Πολεις

Ουλού: H τέταρτη βορειότερη πόλη του κόσμου όπου σχεδόν όλοι κάνουν ποδήλατο

100 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου, με θερμοκρασίες στους -30°C

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουλού: Αυτή είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα της χειμερινής ποδηλασίας
© City of Oulu

Ουλού: H παγκόσμια πρωτεύουσα της χειμερινής ποδηλασίας - Εκεί που δεν αφήνουν τα ποδήλατα ακόμη και με -30°C

Είναι ένα δροσερό χειμωνιάτικο πρωινό στη φινλανδική παραθαλάσσια πόλη Ούλου, την τέταρτη βορειότερη πόλη του κόσμου, μόλις 100 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου. Παρ' ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στους -5°C, αυτό δεν πτοεί τους σκληροτράχηλους ποδηλάτες της πόλης. Όπου κι αν πάτε, άνθρωποι όλων των ηλικιών ποδηλατούν πάνω στο φρέσκο χιόνι.

Ούλου, η χειμερινή πρωτεύουσα του ποδήλατου
Ούλου, η χειμερινή πρωτεύουσα του ποδήλατου © Unsplash

Ουλού: Η χειμερινή πρωτεύουσα της ποδηλασίας

Η Ουλού, η πόλη που αυτοαποκαλείται περήφανα «η χειμερινή πρωτεύουσα της ποδηλασίας στον κόσμο», είναι καλυμμένη με χιόνι για πέντε μήνες τον χρόνο. Στα βάθη του χειμώνα, οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν μέχρι και τους -30°C, με μόλις τέσσερις ώρες φωτός.

Παρά τις σκληρές αυτές συνθήκες, το 12% των χειμερινών μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο. Πώς απέκτησε, λοιπόν, η Ουλού τη φήμη ότι διατηρεί τους ποδηλάτες σε κίνηση ακόμη και στα βάθη του χειμώνα;

«Η πόλη έχει αναλάβει μακροπρόθεσμη δέσμευση ως μέρος της προσπάθειας για βιωσιμότητα και μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων», λέει αξιωματούχος της Ουλού. Η ποδηλασία ενθαρρύνεται με τον καθημερινό καθαρισμό των μονοπατιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χρησιμοποιώντας έναν στόλο βαρέων εκχιονιστικών μηχανημάτων. Μια από τις πιο αποτελεσματικές αλλαγές είναι και μια από τις απλούστερες: οι δρόμοι καθαρίζονται από το χιόνι μόνο όταν τελειώνουν οι ποδηλατόδρομοι.

Winter Cycling in Oulu and Helsinki (Finland)

Σχεδόν όλοι μετακινούνται με ποδήλατο στην Ουλού

Σε ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της πόλης, πάνω από το 90% των παιδιών πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο ή με τα πόδια, ακόμη και με -30ºC. Ένας από τους λόγους είναι ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να φτάσει κανείς στο σχολείο με το αυτοκίνητο χωρίς παρακάμψεις, αλλά υπάρχουν πολλαπλές διαδρομές με το ποδήλατο. Σε όλα τα σχολεία, κατά μέσο όρο το 50% των παιδιών κάνουν τη διαδρομή με ποδήλατο.

Στην Ουλού, η παράδοση της ποδηλασίας ξεκινά από πολύ παλιά, καθώς το δίκτυο ποδηλατοδρόμων σχεδιάστηκε για πρώτη φορά παράλληλα με τους δρόμους, τη δεκαετία του 1960. Από την κατασκευή του, το δίκτυο έχει αναπτυχθεί εκτενώς και διαθέτει περισσότερα από 900 χιλιόμετρα (559 μίλια) πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων μαζί.

Τα οφέλη της ποδηλασίας

Η στροφή στην ποδηλασία μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η αντικατάσταση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης με ηλεκτρικά οχήματα. Μια μελέτη σε ευρωπαϊκές πόλεις διαπίστωσε ότι η μετάβαση στην ποδηλασία ή η χρήση ενός ηλεκτρονικού ποδηλάτου μόλις μία ημέρα την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές ενός τυπικού κατοίκου μιας πόλης κατά μισό τόνο CO2 ετησίως, που ισοδυναμεί με μια πτήση μετ' επιστροφής από το Λονδίνο στη Ρώμη.

Η μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές θα αποτελέσει βασικό μέρος του εθνικού σχεδίου της Φινλανδίας για την επίτευξη του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου μέχρι το 2035.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ