Ταξιδια

Καραβάν Σαράι

Μια «εξόρμηση» στον βορρά σου αποκαλύπτει έναν τόπο που ανήσυχοι νέοι με μοναδικά ταλέντα ζουν, διασκεδάζουν και δημιουργούν

379740-783434.jpg

Σε μια πόλη που μοιάζει να ζει σε μόνιμη ποδοσφαιρική έκσταση, «βαμμένη» στα μαυρόασπρα της θρυλικής της ομάδας, είναι συναρπαστικό να γίνεσαι ταυτόχρονα μάρτυρας ενός δημιουργικού εξωραϊστικού ξεσπάσματος παλιών ιστορικών γειτονιών. Μια «εξόρμηση» στον βορρά μέσω της Εγνατίας Οδού σου αποκαλύπτει έναν τόπο που ανήσυχοι νέοι με μοναδικά ταλέντα ζουν, διασκεδάζουν και δημιουργούν.

Ο νεαρός φοιτητόκοσμος αράζει, διαβάζει και διασκεδάζει στο Stereo

Είτε είσαι «του φαγητού», είτε όχι, πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσεις στο Καπάνι, την παραδοσιακή, ανοικτή αγορά της πόλης εκεί που αφουγκράζεσαι καλύτερα το παρελθόν της Θεσσαλονίκης - τα σημάδια από την εποχή της τουρκοκρατίας είναι διάσπαρτα – και νοιώθεις την πρωτόγνωρη αύρα της και τη μοναδικότητά της. Το «παζάρι» εδώ αποτελεί επίσημη εμπορική συναλλαγή και το βλέμμα σου (ή ο φακός της κάμεράς σου) παρασύρεται από χρώματα και εικόνες. Με τη χωρητικότητα του μυαλού σου υπερπλήρη κατευθύνεσαι στη Δωδώνη για αυθεντική μπουγάτσα, το παραδοσιακό πρωινό «τελετουργικό» των θεσσαλονικέων, που θα σου δώσει ενέργεια και κίνητρα να συνεχίσεις. Με τυρί φέτα, με κρέμα ή κιμά, δεν έχει σημασία, όποια και να δοκιμάσεις, θα ξετρελαθείς!

Ανηφορίζοντας στην πόλη, θα περάσεις από το σημείο που οι ντόπιοι ονομάζουν πάρκο του Βενιζέλου. Θα κάνεις στάση στα ιστορικά οθωμανικά λουτρά και στην Εκκλησία των Χαλκέων. Το Stereo είναι ένα cool στέκι για να πιεις τον καφέ σου, εκτός κι αν προτιμάς πιο βίνταντζ ατμόσφαιρα, που σε αυτή την περίπτωση θα πας στο 2 Concept Store, εκεί που συναντιούνται το παλιό με το σύγχρονο. Είναι απίστευτο πόσο πολύ έχει ωφελήσει η οικονομική κρίση αυτή τη μεριά της πόλης, εδώ που ανθίζουν καθημερινά νέες ιδέες από ανήσυχα, νεανικά μυαλά. Φωτεινό παράδειγμα είναι το Καραβάν, ένα bed&breakfast boutique hotel που σου δίνει την εντύπωση πως το «ξεκόλλησαν» από τη Le Marais του Παρισιού.

Τι να δεις

Την Εκκλησία των Χαλκέων: γνωστή και ως «κόκκινη εκκλησία», χτίστηκε το 1028 σε μια περιοχή ξακουστή για τα χυτήρια χαλκού.

Το Καπάνι: μια από τις κεντρικές ανοικτές αγορές της πόλης, με όλων των ειδών τα κρέατα και τα ψαρικά. Αν βρεθείς εκεί νωρίς το πρωί, θα ανακαλύψεις πολλά για την τέχνη της «διαπραγμάτευσης».

Θα μείνεις:

The Caravan B&B: Λιτό και ταυτόχρονα στυλάτο ξενοδοχείο που άνοιξε πριν από μερικά χρόνια προσελκύοντας μοντέρνους ταξιδιώτες με εκλεπτυσμένο και απαιτητικό γούστο.

Φαγητό/Ποτό:

Extravaganza: Γκουρμέ ελληνική κουζίνα και προσιτός τιμοκατάλογος. Ο χώρος διάχυτος από «φοιτητική» κουλτούρα και μια ανοικτή κουζίνα που παίζει με την όρεξή σου από τη

στιγμή που θα μπεις. Θα λατρέψεις όλες τις γεύσεις, παρόλη την «ασυνήθιστη» για τον μέσο ουρανίσκο, πληθώρα μυρωδικών.

Το Καφενείο του Μήτσου: Θα το βρεις στο πολύβουο Καπάνι. Παραδοσιακό και αξιολάτρευτο, διαθέτει λίγα τραπέζια. Δοκίμασε οπωσδήποτε την κρεατόπιτά του και το τυρί. Το μενού του αλλάζει σχεδόν καθημερινά.

Παλαιωμένο τυρί Φέτα σερβίρεται με τοματίνια, παξιμάδι και ξερή ρίγανη

Άλλος Τρόπος: Ατμόσφαιρα «σαν στο σπίτι σου», το ίδιο και το φαγητό, που σε αυτή την τοπική ταβέρνα θα το βρεις εξαιρετικό.

Δωδώνη: Γνωστή για την καλύτερη μπουγάτσα της πόλης, αυτή τη μαγική πίτα γεμισμένη με τυρί ή κρέμα ή κιμά. Σίγουρα ένας λόγος να επιστρέψεις στη Θεσσαλονίκη…

Stereo: Μίνιμαλ αισθητική που αποτυπώνεται και στο ασπρόμαυρο λογότυπο. Οι funky ρυθμοί ξελογιάζουν τον φοιτητόκοσμο που συρρέει από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα.

Ελέφαντας: από τους ιδιοκτήτες του Stereo, ο όμορφος, αυθεντικός χώρος θα σου δώσει πολλές δικαιολογίες για ένα ποτό ακόμα δίπλα στην μπάρα από εκλεκτό μαόνι.

2 Concept Store: Τρία σε ένα. Το ζεστό κατάστημα βίντατζ επίπλων, μοναδικό από μόνο του, θα σου προσφέρει εκπληκτικό καφέ, αλλά και ποτό. Αν είσαι νοσταλγός του ρετρό, αυτό το μέρος θα το αγαπήσεις.

Bord de l'eau: Μια κολεκτίβα καλλιτεχνών, χειροτεχνών και βιομηχανικών σχεδιαστών έφτιαξε και ένα "δωμάτιο"-στοά για ποτό στα τέλη του 2010, τότε που υπήρχαν ελάχιστα μπαρ στην περιοχή της Εγνατίας. Ιδανικό για τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες και τόπος συνάντησης των ντόπιων που θα βρεθούν για κουβέντα στο φιλόξενο καθιστικό του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ