Πολεις

Το γλυπτό «Meteoron» του Κωστή Γεωργίου υποδέχεται η Θεσσαλονίκη

Σε ποιο σημείο της πόλης θα τοποθετηθεί - Τι δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκθεση του γλύπτη Κωστή Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη
Έκθεση του γλύπτη Κωστή Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη © kostisgeorgiou.com

Το «Meteoron» είναι το νέο γλυπτό μνημειακών διαστάσεων του Κωστή Γεωργίου που θα υποδεχτεί η Θεσσαλονίκη και θα τοποθετηθεί απέναντι από το δημαρχείο.

Ένα γλυπτό έργο τέχνης, μνημειακών διαστάσεων, του Κωστή Γεωργίου θα τοποθετηθεί στη Θεσσαλονίκη με δωρεά από το «Κτήμα Γεροβασιλείου Α.Ε.».

Το «Meteoron» θα βρίσκεται στον χώρο πρασίνου απέναντι από το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κωστής Γεωργίου δημιούργησε τον Phylax, το κόκκινο γλυπτό στο Παλαιό Φάληρο που είχε μπει στο στόχαστρο βανδάλων τον Ιανουάριο του 2018. Σε συνέντευξή του στην Athens Voice ο Κωστής Γεωργίου, με αφορμή τον βανδαλισμό του έργου, είχε επισημάνει ότι «υπήρξε η απόλυτη διαστρέβλωση στην ανάγνωση του έργου».

Το πάρκο της Γαλλίας όπου θα τοποθετηθεί το «Meteoron» προτάθηκε από τον ίδιο τον γλύπτη και ζωγράφο αλλά και τον δωρητή, ενώ έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έπειτα από την αυτοψία που έγινε σε συνεργασία με την συναρμόδια τεχνική υπηρεσία (Διεύθυνση Κατασκευών & Συντηρήσεων).

Για να μπει, όμως, εκεί, πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, κατόπιν απομάκρυνσης του υφιστάμενου σήμερα ιστού φωτισμού.

«Meteoron» του Κωστή Γεωργίου - Το γλυπτό μνημειακών διαστάσεων απέναντι από το δημαρχείο στη Θεσσαλονίκη - Διαστάσεις και χαρακτηριστικά

To «Meteoron» θα αποτελείται από 12 μορφές χυτευμένες σε αλουμίνιο και χρωματισμένες σε κόκκινο χρώμα υψηλής ανθεκτικότητας.

Οι μορφές θα αναπτύσσονται και θα περιπλέκονται μεταξύ τους επί κατακορύφου άξονα και μεταξύ αυτών θα παρεμβάλλονται σωλήνες, που μαζί με τις μορφές θα συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα. Το έργο θα τοποθετηθεί επί μαρμάρινης βάσης (σχέδιο του ιδίου του γλύπτη), που θα έχει 2 μέτρα ύψος, 1,40 μήκος και 1,40 πλάτος.

Η κατασκευή της θα γίνει υπό την επίβλεψη και ευθύνη της Δ/νσης Κατασκευών & Συντηρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας.

Οι διαστάσεις του γλυπτού στην πλήρη ανάπτυξή του, θα είναι 1.40 x1.40 μέτρα πλάτος και το τελικό του ύψος, μαζί με τη βάση, θα είναι 10-11 μέτρα. Το βάρος της γλυπτικής σύνθεσης υπολογίζεται περίπου στα 350-400 κιλά.

Κωνσταντίνος Ζέρβας για το «Meteoron», το γλυπτό του Κωστή Γεωργίου για τη Θεσσαλονίκη

«Παρά τις δυσκολίες των καιρών, υπάρχουν ακόμη κάποιοι άνθρωποι που με την καλλιέργεια της ψυχής τους και της σκέψης τους στηρίζουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και ενδιαφέρονται για την αισθητική του δημόσιου χώρου» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Κωστής Γεωργίου - Ο γλύπτης και ζωγράφος που ετοιμάζει το «Meteoron» στη Θεσσαλονίκη
Κωστής Γεωργίου - Ο γλύπτης και ζωγράφος που ετοιμάζει το «Meteoron» στη Θεσσαλονίκη

Και πρόσθεσε: «Ένας από αυτούς είναι κι ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, που έκανε δωρεά στον Δήμο Θεσσαλονίκης ένα γλυπτό μνημειακών διαστάσεων του Κωστή Γεωργίου και τον ευχαριστούμε πολύ».

Κωστής Γεωργίου: 5+1 πληροφορίες για τον φημισμένο εικαστικό που ετοιμάζει το «Meteoron» στη Θεσσαλονίκη

  • Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1956.
  • Mαθητής των Δημήτρη Μυταρά και Δημοσθένη Κοκκινίδη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά και του Pr. Peter de Francia στη Royal College of Fine Arts του Λονδίνου.

Το έργο τέχνης «ANATASIS» του Κωστή Γεωργίου
kostisgeorgiou.com

  • Έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής  σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο (Μουσείο Abbeye de Neumunster/Λουξεμβούργο, 1η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, Kouros Gallery/Νέα Υόρκη, Νiederhauser Gallery/Λωζάνη, Alla Rogers Gallery/Oυάσινγκτον, Barbara Von Stechow Gallery/Φρανκφούρτη, Τokyo Art Expo 92).
  • Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις παγκοσμίως (Μουσείο Γουλανδρή/Άνδρος, Hyogo Museum of Modern Art/Ιαπωνία, Art Texas 2001, Absolute Americana Museum/Φλόριντα).

Γλυπτό του Κωστή Γεωργίου στη Βουλιαγμένη
kostisgeorgiou.com

  • Έργα του κοσμούν δημόσια πάρκα στην Αττική. Ενδεικτικά: ΧΡΟΝΙΚΟΝ Α (Πάρκο Αγ. Γεωργίου, Παλαιό Φάληρο), ANATASIS (Κεντρική πλατεία της Βούλας) και «EQUUS» (Βουλιαγμένη, παραλιακή λεωφόρος). 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ