Ταξιδια

Bla Bla Car, το οργανωμένο οτοστόπ

Τσοντάρεις στη βενζίνη και δε σταματάς το μπλα μπλα

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320139-629327.jpg

Μήπως βαρέθηκες τα αμίλητα χιλιόμετρα στην εθνική οδό, μήπως θέλεις να εκμεταλλευτείς κάθε λεπτό της διαδρομής ή μήπως απλώς αναζητάς μια οικονομική λύση για να ταξιδέψεις; Ευτυχώς για σένα ο Frederic Mazzella, ιδρυτής της μεγαλύτερης κοινότητας «συνταξιδιωτών» στον κόσμο, εμπνεύστηκε το Bla Bla Carτο 2003.

Μια φορά, ψάχνοντας μάταια έναν τρόπο να επιστρέψει σπίτι μετά τις διακοπές Χριστουγέννων, παρατήρησε τις άδειες θέσεις που υπήρχαν σε αυτοκίνητα που πήγαιναν στην ίδια κατεύθυνση με εκείνον. Έτσι λοιπόν το 2006 ίδρυσε το Bla Bla Car για όσους θέλουν να μοιράζονται το κόστος της διαδρομής με ανθρώπους που απλώς έτυχε να πηγαίνουν την ίδια ώρα στο ίδιο μέρος. Με περισσότερα από 20 εκατ. μέλη σε περισσότερες από 20 χώρες η ιδέα του φαίνεται πως χτύπησε φλέβα στις ανάγκες της εποχής.

Ταξιδεύοντας στην Τουλούζη την περασμένη άνοιξη σάρωσα το ίντερνετ αναζητώντας τον πιο φτηνό τρόπο να προσεγγίσω τον γαλλικό νότο χωρίς απευθείας πτήση και κάπως έτσι έγινε η ανακάλυψη του Bla Bla Car. Μετά την προσγείωση στη Βαρκελώνη, πήρα το μετρό και πήγα στο σημείο συνάντησης, όπου θα έβρισκα τον οδηγό μας, τον Χουάν, με τη γυναίκα του και τους τέσσερις ακόμη συνταξιδιώτες μου με προορισμό την Τουλούζη. Μία Ιταλίδα κοινωνική λειτουργός, ένα Βρετανοπορτογάλλος φοιτητής ιατρικής, μία Γαλλίδα που επέστρεφε στην Τουλούζη μετά από διακοπές κι εγώ δεν σταματήσαμε να μιλάμε σε όλο το ταξίδι (γι’ αυτό άλλωστε λέγεται bla bla) κι ούτε που καταλάβαμε πώς πέρασε η ώρα δίνοντας μόνο 15 ευρώ έκαστος, ενώ με τραίνο το κόστος φτάνει μέχρι και 80 ευρώ.

Αυτή είναι η μαγεία του Bla Bla Car, που μετατρέπει ένα τετράωρο ταξίδι στην εθνική οδό Ισπανίας-Γαλλίας σε πολυπολιτισμική εμπειρία ανεκτίμητης αξίας. Ιδίως στη Γαλλία και την Ισπανία αποτελεί ρουτίνα και είναι κρίμα που στην Ελλάδα δεν το έχουμε ανακαλύψει ακόμα, αλλά στο χέρι μας είναι. Αφού είμαστε και ταξιδιάρα χώρα, θα πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε τη διαδρομή σαν μια θανάσιμα βαρετή διαδικασία − το 'πε κι ο Καβάφης.

Βέβαια, αν κρίνω από τις αντιδράσεις φίλων και γνωστών στο άκουσμα του δικού μου ταξιδιού, είμαστε ακόμα διστακτικοί σε τέτοιου είδους μοιράσματα με αγνώστους. Ωστόσο, η σελίδα blablacar.com θα σε καθησυχάσει, αφού όλα τα στοιχεία των χρηστών και των οδηγών ελέγχονται, η εταιρία ενημερώνεται για τα προγραμματισμένα ταξίδια, τα οποία στο τέλος βαθμολογούνται από τα μέλη. Όλα είναι θέμα συνήθειας και ειδικά οι νέοι θα βρουν στο Bla Bla Car μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και οικονομική λύση. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.