Ταξιδια

3 αλλιώτικα ταξίδια: Ανδαλουσία, Καππαδοκία, Λιβύη

3 κοντινοί και μαγευτικοί προορισμοί πλημμυρισμένοι από εικόνες και μνημεία παγκόσμιας φήμης

11721-35222.jpg
Στελλίνα Καρρά
ΤΕΥΧΟΣ 251
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38874-87502.jpg

Αν το εθιμοτυπικό overdose του Πάσχα σάς έχει κουράσει και έχετε ανάγκη να «αναστήσετε» πρώτα από όλα τον εαυτό σας, είναι η τέλεια ευκαιρία για ένα ταξίδι. Θα σας προτείνουμε 3 προορισμούς κοντινούς και μαγευτικούς, μέρη που τους ταιριάζει η άνοιξη, ταξίδια πλημμυρισμένα από εικόνες και μνημεία παγκόσμιας φήμης.

Ανδαλουσία

Γιατί: Γιατί είναι το πιο «ισπανικό» κομμάτι της Ισπανίας. Τόσο προσκολλημένη στη στερεοτυπική της εικόνα, και συγχρόνως τόσο σύγχρονη και κοσμοπολίτικη. Ό,τι θα δείτε και θα ζήσετε εδώ είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας.

Με δυο λόγια: Εκπληκτικά μαυριτανικά μνημεία, flamenco passion, tapas-πειρασμοί, κάτασπρα ανδαλουσιανά χωριά, hip μπαράκια στα μεσαιωνικά καλντερίμια της Σεβίλλης, ισπανική κιθάρα στους δρόμους.

Πώς θα φτάσετε: Από τη Μαδρίτη, με το high-speed τρένο AVE. Αλλιώς, μπορείτε να πετάξετε στη Γρανάδα, στη Μάλαγα, στη Σεβίλλη ή στη Jerez de la Frontera.

Για πόσο: 1-2 εβδομάδες (Προσοχή: Κίνδυνος να «κολλήσετε» στη Σεβίλλη!).

Εκεί: Αν έχετε περιορισμένο χρόνο, το απόλυτο must είναι το τρίγωνο Γρανάδα - Κόρντομπα - Σεβίλλη. Που σημαίνει ότι θα δείτε οπωσδήποτε τα Ανάκτορα της Αλάμπρα στη Γρανάδα, τη Mezquita στην Κόρντομπα, το Alcàzar και το Museo de Bellas Artes στη Σεβίλλη. Περιπλανηθείτε στα μαγευτικά τοπία και τις μικρότερες πόλεις της Ανδαλουσίας. Στη μαυριτανική Carmona, τη Ronda και τα κάτασπρα χωριά στους λόφους της, τις αναγεννησιακές πόλεις Ubeda, Baeza και Osuna. Κάντε trekking στα βουνά Alpujarras, δοκιμάστε sherry στο Jerez…

Tip: Από 28 Απριλίου μέχρι 3 Μαΐου η Σεβίλλη γιορτάζει τη Feria de Avril, ένα διάσημο φεστιβάλ-πάρτι στους ρυθμούς του φλαμένκο (www.sevillaonline.es/english/seville-city-centre/april_fair.htm).


Καππαδοκία

Γιατί: Για την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Ανάστασης σε κάποιο βυζαντινό μοναστήρι. Για τα παράδοξα σεληνιακά της τοπία. Γιατί βρίσκεσαι σε έναν ξένο τόπο, φορτωμένο με ελληνικές μνήμες.

Με δυο λόγια: Σουρεαλιστικό τοπίο που κυριαρχείται από κοιλάδες κατάσπαρτες από κωνικούς ηφαιστειακούς σχηματισμούς εκατομμυρίων χρόνων, εκατοντάδες πρωτοχριστιανικές εκκλησίες λαξευμένες μέσα στους βράχους, υπόγειες πολιτείες-κατακόμβες, χωριά με υπέροχα ελληνικά σπίτια.

Πώς θα φτάσετε: Ο συντομότερος τρόπος είναι να πετάξετε από την Κωνσταντινούπολη στο Nevsehir. Από εκεί, η Ürgüp απέχει 23 χλμ.

Για πόσο: 4-8 ημέρες.

Εκεί: Νοικιάστε αυτοκίνητο (τα περισσότερα αξιοθέατα βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο Nevsehir - Avanos - Ürgüp) και χρησιμοποιήστε ως ορμητήριο την πόλη Ürgüp (Προκόπι). Διαλέξτε για τη διαμονή σας ένα από τα ατμοσφαιρικά υπόσκαφα ξενοδοχεία της (από τα ωραιότερα είναι το Esbelli Evi, www.esbelli.com, και το Elkep Evi, www.elkepevi.com). Όμως, τα παράξενα τοπία των κοιλάδων θα τα απολαύσετε μόνο με πεζοπορίες. Οπωσδήποτε ένα trekking και στην κοιλάδα της Ihlara.

Tip: Δείτε την ανατολή του ήλιου πετώντας με αερόστατο πάνω από τα μοναδικά τοπία της Καππαδοκίας (www.kapadokyaballoons.com).


Λιβύη

Γιατί: Για τις καταπληκτικές αρχαίες της πόλεις και τα ανέγγιχτα τοπία της Σαχάρας. Και γιατί δεν έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της από τον τουρισμό, μια και μέχρι πρόσφατα η χώρα παρέμενε αποκομμένη από τον έξω κόσμο.

Με δυο λόγια: Δεν είναι ένα ταξίδι, αλλά πολλά ταξίδια μαζί. Μια περιπλάνηση στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις. Ένα οδοιπορικό στο δρόμο των καραβανιών. Ένα ταξίδι βαθιά στην καρδιά της Σαχάρας. Και στην καρδιά της Αραβίας.

Πώς θα φτάσετε: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση Αθήνα-Τρίπολη. Μπορείτε να φτάσετε αεροπορικά μέσω Ρώμης, Μάλτας, Τύνιδας ή Καΐρου. Ή οδικά από την Τυνησία.

Για πόσο: 10-15 ημέρες.

Εκεί: Στην Τρίπολη, περιπλανηθείτε στα σοκάκια της Μεδίνας. Στη Μεσόγειο επισκεφθείτε την ελληνική Κυρήνη, τις ρωμαϊκές Sabratha και Leptis Magna, στην έρημο την αρχαία πόλη-όαση της Ghadames, όλες Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Διασχίστε τη Σαχάρα μέχρι τις αλμυρές λίμνες της Ubari, που είναι περιτριγυρισμένες από μια θάλασσα από αμμόλοφους, και κάντε trekking στα άγρια βουνά Acacus. Θα θελήσετε να επιστρέψετε.

Tip: Για να πάρετε βίζα, θα χρειαστείτε πρόσκληση από ένα τουριστικό πρακτορείο της Λιβύης. Η διαδικασία απαιτεί 10-15 ημέρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ