις νέες κυκλοφορίες. Αγόρασα δύο βιβλία, παρόλο που η χειραποσκευή της RyanAir ήταν ήδη τίγκα και ο ώμος μου κόντευε να βγει από το κουβάλημα.

8. Περπάτησε τελείως τυχαία κοντά στα πολύχρωμα σπίτια-σήμα κατατεθέν της γειτονιάς

notting8.jpg

Δεν ήθελες να βγεις φωτογραφία, απλώς πατήθηκε το κλικ της κάμερας!

Aν έχεις περιέργεια να δεις πού αλλού πήγαμε και τι φάγαμε στο Λονδίνο μαζί με κάποιες ταξιδιωτικές συμβουλές, μπορείς να ρίξεις μία ματιά στα stories του instagram μου. London calling!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ