Πολεις

Στη Θεσσαλονίκη γίνονται ωραία μαγειρέματα για όσους έχουν ανάγκη

Eθελοντισμός στο πιάτο σου, από μια παρέα που μοχθεί στην καραντίνα

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: «Στου Μήτσου» μαγειρεύουν καθημερινά δωρεάν για τους άστεγους και θέλουν να συνδράμουν περισσότερους ευάλωτους συμπολίτες
Γεύσεις κοινωνικής προσφοράς στη Θεσσαλονίκη του κορωνοϊού | photo © Δημήτρης Παντζαρτζίδης

Θεσσαλονίκη: «Στου Μήτσου» μαγειρεύουν καθημερινά δωρεάν για τους άστεγους και θέλουν να συνδράμουν περισσότερους ευάλωτους συμπολίτες. Να πώς μπορείς να βοηθήσεις

Η πανδημία του κορωνοϊού και η κοινωνική κρίση που έχει επιφέρει, ρίχνει τους προβολείς πάνω σε μια ιδιαίτερη πάστα ανθρώπων, στελεχωμένη από σεμνούς ήρωες που κινούνται αθόρυβα για να εκπληρώσουν σημαντικούς όσο και αγνούς στις προθέσεις τους στόχους. Όπως στην περίπτωσή μας. Για την παρέα του παραδοσιακού καφενείου «Στου Μήτσου», η ζωή δεν αδρανεί στην καραντίνα. Μαγειρεύοντας καθημερινά δωρεάν για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων του δήμου Θεσσαλονίκης, η ομάδα ψάχνει τρόπους για να συνδεθεί με ακόμη περισσότερους συμπολίτες για τους οποίους ο ορίζοντας έχει στενέψει επικίνδυνα έπειτα από τους περιορισμούς κυκλοφορίας και τη γενικευμένη οικονομική δυσπραγία. Στην πιο φιλόδοξη εκδοχή της, η παρέα του Μήτσου θέλει να σπάσει τα σύνορα της αποξένωσης και να φτάσει στους ανήμπορους και στους μονήρεις, σε όσους χρειάζονται απεγνωσμένα μια ειλικρινή χειρονομία αλληλεγγύης. Πράγματι, για ορισμένους η ευτυχία δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ζεστό γεύμα που έρχεται πακεταρισμένο στο σπίτι. Αφορμή να μάθουμε περισσότερα, καθώς όταν ενέργειες σαν και αυτές ευδοκιμούν, η Γη είναι ένα καλύτερο μέρος για όλους μας.

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά η συμπρωτεύουσα είναι η μητρόπολη των γεύσεων και λίγοι προορισμοί γοητεύουν τους καλοφαγάδες όσο το παραδοσιακό καφενείο «Στου Μήτσου», ένα λιλιπούτειο στέκι με ευρύχωρο προαύλιο στο Καπάνι, όπου η νοστιμιά δίνει καθημερινά ραντεβού με τον πιο ζωντανό πληθυσμό του κέντρου. Τώρα που μπήκαμε στο πουργκατόριο του COVID-19 και οι δουλειές τελούν σε αναστολή, ο Δημήτρης Παντζαρτζίδης, οικοδεσπότης του «Στου Μήτσου», σκέφτηκε πιο ψύχραιμα και δημιουργικά τα πράγματα. Με τη σύμπνοια της ομάδας του, και σε συνεργασία με την αντιδημαρχία κοινωνικής πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, τροφοδοτεί με έτοιμα γεύματα το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, το οποίο λειτουργεί με τη συμβολή του ΟΚΑΝΑ.

thessaloniki-mageiremata-2.jpg

Από νωρίς το πρωί, καθημερινές και αργίες, η παρέα του Μήτσου ψωνίζει, καθαρίζει, μαγειρεύει, μεριδοποιεί και συσκευάζει από την έδρα του παραδοσιακού καφενείου στη Βλάλη 11 και έως το μεσημέρι τροφοδοτεί τα μέλη της δομής στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Όλα δωρεάν, όλα αφιλοκερδώς, χωρίς αμοράλ βλέψεις ή χέρια χωμένα σε κάποια βαθιά τσέπη. Το crew των ανιδιοτελών μαγείρων και ντελιβεράδων θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την όποια δωρεά σας, ενώ σημαντικότερος στόχος του είναι να φτάσει πέρα από τις οργανωμένες δομές, ώστε να εξυπηρετεί ηλικιωμένους, κατάκοιτους και όσους αντιμετωπίζουν αδυναμία μετακίνησης.

viber_image_2020-04-18_19-03-19.jpg

Γνωρίζετε τέτοιες περιπτώσεις; Μπορείτε να βοηθήσετε! Ένα τηλεφώνημά σας στο 6986812892 θα φέρει σε επαφή την ομάδα με τους συνανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Do the right thing και αυτή η κρίση θα δώσει βαθύτερο νόημα στη ζωή μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ