Πολεις

Πόσο κοστίζει να μένεις στην Αμερική;

Πού κυμαίνονται τα ενοίκια σε διάφορες αμερικανικές πόλεις

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόσο κοστίζει να μένεις στην Αμερική;
© cottonbro / Pexels

Oι ακριβότερες πόλεις στις ΗΠΑ: Πού κυμαίνονται τα ενοίκια σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Φλόριντα, Μαϊάμι, Σαν Φρανσίσκο, Όουκλαντ, Λος Άντζελες, Σικάγο

Η Νέα Υόρκη παραμένει η ακριβότερη αμερικανική μεγαλούπολη. Καθώς δεν μπορεί να απορροφήσει όλους όσοι θέλουν να μείνουν εκεί, εκτυλίσσεται λυσσώδης ανταγωνισμός ζωτικού χώρου: ένα στούντιο 20 τ.μ. στο Μανχάταν κοστίζει περίπου 3.000 δολάρια μηνιαίως, άρα μπορεί να κατοικηθεί από άτομο με μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον 6.000. Το 2003 ένα ευρύχωρο διαμέρισμα τριών δωματίων περίπου 90 τ.μ είχε ενοίκιο γύρω στα 3.000 δολάρια: σήμερα το ενοίκιο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 6.000. Η ακρίβεια της πόλης της Νέας Υόρκης από την οποία δεν εξαιρούνται το Μπρούκλιν, το Μπρονξ, το Κουίνς και το Στάτεν Άιλαντ, έχει διαχυθεί σε ολόκληρη την πολιτεία καθώς και στο γειτονικό Νιου Τζέρζι όπου διαμένουν πολλοί εργαζόμενοι στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Έτσι, το Τζέρζι Σίτυ —λιγότερο το Νιούαρκ— εμφάνισε αύξηση στα ενοίκια 70% μέσα σε δύο χρόνια. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να μείνουν αλλά ότι οι ενοικιαστές θα χρειαστεί να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από τη Νέα Υόρκη. Όπως είναι φυσικό, τα ενοίκια είναι ακριβότερα στις όχθες του Χάντσον και στους σχετικά καινούργιους ουρανοξύστες που χτίστηκαν στο Τζέρζι για να στεγάσουν πρώην Νεοϋρκέζους οι οποίοι δεν χωράνε πια στη Νέα Υόρκη.

Μπρούκλιν
Μπρούκλιν © Brandon Nickerson / Pexels

Στη Βοστόνη τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 40% από το 2020 και η τάση παραμένει ανοδική. Συντρέχουν πολιτικοί λόγοι: πολλοί Δημοκρατικοί, αηδιασμένοι από περιοχές μεγάλης πυκνότητας τραμπικών, τείνουν να μετακομίζουν σε δημοκρατικές πόλεις, ενώ αντιστοίχως φανατικοί τραμπικοί μετακομίζουν στη Φλόριντα όπου είναι υψηλό το ποσοστό των συντηρητικών και των ηλικιωμένων. Αν και το Μαϊάμι είναι η ακριβότερη πόλη στη Φλόριντα —τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 64% από το 2020— ολόκληρη η πολιτεία, ιδιαίτερα τα παράλια, έχει ακριβύνει υπερβολικά. Έτσι κι αλλιώς τα ακίνητα προσφέρονται σε άτομα με υψηλά εισοδήματα που έρχονται από μεσόγειες πολιτείες.

Βοστόνη
Βοστόνη © Jayden Burdick/ Pexels

Η πέμπτη ακριβότερη πόλη στις ΗΠΑ είναι το Σαν Φρανσίσκο που τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν εξίσου ακριβό με τη Νέα Υόρκη. Το Σαν Φρανσίσκο έχει αποκτήσει περισσότερο χώρο μετά τον πολεοδομικό εξευγενισμό του γειτονικού Όουκλαντ, που ήταν κάποτε πόλη εργατών. Εδώ και λίγες δεκαετίες έχει γίνει trendy με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι τιμές των ακινήτων. Αναλόγως έχουν αυξηθεί οι τιμές των Airbnb: αν η τιμή ενός μικροσκοπικού στούντιο σε αυτές τις πόλεις —αλλά και στο Λος Άντζελες ή το Σικάγο— είναι κάτω από 160 ευρώ την ημέρα, σίγουρα υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην προσφερόμενη στέγη.

Σαν Φρανσίσκο
Σαν Φρανσίσκο © Leon Macapagal / Pexels

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ