Πολεις

Θεσσαloveνικη #1

Γιατί αγαπάμε αυτή την πόλη; Εύκολο!

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 279
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6595-15164.jpg

Γιατί αγαπάμε αυτή την πόλη; Εύκολο! Γιατί παρά την γκρίνια και τις νταουνιές, είναι πατρίδα των καλύτερων παιδιών. Μυαλά, ιδέες, μουσικές, φαΐ, ποτό, τέχνη, μόδα, πολιτισμός, clubbing, αρσενικά, θηλυκά, μεγάλες μέρες και νύχτες.

Καμάρωσε: ένα σκύλο, μία τίγρη, ένα ψάρι και 133 άλλους πρωταγωνιστές της φετινής σεζόν!

  01 The Burger Project: Με δύναμη από το “Orient”

Αν το όνομα σου θυμίζει κάτι, είναι γιατί άνοιξαν τους καλοκαιρινούς Franz Ferdinand. Στις 20 Νοεμβρίου να τι να περιμένεις όταν ξεκινήσει η νύχτα τους στο “Orient”: punk rock θεατρικότητα, αναπάντεχες διασκευές, swing, ska, πασχαλινά αρνιά, κίμπορντς, ευρηματικότητα από τους General ConZou, Al the X-King, Cosmic Communist και Mosch Holiday. Ένα θέατρο που από το δρόμο αμπαλάρει τη χαρά και θα σου την πετάξει κατάμουτρα. Τσιτσάνης και Τζόνι Κας, Ramones και ντίσκο, Ανατολή και Δύση, και με δίσκο τέλη του μήνα. Γεια σου, ρε Στεφανίδη, με τους πιονέρους και τις ανακαλύψεις σου. Θα είμαστε όλοι εκεί.

  02 Λευτέρης Κορδιάος: Terry's mix (Φωτογραφία: Γιώργος Παπαδόπουλος)

Τα σετ του 10 με 12 στον Republic 100,3 είναι ο ορισμός του φευγιού. Αέρινη, ηλεκτρονική, αλαφροΐσκιωτη μουσική, χωρίς λόγια, γιατί έτσι πρέπει τη νύχτα: ο dj να δίνει το ρυθμό και από πάνω οι εραστές να συμπληρώνουν λόγια αγάπης και οι νυχτερινές βάρδιες να μονολογούν ημερολόγια καταστρώματος. Τις Δευτέρες στην «Παπαρούνα» και τις Κυριακές τα απογεύματα στα ντεκ του «Θερμαϊκού», αυτός ο παίκτης είναι που κάνει τη διαφορά, αυτό το γκρουβ είναι δικό του, αλλά ευτυχώς που γενναιόδωρα μας το χαρίζει.

  03 Μαρία Μιχαηλίδου: Δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Μπροστά στο εμβληματικό κάδρο του Βέντερς, η υπεύθυνη του «Θερμαϊκού» έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν παλιά για τις παράξενα ωραίες και μυστηριώδεις ηρωίδες του Γκοντάρ: κλάση, ομορφιά, ευγένεια, ήθος, κοντρόλ. Κουμαντάροντας τις νύχτες του πιο ιστορικού μπαρ της πόλης, η δεσποινίς Μαρία Μιχαηλίδου είναι ένα μοντέλο Θεσσαλονικιάς που δυστυχώς σήμερα σπανίζει. Γι’ αυτό και την προσέχουμε, για να την έχουμε.

  04 Δημήτρης Σταρόβας:Starovas for President (Φωτογραφία: Νίκος Καρδαράς)

Μην τον κοντράρεις στην κιθάρα, γιατί θα σε διαλύσει. Μην τολμήσεις να του πεις ανέκδοτο, γιατί θα το ξέρει. Μην του δώσεις ραντεβού, γιατί θα σε στήσει. Μην τον προκαλέσεις για φαγητό, γιατί, αφού τα φάει όλα, μετά θα φάει και σένα. Ερμηνεύοντας το ρόλο του Θεσσαλονικιού φραπεδαρά, προσδίδοντάς του στοιχεία μη κίνησης («πού να σηκώνεσαι τώρα, ρε μαλλλάκα»), αθλητικού προβληματισμού («μαλλλάκα, πάλι τον έσφαξαν τον ΠΑΟΚ») και γνήσια αφελών αποριών που κάθε σωστός φραπεδαράς πρέπει να θέτει («τι γίνεται, ρε μαλλλάκα, εδώ;»), ο Δημήτρης Σταρόβας, αλεπού κατά τα άλλα της πραγματικής ζωής, θα κερδίζει πάντα το Όσκαρ στο ρόλο του: Είναι ο πιο αστείος, ο πιο εύστοχος ηθογράφος και ο πιο οξυδερκής παρατηρητής της ζωής μιας κατηγορίας ανθρώπων εδώ στην πόλη, που απλώς βλέπουν τις μέρες να περνούν.

  05  63 High: Twist & shout (Φωτογραφία: Κώστας Παππας)

Παίζουν παντού, γιατί έτσι πρέπει και γιατί μπάντα σημαίνει να γουστάρεις τα live. Στα βουνά της Βασιλίτσας, όπου οι σνοουμπορντάδες τσακίζουν τα σανίδια τους, στα πάρτι του Πολυτεχνείου και 3 Δεκεμβρίου στο “Block 33”. Δύναμη πυρός τους ο Πανούλης στις κιθάρες (ίσως ο καλύτερος της πόλης) και η μπότα του ντράμερ, που δεν σε αφήνει να καταλάβεις τι ρυθμό και τι νταλγκά βαράει. Το δε ουρλιαχτό του Αλέξη μαρτυρά πνευμόνι Μιχαήλ Στρογκόφ και attitude real rock-a-rolla.

 

{ Επιμέλεια: Νίκος Καρδαράς, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Βάγια Ματζάρογλου. Συνεργάστηκαν: Γιώργος Μπάκας, Δημήτρης Καραθάνος, Δημήτρης Αθανασιάδης }

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ