Πολεις

Θεσσαλονίκη Now: Τι συμβαίνει στην πόλη;

Τα καλύτερα μέρη στην πόλη - Τι να δεις και τι να κάνεις το φθινόπωρο στην πρωτεύουσα του βορρά

Ιωάννα - Γεωργία Εσκιάδη
Ιωάννα - Γεωργία Εσκιάδη
ΤΕΥΧΟΣ 884
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Τι συμβαίνει το φθινόπωρο στην πόλη - Τα καλύτερα μέρη για βόλτες
© Unsplash+ in collaboration with Getty Images

Θεσσαλονίκη: Τι συμβαίνει το φθινόπωρο στην πόλη - Τα καλύτερα μέρη για βόλτες

Η «νύφη του Βορρά» έχει έναν αλλιώτικο χαρακτήρα το φθινόπωρο αφού ο καιρός είναι ιδανικός για βόλτες, περπάτημα στην παραλία, περιπλάνηση στα σοκάκια της Άνω Πόλης, αλλά και για την επιστροφή των φοιτητών. Εξάλλου, η Θεσσαλονίκη είναι διάσημη για τη φοιτητική της ζωή που ανθίζει μετά το διάλειμμα του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο είναι όμως και η εποχή των εκδηλώσεων – όλα τα μεγάλα events διοργανώνονται με το δροσερό αεράκι. Αυτή τη χρονιά, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετικό και αρκεί μια βόλτα για να σε κάνει να το καταλάβεις. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με προεκλογικά κέντρα υποψήφιων δημάρχων και υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Το προεκλογικό κλίμα είναι παρόν παντού.

Η εποχή βρίσκει την πόλη με νέα πρόσωπα, ανανεωμένη. Ο κόσμος είναι η βασικότερη αλλαγή μετά τις διακοπές του καλοκαιριού που η πόλη σφύζει και πάλι από ζωή και πλέον ασφυκτιάς στους δρόμους από την κίνηση – το να βρει κανείς μαγαζί να καθίσεις αρχίζει και γίνεται υπόθεση δύσκολη.

Όσο ο καιρός είναι ακόμη καλός μη χάσετε την ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα πάρκα. Δεν είναι πολλά, αλλά η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τα θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τα χαίρονται – παιδιά, οικογένειες, νέοι, ηλικιωμένα ζευγαράκια. Σε κάθε πάρκο θα δείτε και κάτι διαφορετικό: μουσικοί του δρόμου, χοροί, υπαίθρια γυμναστήρια είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που δίνει η Νέα Παραλία, ενώ το ΒΕΛΟΣ δεσπόζει σαν στολίδι με τα φωτάκια του το βράδυ. Λίγο έξω από το κέντρο, το πάρκο της Νέας Ελβετίας, γεμάτο πεύκα, σας περιμένει για να το περπατήσετε, ενώ μόλις 5 λεπτά από εκεί βρίσκεται ένας υπέροχος χώρος πρασίνου μεταξύ Χαριλάου, Πυλαιώτικων και νέων Κοιμητηρίων. Προφανώς και δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Κήποι του Πασά, ένα μέρος ξεχωριστό που φημίζεται για τη μυστικιστική ατμόσφαιρα με το καταπράσινο πάρκο. Όσο για την Άνω Πόλη, δίπλα στα κάστρα, μπορείτε να δροσιστείτε απολαμβάνοντας τον καφέ σας.

Θεσσαλονίκη Now: Τι συμβαίνει στην πόλη;
© Miltiadis Fragkidis/Unsplash

Αν θέλετε να βγείτε εκτός κέντρου, μια επιλογή είναι το Ελαιόρεμα στην Πυλαία για βόλτα με το ποδήλατο, πικ νικ και παιχνίδια με τα παιδιά. Υπάρχουν όργανα γυμναστικής και 2-3 μεγάλα τραπέζια που μπορεί κανείς να ξεκουραστεί παίρνοντας μια ανάσα. Το φράγμα της Θέρμης, ένα πανέμορφο μέρος με χελώνες και πάπιες στη λίμνη, είναι ιδανικό για περπάτημα στη φύση, ενώ μπορεί να πετύχετε και μουσικές εκδηλώσεις. Αγαπημένη διαδρομή μια βόλτα στα Πλατανάκια του Χορτιάτη, μικρή όαση δροσιάς και αναψυχής δίπλα στην πόλη. Συνηθίζαμε να πηγαίνουμε για να ταΐσουμε τις πάπιες και τις χήνες της λιμνούλας, και για να απολαύσουμε τους μικρούς καταρράκτες και το ποταμάκι.

Η Θεσσαλονίκη όμως φημίζεται και για τα μουσεία της, τις γκαλερί, τους εκθεσιακούς χώρους. Είναι μια καλή περίοδος, λοιπόν, να γίνετε τουρίστες στην πόλη σας, να ανακαλύψετε όλα τα νέα και τα παλιά μουσεία και να γνωρίσετε έτσι καλύτερα την ιστορία της.

Αξιοσημείωτο γεγονός η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) που διοργανώνεται φέτος για 87η χρονιά από 9 έως 17 Σεπτεμβρίου δίνοντας έναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα στη συμπρωτεύουσα. Από το εκθεσιακό ημερολόγιο της πόλης που διαρκεί όλο τον χρόνο, το διάστημα που πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση είναι το σημαντικότερο. Επισκέπτες και κάτοικοι καθημερινά έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στα δρώμενα, τα οποία έχουν ψυχαγωγικό, εμπορικό και κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Η ΔΕΘ είναι αφορμή για να ξεκινήσουν νέες συνεργασίες και να ανανεωθούν οι παλαιότερες, να εδραιωθούν νέες επαγγελματικές και επιχειρηματικές ιδέες. Από την άλλη, στο Reworks Festival, για 19η χρονιά, μπορείτε να νιώσετε ξανά τα vibes και τα decibel της ηλεκτρονικής μουσικής να σας κατακλύζουν κατά τη διάρκεια του τετραήμερου φεστιβάλ (20-24 Σεπτεμβρίου) – σημείο αναφοράς για ανταλλαγή κουλτούρας και ιδεών μεταξύ νέων ανθρώπων που γράφουν ιστορία με τον δικό τους τρόπο.

Θεσσαλονίκη Now: Τι συμβαίνει στην πόλη;
Reworks Festival

Στα Δήμητρια οι γιορτές είναι για τη Θεσσαλονίκη μια υπόθεση με ιστορία αιώνων – διαρκούν όλο το φθινόπωρο τιμώντας τον πολιούχο (τον Άγιο Δημήτριο). Έχουν τις ρίζες τους στα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο του αγίου και παλιότερα, πέραν των θρησκευτικών εκδηλώσεων, γινόταν και εμποροπανήγυρις την οποία επισκέπτονταν άνθρωποι από όλη τη βαλκανική χερσόνησο. Τα τελευταία χρόνια τα Δημήτρια διαρκούν περίπου έναν μήνα και δίνουν στα φθινοπωρινά βράδια της Θεσσαλονίκης αίγλη και έναν ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα. Οι χώροι εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης γεμίζουν από Θεσσαλονικείς και επισκέπτες που απολαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις.

Εξίσου σημαντικός θεσμός, διεθνούς χαρακτήρα, και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2-12 Νοεμβρίου 2023) – αν ανήκετε στην κατηγορία των κινηματογραφόφιλων και αγαπάτε τις προβολές ταινιών στις σκοτεινές αίθουσες, ο Νοέμβριος στη Θεσσαλονίκη είναι ό,τι ιδανικότερο για εσάς. Το Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε το 1960 και παρουσίαζε την ετήσια παραγωγή ελληνικών εταιρειών κινηματογράφου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει διάσημο φιλοξενώντας πλέον ανεξάρτητες παραγωγές από ολόκληρο τον κόσμο. Στα πλαίσια της νυχτερινής δραστηριότητας που επανέρχεται στη Θεσσαλονίκη κάθε φθινόπωρο, ανήκει φυσικά και ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος που διοργανώνεται φέτος για 11η χρονιά στις 21 Οκτωβρίου. Για όσους αγαπούν τον αθλητισμό και θέλουν να λάβουν μέρος, αλλά και για όσους απλά παρακολουθούν, πρόκειται για μια αθλητική διοργάνωση που κάθε χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Η διαδρομή ορίζεται δίπλα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και οι συμμετέχοντες τη διανύουν με θέα τη Νέα Παραλία. Καθώς ο αγώνας γίνεται τη νύχτα, οι συνθήκες είναι ιδανικές με περισσότερη δροσιά και σαφώς λιγότερη υγρασία. Βάλτε, λοιπόν, τα αθλητικά σας παπούτσια και πάρτε μέρος.

Ακόμη και αν δεν είσαι οπαδός των νυχτερινών αθλητικών γεγονότων, μπορεί κάλλιστα να είσαι οπαδός της νυχτερινής διασκέδασης που αυτό το διάστημα μοιάζει κυριολεκτικά να ξαναγεννιέται. Με την επιστροφή στην πόλη, κλείνουν τα beach bar της Χαλκιδικής και τα θερινά μαγαζιά δίνουν σταδιακά τη θέση τους στα χειμωνιάτικα στέκια. Η Βαλαωρίτου, η Συγγρού, τα Λαδάδικα, το Λιμάνι, η παραλιακή, η Ικτίνου και η Ζεύξιδος είναι μερικά μόνο από τα σημεία της Θεσσαλονίκης που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη νυχτερινή διασκέδαση. Τα φοιτητικά στέκια, κυρίως στο κέντρο και προς Άνω Πόλη, κάθε χρόνο υποδέχονται τους παλιούς γνώριμους αλλά και τους πρωτοετείς που θα γράψουν τη δική τους ιστορία στα ολονύχτια γλέντια.

Θεσσαλονίκη Now: Τι συμβαίνει στην πόλη;
© Diana Deaver

Η πόλη όμως φημίζεται και για τις αυλές της. Πάρτε ένα βιβλίο και καθίστε στη σκιά στις αυλές των επαύλεων που έχουν διασωθεί – θα το απολαύσετε σίγουρα. Η Κάζα Μπιάνκα, νυν Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενεί πια μουσικές, χορευτικές και κινηματογραφικές εκδηλώσεις, η παλαιά Πινακοθήκη στη γωνία Μαρτίου με Β. Όλγας που τα απογεύματα τη δροσιά της απολαμβάνουν ηλικιωμένοι, ο πανέμορφος τεράστιος κήπος της Βίλλας Αλλατίνι, η έπαυλη Μαρόκου ή η Καζαμπλάνκα είναι μερικές μόνο διατηρημένες επαύλεις που έχουν γίνει στέκι για καφέ και ποτό.

Τα βράδια φυσικά στην πόλη προσφέρουν κι άλλες επιλογές όσο ο καιρός το επιτρέπει. Τα θερινά σινεμά αποτελούν έναν θεσμό που έχει ιδιαίτερη απήχηση τα τελευταία χρόνια. Μέσα στο πράσινο, σε ταράτσες, με μια μποέμ και νοσταλγική αισθητική, τα βράδια σας περιμένει κάποιο από τα σινεμά της πόλης. Είτε μόνοι είτε με παρέα δεν θα δείτε μόνο mainstream ταινίες, μια και  οι θερινοί κινηματογράφοι αποτελούν ιδανική επιλογή για να ανακαλύψετε μικρά διαμαντάκια του κορεατικού, γαλλικού, αφρικανικού και πολωνικού κινηματογράφου. Ο πιο παλιός θερινός κινηματογράφος, το Σινέ Άλεξ, λειτουργεί σαν οικογενειακή επιχείρηση από το 1967 με λευκές καρέκλες σκηνοθέτη, στρογγυλά σιδερένια τραπεζάκια και μπόλικο πράσινο – έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Νεότερου Πολιτισμού. Το Σινέ Απόλλων άνοιξε το 1983 και τον χειμώνα λειτουργεί ως πάρκινγκ. Το Σινέ Ελληνίς λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1090 με ταινίες πρώτης προβολής, ενώ από πάνω δεσπόζει ο πύργος του ΟΤΕ. Η δεύτερη αίθουσα του Ελληνίς, στην ταράτσα του Βελλίδειου, έχει θέα στον Λευκό Πύργο. Και αν κάνετε τη βόλτα σας στην παραλία, προτιμήστε το θερινό Ναταλί το οποίο εγκαινιάστηκε το 1970 και πήρε το όνομά του από μια πετυχημένη θεατρική παράσταση της Αλίκης που έκανε θραύση εκείνη την εποχή. Εκτός κέντρου υπάρχουν επίσης πολλοί δημοτικοί θερινοί κινηματογράφοι στους δήμους Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Νεάπολης Συκεών και Πανοράματος-Πυλαίας.

Θεσσαλονίκη Now: Τι συμβαίνει στην πόλη;
© Junior Skumbag

Όσοι θέλουν να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την πόλη περπατώντας, το φθινόπωρο ειναι η καλύτερη εποχή. Οι βόλτες στη Νέα Παραλία μπορούν να ξεκινήσουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας αφού πλέον δεν χρειάζεται να αναζητήσετε σημεία δροσιάς για να αποφύγετε τον καυτό ήλιο. Εκμεταλλευτείτε το για να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα και φυσικά για να περπατήσετε τα σοκάκια και τις παλιές γειτονιές στην Άνω Πόλη. Η βόλτα σας εκεί θα ξεκινήσει με απορία: πώς γίνεται να κρύβει τόση ομορφιά μέσα στην άναρχη δόμηση και ρυμοτομία της οθωμανικής περιόδου η οποία διατηρήθηκε μέχρι σήμερα; Θα δείτε γειτονιές που παρέμειναν ίδιες με αυλές ολάνθιστες και ασβεστωμένους τοίχους, γιαγιάδες μαζεμένες έξω από τις πόρτες να πίνουν τον απογευματινό τους καφέ ανταλλάσσοντας τα νέα της ημέρας και μαγαζάκια που οι πρώτοι τους ιδιοκτήτες άνοιξαν τις πόρτες τους από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τσιπουράκι και μεζέδες που θα σας σερβίρουν σε όλα τα μεζεδοπωλεία της Άνω Πόλης είτε είστε λάτρεις των θαλασσινών είτε κρεατοφαγάδες. Και μην αμελήσετε να ανεβείτε ως την Ακρόπολη, στο Γεντί Κουλέ, εκεί θα αφουγκραστείτε τους καημούς αυτών που κάποτε ήταν κλεισμένοι σε αυτά τα κελιά, καθώς θα βλέπετε τον ορίζοντα να βάφεται με τα χρώματα του δειλινού.

Θεσσαλονίκη Now: Τι συμβαίνει στην πόλη;
© Bill Moum

Αγαπημένη μου επιλογή και η βόλτα τη νύχτα, ανάμεσα στα φωτισμένα μνημεία, τις πολυκατοικίες και τους πολύβουους δρόμους. Καθώς περπατάω στο κέντρο, στέκομαι λίγο ώστε να προσέξω τις ιδιαιτερότητες της πόλης – εκεί όπου το παλιό με το νέο στέκονται δίπλα δίπλα, σαν να ήταν από πάντα εκεί μαζί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY