Ταξιδια

Απόκριες στην Ελλάδα

Στις διάφορες γωνιές της Ελλάδας, τα ήθη και τα έθιμα του καρναβαλιού διαφέρουν ανάλογα με τις πολιτιστικές καταβολές κάθε πόλης. 

114972-718279.jpg
Έμελυ Μετταληνού
ΤΕΥΧΟΣ 246
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
41189-92816.jpg

Στις διάφορες γωνιές της Ελλάδας, τα ήθη και τα έθιμα του καρναβαλιού διαφέρουν ανάλογα με τις πολιτιστικές καταβολές κάθε πόλης. Αλλού θα πάμε λοιπόν αν θέλουμε να ζήσουμε ένα παγανιστικό  Ή παραδοσιακό καρναβάλι και αλλού αν θέλουμε κάτι καλλιτεχνικό, δυτικής προέλευσης. Ψάξαμε και μάθαμε τι παίζει.

Kαρναβαλιστές της Πάτρας

Οι χοροί μεταμφιεσμένων που ξεκίνησαν πριν από 180 χρόνια στα μεγαλοαστικά σπίτια της πόλης έχουν εξελιχθεί σε μια πολυήμερη λαϊκή γιορτή με όλο και περισσότερο κέφι, φαντασία και δημιουργικότητα. Μεταξύ των εκδηλώσεων είναι το καθιερωμένο «κυνήγι θησαυρού», τα «μπουρμπούλια», ιδιότυπα ball masquès όπου οι άνδρες εμφανίζονται με επίσημο ένδυμα και οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα. Όλα αυτά ολοκληρώνονται με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων –σατυρικού συνήθως περιεχομένου– και πεζών καρναβαλιστών. Και φυσικά, το καθιερωμένο κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου στο μόλο του Αγίου Νικολάου.

Μουζέτα στην Κέρκυρα 

Εδώ το καρναβάλι είναι επηρεασμένο από τη βενετσιάνικη παράδοση. Οι μάσκες λέγονται «μουζέτα», τα κουτσομπολιά «πετεγολέτσια». Ξεχωρίζει το έθιμο των Κουτσομπολιών, όπου από τα παράθυρα των σπιτιών βγαίνουν οι γειτόνισσες με μικρόφωνα, ώστε να ακούγονται, κι αρχίζουν να θάβουν γνωστούς κι αγνώστους σε τοπική διάλεχτο. Στη μεγάλη παρέλαση συμμετέχουν σωματεία, σχολές χορού και οι υπέροχες μουσικές μπάντες της Κέρκυρας.  

O «Τζάρος» στην Ξάνθη 

Την Παρασκευή το βράδυ η πόλη θα κινείται σε ρυθμούς 70s, ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου οι Goin’ Through and the family θα πάρουν τη σκυτάλη για να τη δώσουν στα πολλά αποκριάτικα πάρτι που έχουν προγραμματίσει οι διάφοροι σύλλογοι. Η παρέλαση της Κυριακής κινείται σε λάτιν ρυθμούς, για να καταλήξει σε ένα ξέφρενο πάρτι υπό τους ήχους του dj Bouzouris. Το ίδιο βράδυ στο συνοικισμό Σαμακώβ, κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, γίνεται το κάψιμο του «Τζάρου». Είναι ένα έθιμο που προέρχεται από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης, το κάψιμο ενός ανθρώπινου ομοιώματος πάνω σε σωρό από πουρνάρια, ώστε να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. 

Χορός στην Κοζάνη

Εδώ το καρναβάλι είναι υπόθεση κάθε γειτονιάς και η κάθε μία στήνει το δικό της Φανό. Σε κάθε πλατεία, κάτω από ένα υπόστεγο βρίσκονται τα όργανα και τα κεράσματα, άφθονο κρασί και κιχιά, ενώ ο κόσμος χορεύει και τραγουδά γύρω από μια τεράστια φωτιά παραδοσιακά κοζανίτικα τραγούδια με σεξουαλικό κυρίως περιεχόμενο.  

Παραδοσιακά στη Νάουσα

Στη Νάουσα αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες». Το έθιμο αυτό κρατάει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν η περίοδος του καρναβαλιού ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για τους αντάρτες στα βουνά να κατέβουν μεταμφιεσμένοι στην πόλη, να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα και να μαζέψουν προμήθειες. Τα βράδια διάφορες παρέες, οι λεγόμενες «Πατινάδες», με συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιών τριγυρνούν χορεύοντας στα στενά της πόλης, μπαίνουν στα σπίτια φίλων, τους ξυπνάνε και τους παίρνουν μαζί. 

Μουσική στα Γρεβενά  

Ο Μοτοσικλετικός όμιλος Γρεβενών, με τη βοήθεια του Δήμου και άλλων φορέων, αναβίωσε τα «Ανακατωσάρια», όπου υπαίθριες χάλκινες μπάντες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια παίζουν σε όλες τις γειτονιές της πόλης παροτρύνοντας τον κόσμο να χορέψει. Είναι ένα καρναβάλι με έντονα πολιτιστικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών. Φέτος θα απολαύσουμε τους Imam Baildi, Παύλο Παυλίδη και B-Movies, Fanfare Ciocarlia και Μonica.

Αποκριάτικα tips

Οι ρίζες του καρναβαλιού είναι πολύ παλιές, παγανιστικές και ειδωλολατρικές και έχουν να κάνουν με πρωτόγονες τελετές μαγείας για τη γονιμοποίηση και την παραγωγικότητα της γης ενόψει της άνοιξης, αλλά και την αρχαιοελληνική λατρεία του θεού Διόνυσου. Αργότερα, με την επικράτηση του Χριστιανισμού συνδέθηκε με την περίοδο πριν τη νηστεία του Πάσχα, όπου οι πιστοί μπορούν να «ξεσαλώσουν» πριν αρχίσει η δύσκολη περίοδος εγκράτειας. Η Κυριακή που έρχεται είναι η τελευταία της Αποκριάς, που σημαίνει ότι τα καλύτερα είναι προ των πυλών. Πάρε μερικές ιδέες για πάρτι, αποκριάτικες στολές και αποδράσεις, για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. 

Αποκριάτικες στολές Θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές προμηθεύονται τα κοστούμια τους από το Βεστιάριο, που σημαίνει ότι σίγουρα θα βρεις κάποια αποκριάτικη στολή που θα εντυπωσιάσει. Σωκράτους 16, Ομόνοια, 210 5227.906, 210 5220.813 

Ώρα για πάρτι ● Kitscherella πάρτι την Παρασκευή 27/2 στο Argo (Δεινοκράτους 19, Κολωνάκι). Dj o Kitschy Kimon και επίσης την 1/3, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, πάρτι  “how pink can you get;”, με την πιο πρωτότυπη ροζ αμφίεση να κερδίζει ένα τριήμερο στη Μύκονο. ● Πάρτι στις 27/2 και στο γνωστό και μη εξαιρετέο Capu της στοάς Λέκκα (Σύνταγμα). ● Στην Πισίνα (Θεμιστοκλέους 25, Μαρίνα Ζέας), με επίτιμο προσκεκλημένο τον Σπύρο Γρίβα. ● Το Σάββατο 28/2 το πρόγραμμα έχει ντίσκο πάρτι ’70-’80, με το συγκρότημα In Da Slot, στον Ιστιοπλοϊκό (ακτή Μικρολίμανου). ● Το Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων «Διαδρομή» μάς προσκαλεί να γνωριστούμε και να διασκεδάσουμε στο αποκριάτικο party του. 26/2 στις 19.30, Ελαιών 126, Ίλιον, 210 5020.059 ● Το bar- χρονομηχανή Blue Fox διοργανώνει θεματικό party «Νύχτα τρόμου» με τον DJ Μάνο Κ. να ξυπνάει την επιθυμία για χορό με Spooky & Horror surf μουσικές.  28/2, Ασκληπιού 91, Νεάπολη.

Κούλουμα 2009 Το μουσείο Σπύρος Βασιλείου διατηρεί το κάλεσμα της οικογένειας που έχει γίνει θεσμός. Φέτος, στις 2/3 από 11.00-14.00, προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες και κρασί, ελληνικά τραγούδια και σαντούρι της Αρετής Κετιμέ. Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη, 210 9231.502

Απόδραση στην πολυτέλεια  ● Το σχέδιο έχει φυγή από την Αθήνα και επίσκεψη στο Divani Apollon Palace & Spa στη Βουλιαγμένη – που σημαίνει δωμάτια που βλέπουν θάλασσα, spa, πισίνα θαλασσοθεραπείας και μασάζ. Για το Σ/Κ που έρχεται η διαμονή είναι στα € 150/ημέρα σε δίκλινο με πρωϊνό. Μπουφές ανήμερα Καθαράς Δευτέρας € 65 για ενήλικες, € 45 για παιδιά. ● Εναλλακτικά το Divani Meteorα Hotel στην Καλαμπάκα με spa, εσωτερική πισίνα, σάουνα, τζακούζι και με δυνατότητα βόλτας στους κοντινούς προορισμούς. Πακέτο διαμονής από € 120/ημέρα σε δίκλινο με πρωινό, αποκριάτικο Gala με dj το βράδυ του Σαββάτου € 35/άτομο. Κρατήσεις στα 210 8911.100 και 210 9280.100 αντίστοιχα, κι άλλες πληροφορίες στο www.divanis.com

Παιδικό πάρτι Δύο σε ένα, που σημαίνει αγοράζεις κάτι που έχει αξία τουλάχιστον € 10 και παίρνεις ένα χαρταετό δωρεάν. Όλα αυτά στο Athens Heart μέχρι την 1η Μαρτίου, καθώς επίσης και παιδικό πάρτι μασκέ το Σάββατο 28/2, από τις 12.00 μέχρι τις 16.00. Πειραιώς 180, Κόμβος Χαμοστέρνας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ