Ταξιδια

dreamista.gr: Ένα blog όνειρο!

Ετοιμάζεσαι για ταξίδι μακρινό και ονειρεμένο; Να τι να διαβάσεις!

15223-628182_0.jpg
Βάγια Ματζάρογλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318915-627737.jpg

dreamista.gr: Συνέντευξη με τη δημιουργό του ταξιδιωτικού blog Άννα Παπαρίζου.

Η Άννα Παπαρίζου ζει στην Αθήνα, αλλά κυρίως σε βουνά και παραλίες, σε αεροδρόμια και λιμάνια, σε μεγαλουπόλεις και μικρά χωριουδάκια, στο κεφάλι και τα όνειρά της. Η Άννα Παπαρίζου είναι ένα κορίτσι που ζει τη ζωή στο φουλ και ενδιαφέρεται για τα πάντα. Για τη μόδα, για το καλό φαγητό, για μέρη εξωτικά ή λιγότερα εξωτικά, για τη φωτογραφία. Επιστρέφοντας στο σπίτι από τις περιπλανήσεις της, φροντίζει να καταγράφει τις εμπειρίες της στο διαδικτυακό της ημερολόγιο. Επομένως, κάθε φορά που πακετάρεις για ταξίδι μακρινό ή κοντινό, το blog dreamista.gr είναι ό,τι χρειάζεται να διαβάσεις.

Γιατί έκανες το blog σου; Πριν δύο χρόνια, τέλη Δεκέμβρη, ετοιμαζόμουν να πάω ταξίδι στο Μεξικό. Εκεί, ήταν καλοκαίρι. Είχα όμως και μία διανυκτέρευση Washington DC στον πηγαιμό, όπου ήταν χειμώνας, όπως εδώ. Δεν μπορούσα να λύσω το puzzle «τι να φορέσω στο αεροπλάνο για να προσγειωθώ στο Μεξικό καλοκαιρινή». Έψαξα σε ελληνικά και ξένα sites, αλλά δεν βρήκα κανένα άρθρο με σχετικά tips. Όταν τελικά έλυσα το puzzle, άρχισα σιγά σιγά να σκέφτομαι ότι μπορώ να γράφω κάπου μόνη μου packing tips και travel tips - και έχω πια αρκετά να μοιραστώ. Το Dreamista.gr γεννήθηκε ενάμιση χρόνο μετά και μετά από αρκετά ταξίδια στο μεταξύ, άρα πολύ υλικό μαζεμένο.

image

WashingtonDC


Γιατί το ονόμασες Dreamista; Το όνομα είναι κάτι μεταξύ Dreamer-Fashionista-Travelista, μιας και είμαι λίγο απ’ όλα: Αγαπάω τη μόδα, λατρεύω τα ταξίδια και ονειρεύομαι να γυρίσω τον κόσμο. Να ταξιδέψω για fashion events. Να καλύψω red carpets σε κινηματογραφικά φεστιβάλ. Και να επισκεφτώ κάθε luxury hotel σε εξωτικούς, μακρινούς προορισμούς...

image

Outfit για hiking στη Σαρδηνία.


Μια προβοκατόρικη ερώτηση: Ένα blog που ασχολείται με την καλή ζωή και το «δικαίωμα στο όνειρο» πόσο ενδιαφέρον αναγνωστικό μπορεί να έχει σε καιρούς κρίσης; Το Dreamista.gr είναι ένα blog γεννημένο μέσα στην κρίση. Από μια γυναίκα που δεν θέλει αυτή η κατάσταση να της στερήσει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Ούτε την ευκαιρία να συνεχίσει να ζει όμορφα. Και δεν είμαι η μόνη. Μου αρέσει που έχω καταφέρει να προσεγγίσω κι άλλους Έλληνες dreamers. Ανθρώπους που αγαπάνε τα ταξίδια και αναζητούν έμπνευση για να κάνουν την καθημερινότητά τους καλύτερη. Έστω και μέσα από υπέροχες εικόνες από τα δικά μου ταξιδιωτικά και fashion όνειρα - ανεκπλήρωτα και μη.

Πόσο χρόνο της καθημερινότητάς σου αφιερώνεις στο blog; Τρεις περίπου;

Πόσα ταξίδια κάνεις το χρόνο; Είμαι η λεγόμενη slow traveller στους χώρους του travel blogging. Δηλαδή, τις καλές χρονιές (που όλα πάνε ρολόι), ταξιδεύω 3 φορές στο εξωτερικό (συχνά σε πάνω από 1 χώρα τη φορά) και 10-15 στην Ελλάδα. Όταν δεν πάνε όλα ρολόι, κάνω 1 ταξίδι στο εξωτερικό και 5-8 εντός Ελλάδας τον χρόνο. Οι fast travellers (αν λέγονται έτσι) είναι κάθε εβδομάδα με ένα διαβατήριο στο χέρι.

image

Ελαφρύ δείπνο στο Innsbruck.


Πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις τη βαλίτσα σου; Ξεκινάω να τα οργανώνω όλα στο κεφάλι μερικές μέρες πριν. Έτσι, όταν τελικά ετοιμάσω τη βαλίτσα μου, μου παίρνει γύρω στο τέταρτο με μισάωρο, αναλόγως με το πόσες μέρες θα λείψω. Είναι μια διαδικασία που αγαπάω πολύ και που κάνω από 9 χρονών. Τότε, ο πατέρας μου μού έδωσε μία μίνι καρό βαλιτσούλα και μου είπε ότι από εδώ και πέρα θα φτιάχνω μόνη μου τη βαλίτσα μου. Μου έδωσε και μερικά tips, μιας και ο ίδιος όσο δούλευε ταξίδευε σχεδόν κάθε πσκ για συνέδρια. Με μάλωσε μερικές φορές, όταν ήθελα να πάρω μαζί περιττά πράγματα. Το καλύτερο μάθημα όμως το έμαθα μόνη μου, όταν στην πενταήμερη του σχολείου μου στη Ρόδο, δεν μπορούσα να κουβαλήσω τη βαλίτσα μου. Δεν ξαναέφτιαξα βαλίτσα άνω των 15 κιλών ποτέ, κι ας έχει ροδάκια!

Ποιο είναι το πιο χρήσιμο πράγμα που παίρνεις μαζί σου σε ένα ταξίδι (εκτός από διαβατήριο και λεφτά); Μια πολύ καλή Canon, για φωτογραφίες γεμάτες λεπτομέρεια!

image

Πακετάροντας ελαφριά για Κέα.


Τι δεν κάνεις ποτέ στα ταξίδια σου; Δεν κακολογώ τους ντόπιους ή τον τόπο τους. Προφανώς όχι μπροστά τους, αλλά ούτε και πίσω τους. Δεν μιλάω ποτέ ελληνικά μπροστά σε ανθρώπους που δεν τα καταλαβαίνουν. Δεν είμαι μη μου άπτου. Και δεν το παρακάνω με το φαγητό. Για μένα το ταξίδι δεν είναι «διακοπές», είναι εξερεύνηση. Και η εξερεύνηση δεν θέλει βαρύ στομάχι. Α! Αν είμαι σε πόλη για 2-3 μέρες μόνο, δεν θα κλειστώ σε κάποιο μουσείο. Προτιμώ να τη ζήσω την πόλη.

image

Δοκιμάζοντας γεύσεις στο Μπαλί.


Τι δοκιμάζεις, τι επισκέπτεσαι και τι αγοράζεις πάντα από μια ξένη χώρα;

Δοκιμάζω πάντα τα πιο γνωστά πιάτα της χώρας, καθώς και ό,τι λιχουδιά μαθαίνω επί τόπου ότι αξίζει. Επισκέπτομαι τα πολύ γνωστά αρχαία μνημεία μιας χώρας, αν έχει. Αγοράζω πάντα κάτι σε ρούχο ή/και κάποιο χρηστικό αντικείμενο για το σπίτι. Και πάντα, μου αρέσει να βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει - πίστεψέ με, το κάνει αλλιώς σε κάθε χώρα!

image

Ηλιοβασίλεμα στο Βόρειο Μπαλί.


Ποιο το καλύτερο ταξίδι που έχεις κάνει ποτέ στη ζωή σου; Όλα μου τα ταξίδια είναι όμορφα και όλα τα θυμάμαι με τον ίδιο ενθουσιασμό. Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν τη δική τους ομορφιά και όλες οι γωνιές της Ελλάδας χαρίζουν τις δικές τους απολαύσεις. Το ταξίδι όμως που ξεπερνάει τα άλλα είναι στο Bali και στη Σιγκαπούρη. Ήταν η πρώτη φορά που βγήκα εκτός Ευρώπης και λάτρεψα το τροπικό κλίμα και την εξωτική φύση αυτών των δύο χωρών.

Ποια η μεγαλύτερη γκαντεμιά που σου έχει τύχει σε ταξίδι; Όταν έμενα στη Σουηδία, με είχαν επισκεφτεί φίλες από Ελλάδα για το Πάσχα. Ταξιδέψαμε μαζί στη Νότια Σουηδία και στην Κοπεγχάγη. Στην πρώτη στάση, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα πάρει μαζί τη φωτογραφική μου! Η μία μου φίλη δεν είχε φέρει καν μαζί της μηχανή στο ταξίδι και η άλλη είχε μία της μιας χρήσης. Βγάλαμε 20 φωτογραφίες το πολύ και όλες είναι χάλια...

image

Η φύση της Σιγκαπούρης.


Ποιο το καλύτερο ξενοδοχείο στο οποίο έχεις μείνει ποτέ; Το Aneka Bagus Resort στο Βόρειο Μπαλί, όπου μείναμε σε ένα τεράστιο bungalow με εξωτερικό γλυπτό ντους, ψάθινη οροφή και θέα τον Ινδικό Ωκεανό… Το spa επίσης ήταν όνειρο.

Σε ποια πόλη εκτός Ελλάδας θα μπορούσες να ζήσεις για πάντα;

Στη Σιγκαπούρη ή στο Los Angeles. Γιατί έχουν σταθερή θερμοκρασία 25-30 βαθμούς το χρόνο, και γιατί είναι καλή βάση για ταξίδια που από την Ευρώπη είναι δύσκολα.

image

Aneka Bagus Resort στο Βόρειο Μπαλί.


Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τους ανθρώπους στα αεροδρόμια, μπορείς να ξεχωρίσεις την Ελληνίδα από το μαλλί κομμωτηρίου και την άπειρη λακ (για να κρατήσει χτένισμα). Εσύ πριν ταξιδέψεις, πηγαίνεις κομμωτήριο; Είμαι diy άνθρωπος σε ό,τι αφορά την περιποίηση και τα καταφέρνω αρκετά καλά. Συγκεκριμένα για το μαλλί, έχω φυσικά beach waves χωρίς να κάνω τίποτε.

Κομμωτήριο πάω μόνο αν έχω γάμο ή event με κόκκινο χαλί, αλλά ακόμα και τότε, δεν χρησιμοποιώ ποτέ λακ.

Στα ταξίδια ντύνεσαι διαφορετικά από ό,τι στην πόλη; Ε, ναι. Προσαρμόζω το ντύσιμό μου στον καιρό και στις ανάγκες. Δηλαδή, αν πάω για hiking, ντύνομαι σαν hiker. Αν κάνω sightseeing, φοράω πολύ άνετα παπούτσια. Αν πάω στη Βόρεια ή την Κεντρική Ευρώπη χειμωνιάτικα, φοράω παλτό και μπότες που δεν μου χρειάζονται ποτέ στην Αθήνα. Εμπνέομαι κιόλας από τις ντόπιες και αγοράζω κατιτίς για να blend in.

Ποιο κομμάτι της γκαρνταρόμπας σου πακετάρεις οπωσδήποτε; Τα πολυχρηστικά. Μια πασμίνα το χειμώνα, που και προστατεύει το λαιμό μου και με σκεπάζει στο αεροπλάνο. Ένα sarong το καλοκαίρι, που και το φοράω στην παραλία και το στρώνω στην άμμο και με προστατεύει από το air-condition στο αεροπλάνο ή το πλοίο.

image

Πολυχρηστικό sarong από την Paxos.


Από ό,τι μπορεί να δει κανείς στο blog σου, «ταξιδεύεις» και εντός των τειχών της Αθήνας. Την αντιμετωπίζεις σαν τουρίστρια; Κρύβει ακόμα για σένα εκπλήξεις η γενέτειρα πόλη; Δεδομένου ότι ζω στα Βόρεια Προάστια, πάντα την αντιμετώπιζα σαν τουρίστρια. Ειδικά όταν έμενα Μελίσσια στην εφηβεία μου, ήταν ταξίδι να κατέβω Αθήνα. Κάθε ένα-δύο χρόνια, όλο και κάποιο μυστικό μού αποκαλύπτεται κάπου στην πόλη, ειδικά στα νότια και τα παραθαλάσσια. Επομένως, είμαι σίγουρη ότι έχει πολλά ακόμα να μου πει!

Φιλοξενείς κάποιους φίλους σου από το εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν να γευτούν αυθεντική ελληνική κουζίνα. Πού τους πηγαίνεις; Η αυθεντική ελληνική κουζίνα όπως την εννοούμε είναι κάτι που υπάρχει σχεδόν παντού στον κόσμο: μουσακάς, γεμιστά και σουβλάκια. Κάθε περιοχή όμως έχει τα δικά της. Οι γεύσεις της Καστοριάς είναι τόσο διαφορετικές από της Κρήτης ή της Αρκαδίας!Επομένως, προτιμώ να προσφέρω στους φίλους μου μια αυθεντική ελληνική εμπειρία: Αν είναι καλοκαίρι, ποιοτική ψαροφαγία σε κάποια παραλία. Για παράδειγμα, είχαμε πάει με ένα φιλικό ζευγάρι Σουηδών στο Pasaji, στην παραλία του Ορνού στη Μύκονο, και απολαύσαμε το ηλιοβασίλεμα με cocktails και τέλειο φαγητό. Αν είναι χειμώνας, γίγαντες με χορτόπιτα στο Μεγάλο Πάπιγκο είναι ό,τι πιο μαγικό!

image

Με την Canon στο χέρι.


Φιλοξενείς κάποιους φίλους σου από το εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν να κάνουν γνήσιο ελληνικό shopping. Πού τους πηγαίνεις; Σε boutiques Ελλήνων σχεδιαστών στο Κολωνάκι, στην boutique Ioanna Kourbela στην Πλάκα, και στην Κηφισιά για μια βόλτα στην αρχοντική Αθήνα.

Ποιο είναι το ιδανικό επάγγελμα για σένα; Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Αγαπάω τη μόδα, λατρεύω τα ταξίδια και μου αρέσει να γράφω. Ένα επάγγελμα που θα μου επιτρέπει να ταξιδέψω για fashion events ή film events με κόκκινο χαλί, μένοντας σε luxury hotels, και μετά να γράφω για τις εμπειρίες μου από το σπίτι μου, φαίνεται ιδανικό. Blogger, ίσως;

image

Στο Μεξικό τον Δεκέμβριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ