Ταξιδια

Σίφνος

Γοητευτική αρχιτεκτονική «λιτότητα»

365623-755902.jpg

Αν στις ταξιδιωτικές σου εμπειρίες συμπεριλαμβάνονται και οι «κουζίνες», τότε πρέπει να επισκεφθείς τη Σίφνο οπωσδήποτε. Είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων και χωρίς προσπάθεια μπορεί να ικανοποιήσει εξίσου κάθε τύπο επισκέπτη, από ερωτευμένα ή νιόπαντρα ζευγάρια μέχρι μοναχικούς ταξιδιώτες, παρέες, οικογένειες.

Η Σίφνος θα σε κάνει να νοιώσεις «σαν στο σπίτι σου», αυτό είναι σίγουρο. Οι ομορφιές της, οι παραδοσιακές της γεύσεις, οι άνθρωποί της, τα χωριά και οι παραλίες της είναι μόνο τα «ελάχιστα» από αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά.

Σίφνος

Η Απολλωνία είναι ένα από τα παραδοσιακά χωριά της Σίφνου και πρωτεύουσα του νησιού από το 1836. Τα κατάλευκα σπίτια της απλώνονται, αμφιθεατρικά χτισμένα, πάνω σε τρεις λόφους και περιστοιχίζονται από τους οικισμούς Αρτεμώνας και Εξάμπελα. Ο κεντρικός της δρόμος, γνωστός και ως «στενό», είναι γεμάτος από καφέ, μπαρ, εστιατόρια και μικρά εμπορικά μαγαζάκια κάθε λογής που θα κάνουν τις βόλτες σου αξέχαστες, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ο κόσμος πάει κι έρχεται στο «στενό» και στην παλιά ταβέρνα του Δρακάκη. Στους «Τρεις Ξανθούς Αγγέλους» οι λουκουμάδες με μέλι σερβίρονται χωρίς τελειωμό και … λίγο πριν ο νεαρόκοσμος μεταφερθεί στα μπαρ και τις ταράτσες! Τα περισσότερα μπαρ είναι ανοικτά μέχρι τις 4 το πρωί, όμως υπάρχουν και δυο που φροντίζουν οι «επιζώντες» των πρώτων μεταμεσονύχτιων ποτών να δουν και το φως της αυγής πριν πάνε για ύπνο. 

Όσο για τις παραλίες, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλές στο νησί, όμως όποια κι αν είναι τα γούστα σου, σίγουρα θα βρεις αυτή που ανταποκρίνεται σ’ αυτά καλύτερα.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια πανέμορφη, μακριά, ρηχή αμμουδιά με πολλά εστιατόρια τριγύρω για κάθε γούστο και κάθε πορτοφόλι. Αν και προσελκύει κυρίως οικογένειες, εσύ θα απολαύσεις το κολύμπι σου και θα χαλαρώσεις στο πάντα κεφάτο Palmyra Bar με υπέροχα κοκτέιλ, σνακ και μουσικές μέχρι το ηλιοβασίλεμα, όταν και θα μεταφέρεις την καλή σου διάθεση σε ένα από τα τραπέζια των εστιατορίων Omega 3 ή του Mamma Mia για γευστικό φαγητό.

Αν σου αρέσουν οι «προκλήσεις», πρέπει να επισκεφθείς την παραλία Βρουλίδα, ίσως μια από τις πιο ήσυχες και πιο δυσκολοπρόσιτες παραλίες του νησιού, με νερά κρυστάλλινα που όμοιά τους δεν έχεις αλλού συναντήσει. Εδώ το κινητό σου μπορεί και να μην έχει σήμα. Αν είσαι «φύση» ατρόμητη και περιπετειώδης, βρίσκεσαι στο στοιχείο σου. Διαφορετικά, προσπέρασε.

Με περισσότερες από 360 εκκλησίες και μοναστήρια στο νησί, αξίζει να επισκεφθείς μερικά από αυτά. Βρες χρόνο για το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής, χτισμένο πάνω στον βράχο ακριβώς δίπλα στην παραλία Απόκοφτο. Θεωρείται το πιο «χαρακτηριστικό» μοναστήρι του νησιού. Εκτός από τη γαλήνια ατμόσφαιρα, η μεσαιωνική του αρχιτεκτονική θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα σου.

Αν αναρωτιέσαι για το καλύτερο σημείο να δεις το ηλιοβασίλεμα, αυτό είναι στον Άγιο Συμεών που χτίστηκε πριν τρεις αιώνες ψηλά στις Καμάρες και προσφέρει την καλύτερη θέα σε ολόκληρο το νησί. Σε αυτό το όμορφο παρεκκλήσι θα νοιώσεις μια πρωτόγνωρη ψυχική γαλήνη, θα νοιώσεις «ελεύθερος», τουλάχιστον για όση ώρα βρίσκεσαι εκεί.

Τι να δεις:

Τη Χώρα: Ένα πραγματικό στολίδι είναι το κεφαλοχώρι της Σίφνου. Ασβεστωμένα μικρά σπίτια με καθαρές γωνίες και επίπεδες οροφές. Η Απολλωνία μάλιστα έχει υπάρξει άπειρες φορές το «θέμα» σπουδαστών από όλο τον κόσμο που την επισκέπτονται για να θαυμάσουν και να μελετήσουν την κυκλαδική, βιοκλιματική αρχιτεκτονική του νησιού.

Τον Άγιο Συμεών: Τα μοναστήρια και οι εκκλησίες του νησιού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του και σημεία αναφοράς της αρχιτεκτονικής παράδοσης και της θρησκευτικής και κοινωνικής ζωής του. Χαρακτηριστικό το εκκλησάκι του Αγίου Συμεών, χτισμένο το 1667 στις Καμάρες, στα 530 μέτρα. Το βλέμμα χάνεται σε έναν ορίζοντα 360 μοιρών που περιλαμβάνει τη Σέριφο, τη Σύρο, την Αντίπαρο, τη Φολέγανδρο και τη Μήλο (ακριβώς όπως γυρνούν οι δείκτες του ρολογιού).  Στις 31 Αυγούστου οργανώνεται πανηγύρι.   

Τον Αρτεμώνα: Παραδοσιακός οικισμός ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της Απολλωνίας με υπέροχη θέα σε ολόκληρη τη Σίφνο. Μερικά από τα ωραιότερα αρχοντικά του νησιού βρίσκονται εδώ και τα καλύτερα εργαστήρια παραδοσιακής ζαχαροπλαστικής. Αξίζει να κάνεις εδώ την απογευματινή σου βόλτα.

Κάστρο: Στα ανατολικά του νησιού, χτισμένο πάνω στον απότομο βράχο. Το Κάστρο υπήρξε η πρωτεύουσα τη Σίφνου κατά την αρχαιότητα και έως το 1836. Το μεσαιωνικό στοιχείο παραμένει ευδιάκριτο μέχρι και σήμερα. Σκοτεινές στοές, πλακόστρωτα δρομάκια στενά, σπίτια παλιά με ξύλινα μπαλκόνια, οικόσημα μπροστά σε εισόδους. Η θέα στα κοντινά νησιά είναι επίσης εξαιρετική.

Που θα μείνεις:

Elies Resort: Η φιλοξενία της Σίφνου στην πιο πολυτελή της μορφή και ένα τέλειο «καταφύγιο» μακριά από τη βουή της Χώρας, αν νοιώθεις την ανάγκη για χαλάρωση και ηρεμία. Η πισίνα με το θαλασσινό νερό είναι άφθαστη και το σέρβις της εξαιρετικό. Το μόνο μειονέκτημα είναι ίσως η διαδρομή από το Βαθύ σε άλλες παραλίες αλλά και στη Χώρα (ιδιαίτερα όταν έχει νυχτώσει), ωστόσο αξίζει να επισκεφθείς την παραλία στο Βαθύ και να φας στις γύρω παραδοσιακές ταβέρνες.

Verina: Κοσμοπολίτικος αέρας στον «κοσμοπολίτικο» Πλατύ Γιαλό. Στις σουίτες του, με τη λιτή αισθητική που συνθέτουν οι γήινες αποχρώσεις και το φυσικό μάρμαρο, η διαμονή είναι μια μοναδική εμπειρία. Στο συγκρότημα ανήκουν επίσης δυο ακόμη ενδιαφέρουσες επιλογές, το Verina Astra στην Πουλάτη και το Verina Villas, που προσφέρουν μια πιο «σπιτική» εμπειρία διαμονής.   

Sifnos House: Πολύ χαριτωμένο, νεόχτιστο boutique hotel στο λιμάνι, με χαρακτηριστική μίνιμαλ κυκλαδίτικη αισθητική. Ο Γιώργος, η Δώρα και ο Παντελής είναι η προσωποποίηση της ζεστής φιλοξενίας και φροντίζουν ώστε να μην σου λείψει τίποτα. Το ξενοδοχείο παρέχει επίσης την απόλαυση ενός μικρού σπα.

Θα κολυμπήσεις:

Βρουλίδια: Μικρή οργανωμένη παραλία με βότσαλο, ίσως από τις ομορφότερες της Σίφνου. Ο δρόμο, που είναι απότομος και με πέτρες, θέλει προσοχή.

Βαθύ: Από τις μεγαλύτερες αμμουδιές του νησιού. Αν βρεθείς εκεί κοντά στον Δεκαπεντάγουστο μπορεί να δεις και τα προστατευόμενα «κρινάκια της άμμου» να ανθίζουν. Αξίζει να τη συνδυάσεις με διαμονή στο Elies Resort. Θα την επισκεφθείς επίσης και για τις μικρές παραδοσιακές ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος του κόλπου.   

Πλατύς Γιαλός: Μεγάλη, αμμώδης και φουλ οργανωμένη, από τις δημοφιλέστερες του νησιού. Κοντά της «στριμώχνονται» ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα, παντοπωλεία και αμέτρητα καφέ. Ξεχωρίζει το Palmyra Cafe για μοναδικές στιγμές χαλάρωσης.

Καμάρες: Οι Καμάρες είναι ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού, 5 χλμ. από την Απολλωνία. Στην όμορφη αμμουδιά τους με τις ομπρέλες θα βρεις και το beach bar Isalos, «δημοφιλές» στον νεαρόκοσμο.

Παναγία Πουλάτη: Τα καταγάλανα νερά της, η άγρια βλάστηση και τα απότομα βράχια στο φόντο κάνουν το τοπίο μαγικό. Ιδανική αν σου αρέσει να κάνεις βουτιές από βράχια. Οπωσδήποτε θα επισκεφθείς και το όμορφο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται ακριβώς από πάνω.

Φαγητό/Ποτό:

Omega 3: Fusion κουζίνα εμπνευσμένη από γεύσεις θαλασσινές. Το καλύτερο πιάτο τους-σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, το Tirandito. Υπάρχουν όμως πολλές ακόμη γευστικές επιλογές στο μενού. Φρόντισε να έχεις κάνει κράτηση από νωρίς!

Mamma Mia: Χωρίς αμφιβολία ένα από τα 3 καλύτερα εστιατόρια Ιταλικής κουζίνας με εξαιρετικές μακαρονάδες και πίτσες, και υπάρχουν δυο, ένα στην Απολλωνία και ένα στον Πλατύ Γιαλό. Δοκίμασε την καρμπονάρα τους και κράτησε και λίγο χώρο για το γλυκό. Το τιραμισού είναι ανεπανάληπτο! Φρόντισε για το τραπέζι σου…

Δρακάκης: Γραφική ταβέρνα με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, εξαιρετικούς μεζέδες και καλό σέρβις πάνω στον κεντρικό δρόμο στην Απολλωνία. Μην την προσπεράσεις!

Ραμπαγάς: Η «σύγχρονη» εκδοχή παραδοσιακών γεύσεων του νησιού με κυρίαρχο συστατικό τη ντομάτα, αλλά και γλυκά, παγωτά, κοκτέιλ, ποτά, μουσική και λίγο… τέχνη στις τρεις υπέροχες πέτρινες αυλές του. Ένα πραγματικό all-day στέκι.

Τσικάλι: Όμορφη ταβέρνα ακριβώς πάνω στην παραλία στο Βαθύ. Εξαιρετικά γευστικό κοτόπουλο μαγειρεμένο για ώρες σε σιγανή φωτιά.

Οι Τρεις Ξανθοί Άγγελοι: Δεν θέλεις να φύγεις από το νησί χωρίς να φας τους ζεστούς λουκουμάδες του με το χρυσαφένιο μέλι. Θα στο θυμίσουν και οι ουρές έξω από το μαγαζί! Προτίμησε τις απογευματινές ώρες που μοιάζει πιο… ήσυχο.

Λεμπέσης: Εξαιρετική ταβέρνα στη Χρυσοπυγή που θα σου σερβίρει νόστιμο φαγητό κάθε ώρα της ημέρας. Επίσης διαθέτει wifi, αν χρειαστεί να δουλέψεις. Ο όμορφος περίγυρος θα κάνει πιο ευχάριστη τη όποια εργασία σου.

Palmyra: Το ιδανικότερο σημείο να «χαζεύεις» κόσμο στον Πλατύ Γιαλό. Σερβίρει αξιοπρεπέστατα, ζουμερά burger αλλά και ποτά, αν σε βρει εκεί κοντά η δύση του ηλίου.

Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog TRAVEL FOOD PEOPLE

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ