Σεξ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα dating apps

Ένας ρεαλιστικός οδηγός για πρωτάρηδες

labrini-trougkou.jpg
Λαμπρινή Τρούγκου
ΤΕΥΧΟΣ 858
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα dating apps

Dating apps: Οι κορυφαίες εφαρμογές γνωριμιών στην Ελλάδα και πώς να τις χρησιμοποιήσετε 

Στην εποχή μας υπάρχουν άνθρωποι που, όταν επιστρέφουν από τη δουλειά, δεν πηγαίνουν για ένα ποτό στα κλεφτά στο κοντινό μπαρ. Αντ' αυτού, βάζουν κρασί, ξαπλώνουν στο κρεβάτι και παίζουν «περίεργα» παιχνίδια στα κινητά τους με φωτογραφίες ανθρώπων. Σύμφωνα με τη Statista, το 2022 υπήρχαν πάνω από 366 εκατομμύρια χρήστες στις εφαρμογές γνωριμιών. Υπολογίζεται ότι σε πέντε χρόνια από τώρα ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 440 εκατομμύρια. Μέχρι το 2027, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων θα ψάχνει την επικοινωνία, το περιστασιακό σεξ ή ακόμη και την αγάπη στο διαδίκτυο. Αν δεν είστε ήδη χρήστες ενός dating app, είστε βέβαιοι ότι δεν θα ανήκετε σύντομα ανάμεσα στα «νέα ψάρια» των εφαρμογών; Δεν είναι εντελώς αβάσιμες οι αντιρρήσεις ορισμένων αναφορικά με τις εφαρμογές γνωριμιών. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσοστά των χρηστών αυξάνονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα και οι εφαρμογές πολλαπλασιάζονται σαν τις κατσαρίδες, με στόχο να παρέχουν στους χρήστες τους πιο προσαρμοσμένα περιβάλλοντα για τις ανάγκες τους. Το πνεύμα είναι πλέον από συμπεριληπτικό έως και «kinky». Dating app για «μεταλλάδες» και εφαρμογή για αυτούς που λατρεύουν να ντύνονται ζώα, για εκείνους που είναι «πίσω από της φυλακής τα σίδερα», άλλα και ένα app, στο οποίο οι άλλοι χρήστες του ψηφίζουν με ποιον πρέπει να βγεις ραντεβού: «You can do better». Με όλα αυτά, μπορεί το dating στο διαδίκτυο να σου ακούγεται πιο τρομακτικό και από το bungee jumping, στην πραγματικότητα, όμως, ίσως απλά δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις.

Tinder
Στο μυαλό αυτών που δεν συμμετέχουν στα dating apps, εφαρμογή γνωριμιών σημαίνει Tinder. Η αλήθεια είναι πως το Tinder άνοιξε τον δρόμο για το διαδικτυακό φλερτ. Με αφετηρία το 2004 και την ιδέα δύο επιχειρηματιών να συνδέσουν φοιτητές μεταξύ τους, δημιουργήθηκε μια εφαρμογή που εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική τοποθεσία και αναπαράγει μια ροή φωτογραφιών από πιθανούς συντρόφους, που βρίσκονται κοντά στον χρήστη. Εδώ δεν υπάρχει κανένας προσεκτικά μελετημένος αλγόριθμος που προσπαθεί να συνδέσει παρόμοιους ανθρώπους. Το εξαιρετικά εθιστικό swipe right –που θυμίζει κουλοχέρη– κάνει μόνο του τη δουλειά του, ειδικά αν κανείς ψάχνει για παρέα πολύ αργά το βράδυ.

Tinder dating
© Canva

Bumble
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.500 εφαρμογές γνωριμιών και ιστότοποι που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο και ίσως να μην μπορείς να φανταστείς τα περίεργα concept τους. Στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται σε λογικά πλαίσια. Βέβαια, το Bumble που έχει γίνει πολύ γνωστό στη χώρα μας, υποστηρίζει μια σχετικά επαναστατική ιδέα: η γυναίκα πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση. Το app αυτοπαρουσιάζεται ως ένας μέσο για να βρει κανείς ανθρώπους στην περιοχή του, οι οποίοι μπορούν να έχουν την ίδια ενέργεια με εκείνον. Το Bumble έχει αρκετούς χρήστες έτσι ώστε να έχει κανείς επιλογές. Ωστόσο, ένα διστακτικό άτομο, έστω και φαινομενικά, νιώθει ινκόγκνιτο σε σχέση με το Tinder. Στο Bumble το βιογραφικό σας παίζει σημαντικότερο ρόλο από ό,τι η φωτογραφία σας. Αν είστε γυναίκα έχετε 24 ώρες να στείλετε μήνυμα από τη στιγμή που κάποιος δείξει το ενδιαφέρον του για εσάς. Στην αλληλεπίδραση μεταξύ ομοφυλόφιλων, οποιοδήποτε άτομο έχει τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη κίνηση και το άλλο άτομο έχει 24 ώρες για να απαντήσει αλλιώς… τέλος χρόνου.

Badoo
Το Badoo είναι η εφαρμογή γνωριμιών για όσους εξάντλησαν ή ντρέπονται να μπουν στο Tinder. Ίδια φιλοσοφία, αλλά με ορισμένες πρόσθετες δυνατότητες και περισσότερη ασφάλεια για τους χρήστες του. Παρόλα αυτά, δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι και ο πιο σοβαρός ιστότοπος γνωριμιών. Το Badoo δεν θα σε βοηθήσει να βρεις μια σταθερή δέσμευση, αλλά είναι ό,τι πρέπει για flirting και περιστασιακό σεξ. Άλλωστε, οι νέοι και single χρήστες είναι αυτοί που έχουν σχεδόν καταλάβει την εφαρμογή γνωριμιών.

Dating apps
© Pixabay

Grindr
Και μετά… υπάρχει το Grindr. Είναι μακράν μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για γκέι και τρανς άνδρες παγκοσμίως, επισης μια εξαιρετική εφαρμογή για βραχυπρόθεσμες σχέσεις. Στο Grindr ο χρήστης μπορεί «στέλνοτας μια φλόγα», δηλώνοντας με άλλα λόγια το ενδιαφέρον του για κάποιον, να κλείσει ένα απλό ραντεβού ή και να εξερευνήσουν τις κλίσεις του εντοπίζοντας πού συμβαίνουν τα ομαδικά σεξουαλικά πάρτι. Στην πραγματικότητα, το Grindr έχει σχεδιαστεί για εύκολη εύρεση σεξ. Συνεπώς εκεί υπάρχουν πολλοί που αναζητούν σεξ με κάποιον άγνωστο, χωρίς δέσμευση. Οι εικόνες με καλλίγραμμους κοιλιακούς στο Grindr δίνουν και παίρνουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, πλημμυρίζεται από queer άνδρες που δεν έχουν κάνει το coming out τους ή είναι απλά πολύ μικροί για να πάνε σε gay στέκια. Φυσικά, και εδώ μπορεί να καλύψει κανείς κάθε είδους προτίμηση. Ωστόσο, στο Grindr υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρεθείς σε ένα ραντεβού που θέλεις να αρχίσεις να τρέχεις.

Grindr dating
© freepik

Facebook Dating
Αν όλα τα παραπάνω σου ακούγονται λίγο extreme, άλλα η ιδέα του dating app εξακολουθεί να είναι για σένα ελκυστική, τότε υπάρχει και η συντηρητική επιλογή του Facebook Dating. Αυτό το app είναι ενσωματωμένο στην εφαρμογή Facebook των κινητών. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2020, οι περισσότεροι χρήστες του Facebook μέχρι πριν λίγο καιρό δεν γνώριζαν καν την ύπαρξή του. Αν και είναι εύχρηστο και καλαίσθητο, το Facebook Dating σε κάνει να νιώθεις boomer όποια και αν είναι η ηλικία σου. Τα βιογραφικά των χρηστών είναι σαν να γράφτηκαν από bot. Οι δημιουργοί του ξέχασαν να προσθέσουν τη λειτουργία των ειδοποιήσεων και το ζήτημα απορρήτου εξακολουθεί να απασχολεί πάρα πολλούς που σκέφτονται να κάνουν το βήμα και να το χρησιμοποιήσουν. Οι τρέχοντες φίλοι σου στο Facebook και οποιοσδήποτε εκτός του Dating δεν μπορεί να δει το προφίλ σου. Βέβαια, δεν είναι σίγουρο πως το Facebook είναι ικανό να κρατήσει μυστικό ένα secret crush, αν θυμηθεί κανείς ότι πριν λίγα χρόνια αποκαλύφθηκε ότι παραβίασε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ