Ταξιδια

Ίος: Τα καλύτερα σημεία για τις φετινές διακοπές

Το party animal των Κυκλάδων

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 577
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ίος ©Matthew Waring/Unsplash
Ίος ©Matthew Waring/Unsplash

Ίος: Διαμονή, παραλίες, διασκέδαση και τα καλύτερα hot spot του νησιού

Από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου η Ίος, η οποία µάλλον αδικείται όταν χαρακτηρίζεται ως προορισμός µόνο για νυχτερινή διασκέδαση. Εντάξει, αν είσαι κοπέλα μπορεί να πέσεις πάνω σε 20 Ιταλούς που θα σε παρακαλάνε γονατιστοί να βγείτε για καφέ και θα σου λένε τι ωραία που είσαι, αλλά κι αυτό διασκεδαστικό είναι. Η Ίος είναι άναμεσα στα νησιά που υποστηρίζουν ότι ο Όμηρος γεννήθηκε εδώ, µην ξεχάσεις να δεις και την προτομή του. Μια πολύ καλή ιδέα για την ιστορία του νησιού από την αρχαιότητα έως και τα νεότερα χρόνια μπορείς να πάρεις µε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα, η οποία είναι χτισμένη αµφιθεατρικά επάνω στο λόφο. Στο πιο ψηλό σηµείο του οποίου, πάνω στα βράχια, είναι χτισµένη η εκκλησία της Παναγίας Γκρεμνιώτισσας – αν είναι καλός ο καιρός από εδώ το µάτι φτάνει µέχρι την Κρήτη. Να δεις, επίσης, το ανοιχτό θέατρο 1.000 θέσεων «Οδυσσέας Ελύτης», από πέτρα και µάρµαρο, στην άκρη της Χώρας µε θέα στον κόλπο του Μυλοπότα, τους 12 ανεµόµυλους, να πας στο Παλαιόκαστρο (κάστρο των Βυζαντινών και Μεσαιωνικών χρόνων) και στον Σκάρκο για να δεις τους προϊστορικούς οικισµούς. Αν είσαι της πεζοπορίας, ακολούθησε κάποιο από τα µονοπάτια που τα παλιά τα χρόνια ήταν η καθηµερινότητα των κατοίκων του νησιού. Αν δεν έχεις µεταφορικό, σηµείωσε και το τηλέφωνο του ΚΤΕΛ: 2286092015.

Πού να κολυμπήσεις

Ο Γιαλός είναι µια οργανωµένη παραλία κοντά στο λιµάνι, µε όµορφη αµµουδιά και αρµυρίκια. Στον πολυσύχναστο Μυλοπότα, µια οργανωµένη παραλία µε beach bars, ταβέρνες και δύο κάµπινγκ, θα συναντήσεις την πιο original απόχρωση του γαλάζιου που έχουν δει ποτέ τα µάτια σου και αµµουδιά «24 καρατίων». Στην Κουµπάρα, µια πεντακάθαρη παραλία κοντά στο λιµάνι, θα µπορέσεις να αποχωριστείς το µαγιό σου. Ονειρεµένες βουτιές θα κάνεις στους πέντε κόλπους στο κοσµοπολίτικο Μαγγανάρι, µια παραλία µε νερό κρύσταλλο, βελούδινη άµµο και ιδιωτικά σκάφη να σουλατσάρουν. Ροµαντική και ήρεµη ατµόσφαιρα θα απολαύσεις στην Αγία Θεοδότη στον Επάνω Κάµπο. Ειδικά τα απογεύµατα το ηλιοβασίλεµα µε θέα το νησί Ηρακλειά είναι το κάτι άλλο. Την ησυχία σου θα βρεις επίσης στον Κάλαµο, όπου η εµπειρία της κατάδυσης θα σε καταπλήξει. Βουτιές µακριά από την πολυκοσµία µπορείς ακόµα να κάνεις στον Παπά, στο Kαµπάκι, στις Πλάκες, στο Nεράκι, στον Πλακωτό, στο Σαπουνόχωµα, στο Πεταλίδι, στα ∆ιαµούδια, στο Kλήµα, στον Bαλµά, στο Kολιτσάνι, στο Πικρί Νερό και στην Tζαµαρία. Πιο wild nature σκηνικό παίζει στον κόλπο της Ψάθης, που είναι κατάλληλο µέρος για σερφ.

Πού να μείνεις

Στη Χώρα θα βρεις δεκάδες ενοικιαζόµενα δωµάτια ανάµεσα στα στενά γραφικά δροµάκια, αλλά στον Μυλοπότα το σκηνικό είναι ξενοδοχείο µε πισίνα, όπου κάνεις την πρώτη σου βουτιά µε τον καφέ για να ανοίξει καλά το µάτι, πριν περάσεις το δρόµο και βγεις στη θεϊκή παραλία. Για δωµάτια και ξενοδοχεία ενηµερώσου από την ιστοσελίδα του δήµου (www.ios.gr), αλλά σηµείωσε και τα Ίος Palace Hotel (2286092000), ξενοδοχείο µε δύο πισίνες, δωµάτια µε θέα τη θάλασσα και spa, και το Dionysos Resort Hotel (2286091630), ένα συγκρότηµα πέντε αυτόνοµων κτιρίων ανάµεσα σε κήπους – και τα δύο βρίσκονται στον Μυλοπότα. Μόλις 4΄ από την καταπληκτική αυτή παραλία θα βρεις και το πρόσφατα ανακαινισμένο ξενοδοχείο Levantes Luxury Resorts (2286092588), με 24 δωμάτια που κοιτάνε το γαλάζιο, πισίνα και pool bar, όπου σερβίρεται πλούσιο ελληνικό πρωινό με τοπικά προϊόντα. Διαθέτει ακόμα και μία deluxe σουίτα με ιδιωτική πισίνα! Αν είσαι του κάµπινγκ, πάλι στον Μυλοπότα θα µείνεις. Μπαίνοντας στο χωριό θα δεις το Stars Camping & Purple Pig (2286091302) και τέρµα απέναντι, στην άλλη άκρη, το διάσηµο, ξακουστό, αγαπηµένο Far Out (2286091468). Στον κόλπο του λιμανιού, από την άλλη, σε περιμένει μια τεράστια Αγκαλιά (2286091019). Απίστευτή θέα, προσιτή πολυτέλεια, 13 κουκλίστικες σουίτες και μια τεράααστια πισίνα για τις βουτιές σου. Αξίζει να επισκεφθείς και το εστιατόριο (The Taste of Joy) του ξενοδοχείου για ελληνική δημιουργική κουζίνα που έχει επιμεληθεί ο καταπληκτικός σεφ Γκίκας Ξενάκης (highlight η σαλάτα σπανακόπιτα), αλλά και για να δεις το φεγγάρι να ξεπροβάλλει πάνω από τη Χώρα. Με άλλα λόγια, ο παράδεισος.

Πού να φας

Στην πανέµορφη παραλία της Κουµπάρας να επισκεφθείς το οµώνυµο κυκλαδίτικο ψαροεστιατόριο Κουμπάρα (2286091699), για το οµορφότερο ηλιοβασίλεµα της Ίου, δίπλα στο κύµα, για µεζεδάκια παρέα µε τσίπουρα, ούζα και µπίρες, αλλά και για τα πιο φρέσκα ψαράκια του νησιού, τις υπέροχες γαριδομακαρονάδες, τα θαλασσινά που ψαρεύτηκαν πριν από λίγο. Στην Κουµπάρα θα βρεις και το Pathos Lounge Bar Restaurant (6981000122), με σύγχρονη ελληνική κουζίνα που έχει επιμεληθεί ο Γκίκας Ξενάκης (δοκίμασε οπωσδήποτε τον μαγειρεμένο σε κενό αέρος μπακαλιάρο, που σερβίρεται με σκορδαλιά και μαρμελάδα ντομάτας). Πολλοί όμως είναι αυτοί που έρχονται και για ποτό με θέα το απίστευτο ηλιοβασίλεμα, ενώ δεν λείπουν ούτε τα full moon parties. Τέλος, εδώ υπάρχει και ο Πολύδωρος (2286091132), µε ελληνική κουζίνα, πιάτα της ώρας, αλλά και φρέσκα ψαράκια. Για ελαφριά μεσογειακή κουζίνα που σερβίρεται σε διπλά κρεβάτια πάνω στην παραλία, και άλλες εκπλήξεις, πήγαινε στο Free Beach Bar& Restaurant (6970974087) στον Μυλοπότα. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου στη Χώρα θα βρεις στο Nest (2286091778).

Πού να διασκεδάσεις

Η νυχτερινή διασκέδαση είναι το σήµα κατατεθέν του νησιού, στο δροµάκι στη Χώρα που φτάνει στην πλατεία γίνεται το αδιαχώρητο. Αφτεράδικα µε πολλούς τουρίστες είναι τα Slammer (ζήτα οπωσδήποτε την αθάνατη αξία που ακούει στο όνομα Tequila Slammer Hammer, αλλά να είσαι προετοιμασμένος/η για… αστροπελέκια), το κλασικό Disco 69 και το πιο καινούργιο Traffic. Στην πλατεία της Χώρας θα βρεις και το Baru (2286091488), ένα bar-club στεγασμένο σε ένα παλιό αρχοντικό του 19ου αιώνα (!) που μένει ανοιχτό ως το ξημέρωμα με mainstream μουσικές, καθαρά ποτά και φαντασμαγορικά cocktails με ξηρό πάγο! Για κάτι διαφορετικό, πήγαινε στο πανέμορφο Steps κάτω ακριβώς από τους μύλους, με πολύχρωμες μαξιλάρες στα σκαλάκια, ωραία κρασιά από τη Σαντορίνη, καλά ποτά και χαλαρωτική, εντελώς καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Shopping Therapy

Για μοναδικά ρούχα ελλήνων σχεδιαστών, χειροποίητα κοσμήματα, παπούτσια, παρεό, μαγιό, σανδάλια, γενικά για να βγάλεις το άχτι σου στα ψώνια και να νιώσεις καλοκαίρι, κάνε μια βόλτα από το Votsalo (6937297541), την Concept Boutique στη Χώρα και στο λιμάνι της Ίου. Αν έχεις κοριτσίστικη καρδιά, θα το ερωτευτείς με την πρώτη ματιά. 


Δήμος: 2286360400

Αστυνομία: 2286091222

Λιμεναρχείο: 2286091264

Κέντρο Υγείας: 2286360000

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ