Ταξιδια

Το Ηράκλειο του Κώστα Κοκκινάκη

Στο Ηράκλειο δεν πλήττεις ποτέ, χειμώνα - καλοκαίρι.

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 622
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363238-751288.jpg

Ηράκλειο: Ο Κώστας Κοκκινάκης γράφει για το αγαπημένο του μέρος στην Κρήτη στην Athens Voice

Πάντα λοιπόν αυτό με προβλημάτιζε. Ποια είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Το Καστέλλι Κισάμου στα Χανιά, τόπος καταγωγής του πατέρα μου, ή η Βέροια στην Ημαθία, τόπος καταγωγής της μάνας μου; Μήπως είναι πατρίδα μου τα Γιάννενα, όπου γεννήθηκα;

Τελικά έχω πολλές πατρίδες. Όλες τις παραπάνω. Τις αγαπώ όλες. Όμως έχω ακόμα μία πατρίδα, το Κάστρο. Ίσως περισσότερο πατρίδα είναι ο τόπος που μεγαλώνεις.

Ήμουνα 19 μηνών όταν εγκατασταθήκαμε οικογενειακώς στο Ηράκλειο στην Κρήτη και «έφυγα» καθώς συμπλήρωνα τα 18 μου χρόνια. Έζησα σε μία πόλη με ζωντάνια μέρα-νύχτα. Γειτονιά μου ο Μασταμπάς. Το σχολείο μου δίπλα στην Παναγίτσα και το σπίτι μου εκεί κοντά. Λίγο πιο κάτω, το γυμνάσιο και το λύκειο.

Στο Ηράκλειο δεν πλήττεις ποτέ, χειμώνα - καλοκαίρι. Ωραίες παραλίες, ανατολικά και δυτικά της πόλης. Καρτερός - Τομπρούκ - Κοκκίνη Χάνι - Γούβες - Χερσόνησος - Μάλλια από τη μία πλευρά και Λίντο - Αμμουδάρα - Γάζι - Παλαιόκαστρο από την άλλη και πιο κει, Αγία Πελαγία - Φόδελε.

Το χειμώνα οι λάτρεις του χιονιού τραβάνε προς Ανώγεια.

Πάντα έχεις διάφορα να κάνεις και να δεις. Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έως το Ενυδρείο, στην παλιά Αμερικάνικη βάση στις Γούρνες.

Στο λιμάνι ο Κούλες και απέναντι τα Νεώρια. Ανηφορίζεις την 25ης Αυγούστου και φτάνεις στην πλατεία στα λιοντάρια. Αριστερά, καθώς φτάνεις στην πλατεία, πανέμορφα κτίρια του Δημαρχείου και Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Όχι, δεν ξέχασα βέβαια την Κνωσό του Μίνωα ούτε το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου, ούτε τη Φαιστό και τη Γόρτυνα στη Μεσαρά.

Εδώ όμως τα γράφω με τη σειρά που έρχονται στο μυαλό μου. Αναμοχλεύω μόνο την παιδική και εφηβική μνήμη μου, σημειώνοντας ό,τι και όπως θυμάμαι. Εξάλλου εδώ και 24 χρόνια δεν ζω πια στο Ηράκλειο.

Να, τώρα θυμήθηκα τον Άγιο Τίτο, τον Άγιο Μηνά, τον τάφο του Καζαντζάκη, τη Χανιώπορτα, το Κομμένο Μπεντένι, την Καινούργια Πόρτα, τις Τρεις Καμάρες και άλλα πολλά.

Η Κρήτη είναι μεγάλη και όμορφη, από τη μία άκρη τα Χανιά, έως την άλλη το Λασίθι. Παντού μπορείς να περάσεις καλά, να φας καλά και να διασκεδάσεις επίσης καλά. Σαν βρεθείς στην Κρήτη πρέπει να δοκιμάσεις γαμοπίλαφο, αντικριστό, χοχλιούς, καλιτσούνια, μπουρέκι, κακαβιά και ό,τι άλλο σου προσφέρουν ή σε «τρατάρουν», και μην ξεχάσεις να πιεις τσικουδιά και κρασί, να ακούσεις λύρα και να χορέψεις πεντοζάλη, συρτό, σούστα και μαλεβυζιώτη στο Ηράκλειο.

* Ο Κώστας Κοκκινάκης είναι αθλητής και προπονητής υδατοσφαίρισης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ