Ταξιδια

Η Ίος της Βασιλικής Πετρίδου

Έχει 36 από τις πιο όμορφες αμμουδερές παραλίες της Ελλάδας.

ΤΕΥΧΟΣ 577
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
322700-651136.jpg

Ίος: Η Βασιλική Πετρίδου γράφει για το αγαπημένο της νησί στην Athens Voice

Ίος, το πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων βρίσκεται ανάμεσα στα δύο πιο δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, από την οποία απέχει 45 λεπτά με το πλοίο. Από το 2500 π.Χ. είναι το σπίτι του Σκάρκου, του παλαιότερου γνωστού προϊστορικού οικισμού των Χάλκινων Χρόνων, η πρόσφατη ανακάλυψη του οποίου άλλαξε τα δεδομένα της ιστορίας των Κυκλάδων. Στη δεκαετία του ’70 απέκτησε φήμη καλωσορίζοντας και προσφέροντας καταφύγιο στους χίπις που έφυγαν από τα Μάταλα. Σήμερα κατοικείται από 1.900 ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους κατάγονται από περισσότερες από 20 χώρες από όλες τις ηπείρους. Η Ίος περήφανα αριθμεί στα σχολεία της πάνω από 300 μαθητές. Είναι γνωστή εδώ και χρόνια ως ο πρώτος προορισμός διακοπών για εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες από κάθε μεριά της γης, που ξεκινούν το ταξίδι της αυτογνωσίας για να ανακαλύψουν τη ζωή και τον κόσμο και να ζήσουν τα πρώτα σκιρτήματα ελευθερίας ως νέοι πολίτες.

Την αγαπώ γιατί…

Έχει 36 από τις πιο όμορφες αμμουδερές παραλίες της Ελλάδας. Ο κυκλαδίτικος ήλιος της αγκαλιάζει τα λευκοβαμμένα σπίτια της Χώρας και τα κάνει να λάμπουν κάτω από την περήφανη αγκαλιά της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας. Γιατί έχει πάνω από 365 εκκλησάκια που καρτερικά περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Γιατί η αθωότητα της νεολαίας που ανακαλύπτει τον κόσμο για πρώτη φορά χαρακτηρίζει το νησί. Γιατί έχει τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα. Γιατί οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά ή εφήβους μπορούν συγχρόνως να χαίρονται όλοι μαζί τις διακοπές τους. Γιατί το νησί έχει τέτοια ενέργεια που τα εικοσάχρονα παιδιά μου και οι φίλοι τους το διαλέγουν να περάσουμε μαζί τις διακοπές μας. Γιατί την αγάπησε και ο Γαΐτης και έκανε το σπίτι του μουσείο μοντέρνας τέχνης ο Jean-Marie Drot.

Στην Ίο νιώθω ελεύθερη γιατί…

Με το που πατήσεις το πόδι στο νησί, ανήκεις. Η Ίος είναι ένα νησί που αγκαλιάζει, δεν κρίνει. Υποδέχεται με νεανικό ενθουσιασμό, δεν αποκλείει. Σου ανοίγει την πόρτα, δεν τρως πόρτα! Έχει χώρο και επιλογές για όλους.

image

Στην Ίο είμαι ευτυχισμένη γιατί…

Στο νησί αυτό μπορείς να χαρείς τον ήλιο και την θάλασσα και να περπατήσεις στα όμορφα μονοπάτια του μυρίζοντας θυμάρι και ρίγανη, ανακαλύπτοντας συγχρόνως πλατάνια και λιμνούλες που θα ορκιζόσουν ότι δεν ανήκουν στις Κυκλάδες. Πολλές από τις αμμουδερές παραλίες της είναι άδειες ακόμα και τον Αύγουστο, ενώ οι οργανωμένες έχουν πάντα χώρο και πολλές επιλογές. Γιατί έχω εξαιρετικούς φίλους νιώτες αλλά και ντόπιους με καταγωγή απ’ όλο τον κόσμο που άφησαν τις μακρινές τους χώρες για να αγαπήσουν το νησί που αγαπώ και εγώ.

Την Ίο την προτείνω γιατί…

Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός ακόμα και για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς προσφέρει ευκολοπροσβάσιμες, πανέμορφες και ασφαλείς παραλίες, μόλις λίγα λεπτά από τον οικισμό. Είναι ένα νησί για τρελά πάρτι αλλά και απόλυτη απομόνωση και περισυλλογή. Θα φας υπέροχα με πολλές αυθεντικές επιλογές σε ελληνική και ξένη κουζίνα.

Οι κάτοικοί της παράγουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως τυριά, παστέλια, παστωτά σύκα, μυζηθροπιτάκια, καρπουζόπιτες και χοντρόμελλο ανάμεσα σε πολλά άλλα. Είναι εξ ορισμού, λόγω των «ξένων» της, κοσμοπολίτικη στη νοοτροπία, κρατώντας ταυτόχρονα την αυθεντικότητά της και τον ελληνικό κυκλαδίτικο χαρακτήρα της. Γιατί όποιος ξυπνάει την ώρα που ο άλλος διαλέγει να πάει για ύπνο περνάει εξίσου υπέροχα κάτω από το λαμπερό ήλιο ή το τρυφερό φεγγάρι. Γιατί στην Ίο κάνεις διακοπές, όπως τις θέλεις. Γιατί είναι απλή και υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ