Πολεις

Θεσσαloveνίκη #6

  26 Κύριος Λάκης: Walk on the wild side (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 279
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6622-15257.jpg

  26 Κύριος Λάκης: Walk on the wild side (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Η Νέα Παραλία αναπλάστηκε, από τον Βαρδάρη τα τσοντοσινεμά έφυγαν κι έγιναν γυάλινες πολυκατοικίες γραφείων, τα έργα του μετρό μεταμορφώνουν τη Θεσσαλονίκη σε μητρόπολη, όμως στα βάθη της οδού Γιαννιτσών δεν αλλάζουν και πολλά: τραβέλια, μπουρδελότσαρκες, νταλικέρηδες, ταρίφες με εξάψεις, πεινασμένοι αλητάμπουρες με παπιά, ξενυχτισμένες πουτάνες, σκηνικό που ο Γιάνναρης θα το έκανε ταινία και ο Λου Ριντ τραγούδι. Ο κύριος Λάκης το έφτιαξε ταβέρνα, η θράκα του τους ταΐζει όλους, η after εγκυκλοπαίδεια της πόλης το περιλαμβάνει στο λήμμα «Τα Ξυλάδικα». Στην οδό Τσορλίνη 22, για όσους πιστεύουν ακόμα στον μπουρλέσκ ρομαντισμό και της πιο άγριας νύχτας.

27 Zoltan Tribe: Hey ya! (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Η πιο δραστήρια κολεκτίβα της πόλης τα σπάει σε ρυθμούς hip hop και new funk, διοργανώνει συναυλίες και πάρτι, προμοτάρει ένα δίκτυο καλλιτεχνών που κρατούν τη φλόγα αναμμένη στην πόλη, όπου το σκυλάδικο σε λίγο θα αρχίσει να εισβάλλει και στα σπίτια μας. Άκου τους και στο zoltanradio1.com, τίμα τους και στο δρόμο, που είναι το σπίτι τους, η ιδεολογία τους, η ζωή τους.

28 The Bullets: Μες στο όπλο σου σφαίρα (Φωτογραφία: Άρτεμις Πυρπύλη)

Λίγα λόγια: η καλύτερη ροκαμπίλι μπάντα της Ευρώπης. Θεματοφύλακες μπριγιαντίνης, ενέργειας, χαβανέζικων πουκάμισων, ακατέργαστων ρυθμών, μπίρας, ρόδας και κοπάνας από την εκνευριστική lounge που πνίγει ώρες ώρες τη Θεσσαλονίκη.

  29 Βαβυλωνία: Ο καιρός των Ελλήνων (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Ο Δήμος Αβδελιώδης σκηνοθετεί τη γέννηση ενός έθνους, βασισμένη στο βιβλίο του Δημητρίου Βυζάντιου. Μικρασιάτες, Πελοποννήσιοι, Αρβανίτες, Επτανήσιοι, Ρουμελιώτες, ταβερνιάρηδες και κατσαπλιάδες, λόγιοι και περιπλανώμενοι, αστυνομικοί και ρεμπεσκέδες τρώνε, πίνουν, τσακώνονται, μονιάζουν, μπαίνουν φυλακή και στο τέλος… φτου ξελευτερία. Η παράσταση του ΚΘΒΕ καταδύεται στην εποχή της συγκρότησης του ελληνικού κράτους αποτυπώνοντας τις δυσκολίες, τις συγκρούσεις, τις έριδες, αλλά και όλα τα ωραία και κοινά που μας οδήγησαν στην έννοια του έθνους.

   30 Κώστας Αμοιρίδης - Νίκος Καρδαράς: Hungry icon? Thirsty glam? Το ’χουμε!

Σε μία από τις πολλές στιγμές αυτοσαρκασμού αλλά και σχολιασμού της δουλειάς του, το δίδυμο των καλύτερων φωτογράφων της Θεσσαλονίκης, άσχετα αν η ιεραρχία θέλει τον Αμοιρίδη στρατηγό και τον Καρδαρά αντιστράτηγο, αντιμετωπίζει την τέχνη του κατάματα. Οι δημιουργοί των τέλειων πορτρέτων, οι κυνηγοί της απόλυτης εικόνας, εκείνοι που μπορούν να περηφανεύονται πως μπροστά από το φακό τους παρέλασε όλη η πόλη, το παραδέχονται: Ως πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς “Nip - Tuck”, χρειάστηκε να επιδιορθώσουν ατέλειες, να «χειρουργήσουν» με Photoshop λέιζερ μειονεκτήματα των μοντέλων τους, να χαρίσουν ομορφιά και αυταπάτες με κάθε τρόπο. Άλλωστε, όπως δηλώνουν, «οι αυταπάτες δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν, οι αυταπάτες οδηγούν στην ευτυχία». Κατά τα άλλα, οι φωτογραφίες τους προβλέπεται για πάρα πολλά ακόμα χρόνια να μονοπωλούν τα εξώφυλλα του τοπικού αλλά και του αθηναϊκού Τύπου, παραδίδοντας μαθήματα υψηλής αισθητικής, όπου στημένη μόδα και ακατέργαστη urbania μπορούν άνετα να συνυπάρχουν.

 

{ Επιμέλεια: Νίκος Καρδαράς, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Βάγια Ματζάρογλου. Συνεργάστηκαν: Γιώργος Μπάκας, Δημήτρης Καραθάνος, Δημήτρης Αθανασιάδης }

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ