Πολεις

Το Community του Πικάπ συσπειρώνει την εικαστική Θεσσαλονίκη στην Casa Bianca

Περισσότεροι από 130 καλλιτέχνες σε μια μεγάλη έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη

karathanos.jpg
Δημήτρης Καραθάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20151119_villa_bianca_a_20mpx-27.jpg
Casa Bianca / photo © Σταμάτης Ζουμπουρτικούδης / Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Ο πολυχώρος Το Πικάπ, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την έκθεση «To Pikap Community – Art In Thessaloniki - 2018-2019 - Casa Bianca», με στόχο την ανάδειξη της καλλιτεχνικής κοινότητας της πόλης.

Ένα από τα πιο πολυπρόσωπα και περιπετειώδη εικαστικά events του φετινού χειμώνα εγκαινιάζεται στις 21 Ιανουαρίου στην Casa Bianca. Μια πλειάδα καλλιτεχνών που περιμένουν να τους ανακαλύψεις και μια πολιτιστική διαδρομή την οποία αξίζει να εξερευνήσεις, θα σου ανοίξουν την πόρτα για μια άξια θαυμασμού πίστα τέχνης, που κανένα άλλο δρώμενο δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει με τόσο πλουραλισμό και σε τέτοια έκταση. «To Pikap Community – Art In Thessaloniki - 2018-2019 - Casa Bianca»: Θα μπορούσε να είναι και μια μεγάλη βόλτα στους αχανείς διαδρόμους της δημιουργικής, ανήσυχης Θεσσαλονίκης. Να πας επειγόντως.

83658442_2972417096123564_3382110067825311744_o.jpg

Όταν δεν χειρίζονται την κονσόλα του μείκτη με τον δικό τους μοναδικό τρόπο ή δεν ανακατεύουν ποτά στο σέικερ, τα μέλη του Πικάπ επινοούν ολοένα πιο ευφάνταστους τρόπους για να αναδεικνύουν το δημιουργικό χρυσάφι της συμπρωτεύουσας. Με κάθε του κίνηση άλλωστε, το Πικάπ δείχνει κάτι παραπάνω από πολυχώρος καλών προθέσεων. Το web radio εκπέμπει ήδη χρόνια, δίνοντας μικρόφωνο σε παραγωγούς που παίζουν στα δάχτυλα τα μουσικά ρεύματα, το δισκογραφικό label συμπληρώνει εννέα κυκλοφορίες, τα τακτικά mini radio concerts μας κρατούν έξω τις νύχτες, κυνηγώντας θέση για τα λάιβ, η σειρά βίντεο Take Five έχει φιλοξενήσει ορισμένους από τους πλέον διακεκριμένους παραγωγούς του κόσμου, από τον Daedelus και τους Coldcut έως τον Derrick May, οι εκθέσεις διαδέχονται η μια την άλλη, τα microsites του Community και του The Scene εμπλουτίζονται σταθερά με νέες φωνές από τους χώρους των τεχνών και των γκρουπ της ανεξάρτητης σκηνής. Οι άνθρωποι που δεν κουράζονται ποτέ προχωρούν σήμερα ένα βήμα παραπέρα, ξεδιπλώνοντας το αέναο αφήγημα της εικαστικής Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Τo Pikap Community – Art In Thessaloniki, ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια συγκέντρωσης και παρουσίασης της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα στην οποία εντάσσονται καλλιτέχνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην πόλη. Ανά καταχώρηση περιλαμβάνονται πληροφορίες, δείγματα δουλειάς, εξωτερικοί σύνδεσμοι και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ο εκάστοτε καλλιτέχνης επιθυμητό να γνωστοποιηθεί, ώστε να προβληθεί και να παρουσιαστεί η προσωπική του πορεία και το έργο του», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Αγγέλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυχώρου. «Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε από μία ανάγκη. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη. Θεωρούμε ότι το επίπεδο αυτής της δημιουργίας είναι πολύ υψηλό και επιθυμούμε την επαφή μαζί της, με σκοπό να κάνουμε τη ζωή μας πληρέστερη». Όσο για τη μεγαλύτερη ελπίδα του; «Το εγχείρημα να αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους ίδιους τους καλλιτέχνες όσο και για τον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο, προωθώντας συνεργασίες και εισάγοντας οδούς διαλόγου».

Η έκθεση, η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 130 καλλιτεχνών, εγκαινιάζεται στις 21 Ιανουαρίου στις 20:00 και θα συνοδεύεται από performance του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη με τη συμμετοχή των μουσικών Illy και Totsouko. Ό,τι καλύτερο, για να μεθύσουν οι αισθήσεις σου από σύγχρονη, καίρια τοπική τέχνη.


TO PIKAP COMMUNITY – ART IN THESSALONIKI 2018-2019 CASA BIANCA

Τοποθεσία
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca), Βασ. Όλγας 182 & Θεμ. Σοφούλη

Διάρκεια
Έκθεση Α':
Τρίτη 21 Ιανουαρίου έως και Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020.
Έκθεση Β': Τρίτη 11 Φεβρουαρίου έως και Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020.
Έκθεση Γ': Τρίτη 3 Μαρτίου έως και Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Επιμέλεια
Δημήτρης Αγγέλης, Καλλιτεχνικός διευθυντής πολυχώρου “Το Πικάπ"
Θάλεια-Μαρία Αλεξάκη, Μουσειολόγος - Επιμελήτρια εκθέσεων Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης
Αλεξία Ξαφοπούλου, Εικαστικός

Σε συνεργασία: Δόμνα Γούναρη, Επιμελήτρια εκθέσεων, εκδόσεων και δράσεων

Καλλιτέχνες: Αλκιβιάδης Αβαρκιώτης, Ευαγγελία Αθανασιάδου, Γιώργος Αθανασίου, Ζέφη Αθανασοπούλου, Μαρία Αλβανού, Χριστιάνα Αλιέντε, Τατιάνα Αλτίνη, Δημήτρης Αμελαδιώτης, Γιώτα Ανδριάκαινα, Μαρία Ανδρικοπούλου, Σούλα Αποστολάκη & Μαρία Καριπίδου, Κωστής Αργυριάδης, Χρύσα Αρίδα, Τζίνα Άρχοντα, Λάμπρος Ασημάκης, Σοφία Βαγγέλη, Νίκος Βαρυτιμιάδης, Στεφανία Βελδεμίρη, Κωνσταντία Βλαχίδου, Μαρία Βοζαλή, Άνια Βουλούδη, Παρασκευή Βούρρου, Ma[t]ita Colorata, Μπορισλάβα Γεωργιτσέλη, Gera 1, Μαρία Γαλαζούλα, Σύνθια Γεροθανασίου, Γιώργος Γεροντίδης, Νίκος Γουζιλόπουλος, Ευγενία Γραμμένου, Μάρθα Γωγάκου, Dreamfacta (Φώτης Βαζάκας), Αλεξάνδρα Δαλάκα, Άγγελος Δάμης, Μαρία Δημητροπούλου, Βασιλική Δήμτσιου, Ιουστίνη Δρακουλάκου, Γιώργος Δρόσος, Elis Talis, Έλενα Εφέογλου, Ιωάννα Ζηκίδου  Ξένια Ζορπίδου κ.α.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ