Πολεις

Θεσσαloveνίκη #12

57 Χάρης Δάρδας, Απόστολος Αποστολίδης: Λέσχη ανδρών (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 279
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6633-15322.jpg

57 Χάρης Δάρδας, Απόστολος Αποστολίδης: Λέσχη ανδρών (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Η γαστριμαργική κουλτούρα του “Room 22” έχει υμνηθεί πολλάκις. Όμως, πέρα από ένα εγνωσμένης αξίας και χαράς coffee spot, lunch break και night ride restau, είναι ένα conceptual μέρος, όπου όλα, από τη μουσική, το φαγητό, την κάβα έως τη διακόσμηση, έχουν αέρα ευρωπαϊκό. Οι δε ιδιοκτήτες, Χάρης Δάρδας και Απόστολος Αποστολίδης, συγκεντρώνουν τα ιδεατά θεσσαλονικιώτικα χαρακτηριστικά της καρντασοσύνης: ευγενείς, καλλιεργημένοι, ταξιδεμένοι και με μια «οικογενειακή» αντίληψη περί εξόδου. Γι’ αυτό το “Room 22” είναι και λέσχη. Ανδρών και κοριτσιών. Πού άλλου μπορείς να ακούσεις ιστορίες από τη χρονομηχανή, τότε που το “Mobil” ήταν στην Ανθέων και ο Ντέιβιντ Μπερν έπαιξε στην πόλη; Πού αλλού μπορείς να συζητήσεις για το νέο δημαρχείο αλλά και τα τσίπουρα που βγάζουν στην Αριδαία; Και γιατί πέρα από τέλειοι οικοδεσπότες, είναι και τα φιλαράκια με τα οποία πάντα κάτι έχεις να πεις, να μοιραστείς μαζί τους, για κάτι να γελάσεις και με κάτι να προβληματιστείς.

58 Boomstate: The weeping songs (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Μελωδικά, μελαγχολικά, ακορντεονίστικα, ποιητικά, ταξιδιάρικα σαν καράβι που πιάνει λιμάνια τη νύχτα, με αναφορές και αναμνήσεις από Τομ Γουέιτς και Νικ Κέιβ, Πιατσόλα, Σιγκαπούρη, Κωνσταντινούπολη και Βερολίνο, τα τραγούδια των Boomstate φτιάχνουν ατμόσφαιρες ξεχωριστές. Η χαμηλόφωνη μπάντα που τη λατρεύουν οι μυημένοι ξαναμπαίνει στο στούντιο. Τσέλα, τύμπανα, άρωμα Tiger Lillies, rec!

  59 Κώστας Σταμάτης, Χρήστος Κουδούνης,  Γιώργος Χατζημιχαηλίδης: The Greek lovers (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Ο Κώστας Σταμάτης και ο Γιώργος Χατζημιχαηλίδης είναι οι μάγειρες του «Ούζου Μέλαθρον». Ο Χρήστος Κουδούνης, στη μέση, δηλώνει επάγγελμα «ταβερνιάρης». Ωστόσο, αν στο μυαλό σου τον έχεις μόνο σαν ψυχή του μαγαζιού, έχασες. Εξαιρετικός τραγουδιστής χατζιδακικής κοπής, εραστής της ποίησης αλλά και των ρεμπέτικων του Χριστιανόπουλου, φανατικός αναγνώστης του περιοδικού «Οδός Πανός» του Χρονά, ο Χρήστος Κουδούνης είναι μάλλον συστατικό στοιχείο της γεύσης στα πέριξ του Μπεζεστενίου. Πέρα από το ότι γνωρίζει τα πάντα περί φρέσκου ψαριού ή κρέατος, ξέρει ίσως το σημαντικότερο: Δεν αρκούν τα καλούδια της κουζίνας και η δεξιότητα της μαγειρικής κομπανίας του, αλλά μετράνε και η αγάπη, ο σεβασμός, η τρέλα του να κρατάς ατόφια την Ελλάδα στα ντουζένια της.

  60 Ράνια Ξανθοπούλου: Lo-fi queen (Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης)

Γανιάσαμε για να την πείσουμε να φωτογραφηθεί. Έμφυτη σεμνότητα, διακριτικά χαμηλόφωνη γοητεία. Στην μπουτίκ της, στην Προξένου Κορομηλά, το μαύρο κάνει παιχνίδι, αφού η Ράνια ξέρει πως η μόδα στον καιρό της οικονομικής κρίσης πρέπει να προσαρμόζει τα χρώματα στον ψυχισμό των ανθρώπων. Ακόμα όμως και στα παλιά χρόνια, εκείνα της ευμάρειας, το ultra chic της κινούνταν χωρίς να κραυγάζει. Δεν είναι το γκλάμουρ που επιδιώκει, αλλά μια συγκεκριμένη lo-fi ιδέα περί κομψότητας. Η κυρία Ξανθοπούλου είναι από τους μετρημένους πλέον ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη που μπορεί να σου διηγηθεί την ιστορία του δρόμου που φιλοξενεί τη δουλειά της. Και ίσως η μοναδική σε αυτή τη γειτονιά που τολμά να κοιτάζει τα πολυεθνικά μεγαθήρια του στιλ στα μάτια. Ιδιαίτερη, μοναδική, ελεγκάντ, υπέροχη.

  61 Γιώργος Παπαζώης: The bartender (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Ο πιο ιστορικός μπάρμαν της πόλης, και η δεύτερη κεντρική «κολόνα» του “De facto”, μπορεί να διευθύνει την μπάρα όπως ο μαέστρος μια συμφωνική. Άσειστο θεμέλιο του μαγαζιού από το 1989 και από τις πιο συμπαθητικές φιγούρες της πόλης, ο Γιώργος δικαιούται να καυχιέται πως γνώρισε μια πλειάδα σημαντικών ανθρώπων από όλους τους χώρους της τέχνης, της πολιτικής και των μίντια. Από τον Νάγκισα Όσιμα, τον Ακίρα Κουροσάβα και τον Ζαν-Πιέρ Λεό μέχρι τον Καταλειφό, τον Σαββόπουλο, τον Ανδρουλάκη, τον Προδρομίδη, τον Τζούμα ή το διάσημο κινηματογραφικό δοσίλογο Αρτέμη Μάτσα. Ψύχραιμος, κουλ, καλλιεργημένος, μύστης, ωραίος.

 

{ Επιμέλεια: Νίκος Καρδαράς, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Βάγια Ματζάρογλου. Συνεργάστηκαν: Γιώργος Μπάκας, Δημήτρης Καραθάνος, Δημήτρης Αθανασιάδης }

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ