Πολεις

Ioannina Lake Run: Έτοιμοι για τον Γύρο της Λίμνης Ιωαννίνων;

Στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2023 ετοιμάσου να απολαύσεις τρέχοντας παραλίμνια βλάστηση από λεύκες, ιτιές και μεγαλοπρεπή πλατάνια

357216-740135.jpg
Νεκταρία Ζαγοριανάκου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ioannina Lake Run: Έτοιμη για τον Γύρο της Λίμνης Ιωαννίνων;

Ioannina Lake Run - Ο Γύρος της Λίμνης Ιωαννίνων: Η ιστορία του θεσμού, οι άνθρωποι πίσω από την υλοποίηση, οι αγώνες και οι παράλληλες δράσεις.

Τα Ιωάννινα αποτελούν το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας και είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία και παράδοση, η οποία σε μεγάλο βαθμό διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας της. Την αποκαλούν, Πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών, μιας και ανέδειξε προσωπικότητες που διέπρεψαν και άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα του χρόνου. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, μιας από τις αρχαιότερες λίμνες παγκόσμια και η δεύτερη αρχαιότερη μετά τη λίμνη Οχρίδα ή Αχρίδα. Το όνομά της, Παμβώτις, «η τα πάντα τρέφουσα», έχει ομηρική προέλευση. Η γοητεία της είναι το νησί της, που αναπαύεται σε πράσινα νερά, και το κυριότερο, κατοικείται. Ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης, με έντονη ιστορική και πολιτιστική αξία. Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια σχηματίζουν στο νησί μια μοναστική πολιτεία αιώνων.

Ioannina Lake Run: Έτοιμοι για τον Γύρο της Λίμνης Ιωαννίνων;

Η λίμνη έχει τροφοδοτήσει την Ιστορία της Πόλης των Ιωαννίνων με μύθους, με θρύλους. Η αστείρευτη ομορφιά της αποτελεί καθημερινό πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών. Το οικοσύστημά της ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000, λόγω των σπάνιων ειδών πανίδας και χλωρίδας που έχουν παρατηρηθεί στην έκτασή της. Οι πυκνοφυτεμένες από καλαμιώνες όχθες της, τα μεγαλοπρεπή βουνά που καθρεφτίζονται στα γλυκά νερά της, η παραλίμνια βλάστηση από λεύκες, ιτιές και μεγαλοπρεπή πλατάνια κάνουν μια βόλτα στη λίμνη τον ιδανικό τρόπο να ξεκινήσεις ή να τελειώσεις τη μέρα σου. 

Η λίμνη φιλοξενεί αθλητικές συναντήσεις, όπως ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων. Ο Ηλίας Σπυριούνης, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τον αγώνα, μου είπε ότι οι μαγικές διαδρομές της λίμνης ήταν η κύρια έμπνευση της δημιουργίας του αγώνα. Μανιάτης στην καταγωγή, άρα γεμάτος πείσμα, παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που συνάντησε κατόρθωσε να δημιουργήσει τον αγώνα, τον  Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων, Ioannina Lake Run. Μου είπε ότι η ιδέα πίσω από τον αγώνα ξεκίνησε το 1998. 

Ioannina Lake Run: Ο Γύρος της Λίμνης Ιωαννίνων

«Μια χούφτα δρομείς 6 με 10 δρομείς, προσπαθούσαν να κάνουν έναν σύλλογο δρομέων, τότε ήμουν πρόεδρος της κολυμβητικής ομάδας Ποσειδώνας. Ο Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών Ιωαννίνων αποτελεί σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε το 1991 από μια ομάδα γονέων στα Γιάννενα, οι οποίοι θέλησαν να δώσουν διέξοδο και στόχους μέσω του αθλητισμού στα παιδιά τους και σε όλα τα παιδιά της πόλης.

»Δεν έγινε τίποτε και το 2006, αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν την ιδέα, δεν υπήρχε όμως ένας φορέας, έτσι δημιουργήθηκε η Ομοσπονδία Λαϊκού Αθλητισμού και Μεγάλων Αποστάσεων. Μάλιστα κάναμε και το πρώτο συνέδριο, και κάναμε τον πρώτο γύρο λίμνης. Στο μυαλό μου είχα πάντα τη Λίμνη, ήθελα ο αγώνας να έχει και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Στην πορεία είδα ότι τα εμπόδια ήταν αρκετά, υπήρχαν άνθρωποι που όχι μόνο δεν βοήθησαν αλλά ήταν εμπόδιο. Μας κοιτούσαν τότε στα Γιάννενα, με απορία, τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν υπήρχε ακόμη η κουλτούρα, όπως σήμερα των αγώνων μεγάλων αποστάσεων δρόμου. Πόσο μάλλον σε μια επαρχιακή πόλη. Καταφέραμε και προσπεράσαμε όλα τα εμπόδια. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το μέλλον, δεν κοιτάω πίσω, κάναμε ότι μπορέσαμε και φαίνεται ότι τα καταφέραμε». 

Ioannina Lake Run: Ο Γύρος της Λίμνης Ιωαννίνων

Δυναμικό βάδισμα 30 χλμ., αγώνας δρόμου 5, 10 και 30 χλμ.
Αγώνας δρόμου 30 χλμ. σε άσφαλτο. Μία επίπεδη διαδρομή δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα και μέσα στη φύση. Μία διαδρομή εξαιρετικής σπανιότητας, κατάλληλη για αρχάριους και ιδανική για έμπειρους δρομείς. Ο Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων ξεκίνησε το 2007 από τον Α.Ο. Ποσειδών, με την αμέριστη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου, στο πλαίσιο θεσμοθέτησης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων στα Ιωάννινα. Αρχικός στόχος ήταν η ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, η προβολή της περιοχής και η προστασία του φυσικού της πλούτου, μέρος του οποίου αποτελεί η λίμνη Παμβώτιδα.

Η διεθνοποίηση του αγώνα τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην επιλογή της επωνυμίας Ioannina Lake Run και οι παράλληλες εκδηλώσεις που οργανώνονται την περίοδο του Σεπτεμβρίου υπηρετούν το τρίπτυχο «Πολιτισμός-Αθλητισμός-Περιβάλλον». 

Η ανταπόκριση αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο είναι όλο και μεγαλύτερη, καθώς το Ioannina Lake Run κατάφερε να καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις για την περιοχή και συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των κορυφαίων δρομικών εκδηλώσεων της χώρας, χάρη στην οργανωτική αρτιότητα, στο υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και στην εξαιρετικού κάλλους διαδρομή δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ioannina Lake Run: Ο Γύρος της Λίμνης Ιωαννίνων

Το 2019 συμμετείχαν 3.900 αθλητές κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι Έλληνες δρομείς μεγάλων αποστάσεων και άνθρωποι που φτάνουν από κάθε γωνιά του κόσμου.

Οι εθελοντές είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές μιας αθλητικής διοργάνωσης. Με την παρουσία τους εξασφαλίζονται οι καλύτερες συνθήκες τόσο για τους αθλητές όσο και για τους θεατές της διοργάνωσης. Για την διεξαγωγή του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών, για να επιτευχθούν οι στόχοι για την ασφάλεια και παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών προς τους αθλητές. Με την καλή τους διάθεση και τον δυναμισμό τους βοηθούν όλους τους δρομείς να περάσουν μια υπέροχη στιγμή την ώρα του αγώνα. Σημαντική είναι και η συνεισφορά κριτών και προπονητών από όλο το αθλητικό φάσμα, οι οποίοι αποτελούν τους χρονομέτρες και τους σημειωτές του αγώνα. Επίσης, υπάρχει: Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, Υγειονομική κάλυψη με γιατρό, Το Σώμα των Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί Σύλλογοι από το Πέραμα, την Αμφιθέα, τους Λογγάδες, την Καστρίτσα, την Κατσικά και την Ανατολή. Η διαδρομή τελεί υπό την εποπτεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων.

Ioannina Lake Run: Ο Γύρος της Λίμνης Ιωαννίνων

Παράλληλοι αγώνες και ξεχωριστές δράσεις
Εκτός από τον αγώνα των 30 χλμ. την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, που τον πλαισιώνουν ο αγώνας των 10 χλμ. την ίδια μέρα και των 5 χλμ. μία ημέρα νωρίτερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και φέτος τους αγώνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα Μαμά-Καρότσι, Family Run, Παραλίμνιο Δρόμο ΑμεΑ και το Kids Race για μαθητές των τελευταίων τεσσάρων τάξεων του Δημοτικού, με δωρεάν συμμετοχή.

Το Ioannina Lake Run διοργανώνουν η ΑΜΚΕ Limni και ο Α.Ο. Ποσειδών Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Μεγάλος χορηγός είναι η εταιρεία Βίκος Α.Ε., επίσημος χορηγός η bwin και χορηγοί η Τράπεζα Ηπείρου και η Puma. Επίσημοι υποστηρικτές είναι οι εταιρείες Energean, Volton, Garmin, Conferre SA και Wapp. Χορηγοί μετακίνησης είναι η Cupra και η Autolinea Ioannina, και επίσημος χορηγός αερομεταφορών η Aegean. Υποστηρικτές τροφοδοσίας οι Γιολδάσης, Dole, Αλλατίνη, Nomad και Maurten.

Ioannina Lake Run: Ο Γύρος της Λίμνης Ιωαννίνων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ