Ταξιδια

Ορεινά μονοπάτια και γεύσεις της Τήνου

360815-747201.jpg

Ορεινά μονοπάτια και γεύσεις της Τήνου 

Ένας «θρησκευτικός» προορισμός που στα μέσα Αυγούστου πλημμυρίζει από χιλιάδες πιστούς για το προσκύνημα της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Όμως νωρίτερα του Δεκαπεντάγουστου (και αργότερα) το νησί της Τήνου επιδεικνύει στον ταξιδιώτη ένα ξεχωριστό τοπίο φυσικής ομορφιάς, εικαστικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης, περιπέτειας και γεύσεων.

Τι να δεις:

Τον Πύργο: ο Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού με πανέμορφους παραδοσιακούς οικισμούς ανάμεσά τους και ο παραλιακός Πάνορμος. Στον Πύργο βρίσκεται η Καλλιτεχνική Σχολή και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Τη γραφική πλατεία του χωριού περιστοιχίζουν αρκετά καφενεία και μικρές ταβέρνες που σερβίρουν ελληνικό καφέ και γλυκό γαλακτομπούρεκο.

Τον Βόλακα: Το χωριό Βόλακας, στο κέντρο του νησιού, χαρακτηρίζει ένα ξεχωριστό, ασυνήθιστης ομορφιάς τοπίο που δημιουργούν οι μεγάλες πέτρες και οι γρανιτένιοι ηφαιστειογενείς βράχοι.

Τα Λουτρά: Μικρός παραδοσιακός οικισμός με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το δημοτικό σχολείο που φιλοξενεί στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο της πρώην Σχολής και Μονής των  Ουρσουλινών. Συνδύασε την περιήγησή σου με μια βουτιά στην παραλία Κολυμπήθρα.

Την Κάρδιανη: Το πιο εντυπωσιακό από άποψη φυσικής ομορφιάς χωριό του νησιού προσφέρει μια υπέροχη θέα στη θάλασσα του Αιγαίου.

Τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας και το Μουσείο: Η πιο αναγνωρίσιμη εκκλησία του νησιού και ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα των απανταχού Χριστιανών.

Που θα μείνεις:

Aeolis Tinos Suites & Luxury Residences: Boutique hotel με υπέροχη αισθητική. Κάποια από τα δωμάτια διαθέτουν δική τους πισίνα. Βρίσκεται στο χωριό Τριαντάρος, λίγο έξω από την πόλη της Τήνου.

Big Blue:  Χαρακτηριστική Κυκλαδίτικη διαμονή σε αυτό το απέριττο αλλά εξαιρετικά καλαίσθητο boutique hotel με την καταπληκτική θέα. Βρίσκεται στα Κιόνια, μόλις 5 με 10 λεπτά μακριά από τη Χώρα και σε κοντινή απόσταση για περιηγήσεις σε όλο το νότιο τμήμα του νησιού.

Που θα κολυμπήσεις:

Κολυμπήθρα: από τις πιο γνωστές αμμουδερές παραλίες της Τήνου με ομπρέλες και το χαρακτηριστικό φορτηγάκι της VW να λειτουργεί ως καντίνα. Εκτεθειμένη στους βόρειους ανέμους αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των surfer.

Καλύβια: Τα νερά της υπέροχα ακόμα και όταν φυσάει. Στο beach bar θα κάνεις ευχάριστο διάλειμμα από τις βουτιές.  

Αγία Θάλασσα: Δεν είναι εύκολο να την προσεγγίσεις (ο δρόμος είναι δύσκολος) αλλά μόλις φτάσεις σε αποζημιώνει, ακόμα κι όταν φυσάει. Συνδύασε την απόδρασή σου με μια επίσκεψη στο μικρό νησάκι του Πλανήτη – πηγαίνεις κολυμπώντας .

Παχιά Άμμος: Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι, με αμμουδερή παραλία.

Όρμος Υστερνίων: Όμορφη παραλία με λεπτή άμμο στην αριστερή άκρη του κόλπου. Μετά το μπάνιο θα φας στο εξίσου όμορφο – αλλά λίγο ακριβό – «Θαλασσάκι». 

Φαγητό/ Ποτό:

Ταρσανάς: Τέλεια επιλογή για φαγητό την ώρα που δύει ο ήλιος. Δοκίμασε οπωσδήποτε το παραδοσιακό λουκάνικο! Η κράτηση είναι απαραίτητη.

Το Αγνάντι: Ένα υπέροχο, μικρό μίνι-μάρκετ μέσα στον παραδοσιακό οικισμό Κτικάδο. Η οικογένεια θα σου σερβίρει λαχταριστούς μεζέδες όποια ώρα της ημέρας κι αν το επισκεφτείς. Λιαστές ντομάτες από το παρτέρι, κάπαρη μαζεμένη με το χέρι και ένα εξαιρετικό μοσχάρι στην κατσαρόλα!

Το Θαλασσάκι: Αν και ακριβό, αξίζει να δοκιμάσεις την κουζίνα του, φρόντισε όμως να έχεις κάνει κράτηση, ειδικότερα αν πηγαίνεις κατευθείαν από την παραλία που απέχει μόλις 4 με 5 λεπτά.

Κατώι: Στην μικρή, γραφική πλατεία του χωριού Σμαρδάκιτο που περικλείεται από ένα φανταστικό τοπίο, σχεδόν κινηματογραφικό.   

Κάκτος: Ένα από τα λίγα μπαρ, βρίσκεται στην άκρη ενός λόφου και βλέπει το λιμάνι. 

(* Special credit to: George Karageorge)

Το κείμενο είναι μετάφραση από το blog Travel Food People 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ