Πολεις

Περίπατος στην Κηφισιά

Πήγαμε, την περπατήσαμε, και ορίστε: μια walk tour με πάμπολλες ιστορίες για να σε συνεπάρουν. 

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 631
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377149-778573.jpg
Χρήστος Κέδρας

Δεν αστειεύεται: δροσούλα που τη λες και ψυχρούλα, ο αέρας εδώ δεν έχει καμιά σχέση με την Αθήνα «κάτω», που σκάει από έναν Οκτώβρη θερμοφόρο και κοντομάνικο. Στην Κηφισιά κάνει κρύο. Ενώ στο Σύνταγμα οι τουρίστες κυκλοφορούν εν εξάψει, εδώ, σε αντίθεση, οι κάτοικοι ήδη φόρεσαν βαριές ζακέτες και μπουφάν. Ναι, «ψιλοξυρίζει»! 

Κυριακή πρωί, και τα καφέ είναι γεμάτα. Κρουασάν, καφές, εφημερίδες, βόλτες στους πεζόδρομους, καθόμαστε στα τραπεζάκια του φούρνου του Paul, στην οδό Λεβίδη, και με μουσική υπόκρουση πλανόδιο μουσικό που άδει Πάριο και άλλα ελαφρού ρεπερτορίου –παραδόξως όχι Δάκη και «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά»– χαζεύουμε την ανθρωπογεωγραφία σε μια κλασική κηφισιώτικη «πασαρέλα»: κυρίες μετά των κυρίων τους, ενδεδυμένοι κομψά και αγκαζέ, διαλέγουν εκείνη την πλευρά των πέριξ δρόμων που το «βόρειο» φθινόπωρο κάνει τη χάρη και αφήνει τον ήλιο να γλιστρήσει θωπευτικά μέσα από τα πυκνόφυλλα δέντρα. Η ευταξία του ντυσίματος δικαιολογεί τα περί του σικ της περιοχής. Και νέοι γονείς. Ενδεδυμένοι επίσης σινιέ, μα σε athleisure εκδοχή, κυκλοφορούν αμέριμνοι επιτελώντας το ύψιστο χρέος μιας τέτοιας μέρας: μάθε, παιδί μου, τι θα πει ανέμελη ζωή.

 

Βέβαια τα πράγματα έχουν αλλάξει λίγο. Και το καταλάβαμε με το που ο συρμός του μετρό άνοιξε τις πόρτες του. Κυριακή πρωί στην Κηφισιά, που ψάχνει κι αυτή να βρει το βηματισμό της ανάμεσα στις στερεοτυπικές κλισέ παλιές good old days ιστορίες, ενθυμήσεις ενός παλιού κόσμου όπου η εικόνα της Κηφισιάς των TΒΠ σκόραρε κατά κόρον ως η πολεοδομία του «high», και την κρίση, που είναι και εδώ παρούσα. 

Ξενάγηση. Σε έξι βίλες, πρώην εξοχικά σπίτια πρωθυπουργών, επιχειρηματιών και μεγαλοαστών που διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στη νεοελληνική ιστορία, και που ο Δήμος Κηφισιάς μάς δίνει την ευκαιρία να τα γνωρίσουμε εκ των έσω. Διάσημη για τους πύργους της, ειδικά αυτούς που περικλείονται στην περιοχή Στροφύλι, φιλοτεχνώντας στους δρόμους Τσαλδάρη, Πεσματζόγλου, Ραγκαβή και Εμμανουήλ Μπενάκη, μια αφήγηση που εμπεριέχει στιγμές ατόφιας Ιστορίας αλλά και αρχιτεκτονικού κλέους, η Κηφισιά προσφέρει μια «διήγηση» για τον περιπατητή ή τον τουρίστα που του δίνει την ευκαιρία, μα και του προσφέρει την αφορμή, για να τη δει διαφορετικά. Πτυχή του μάρκετινγκ πόλεων, μια τάση που στο εξωτερικό, χρόνια τώρα, αποτελεί ύψιστης σημασίας προδιαγραφή - πραγματικότητα. 

Βίλα Ατλαντίς

Η ιστορία πάνω στα πραγματικά γεγονότα της «γειτονιάς», ένα διαρκές living legendary thing, που η μνήμη του χθες συναντάει την ευζωία του παρόντος, όπως την ορίζουν τα πέριξ εμπορικά κέντρα ή στέκια καλής ζωής, τα οποία αποτελούν με τον τρόπο τους το πρόσφατο ατραξιόν του τόπου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ναι, η Κηφισιά χαρακτηρίζεται από μια υψηλού πλούτου διαβίωση και κατοικίες απλησίαστου κόστους. Όμως, ανάμεσα στους στιβαρούς όγκους χλιδής υπάρχουν και σημεία όπου γράφτηκε Ιστορία. Κι όχι μόνο στιγμές αστικής ξεγνοιασιάς με βεγγέρες, χορούς και ανέμελα καλοκαίρια με κρινολίνα και πόθους κάτω από τις λεύκες, μιας και το Στροφύλι αποτέλεσε κατ’ εξοχήν «εξοχή» για τους αστούς της Αθήνας. 

Αυτός ήταν και ο στόχος της πρώτης επίσημης ξενάγησης που οργάνωσαν ο Δήμος Κηφισιάς σε συνεργασία με το Open House Athens, θεσμό που τα τελευταία χρόνια «ξεκλειδώνει» την Αθήνα και τα κτίριά της, ενταγμένης με κάποιο τρόπο στη νέα κουλτούρα «αφύπνισης» του παρελθόντος μέσα από ιστορίες αρχιτεκτονικής και κοινωνικοπολιτικής διαβίωσης. Και, τι ωραίο, που Κυριακή μεσημέρι η Κηφισιά δεν σφύζει μόνο από βόλτες στους πεζόδρομους και στάση στα καφέ ή τα εστιατόρια, μα και ανακαλύπτει στοιχεία της κάποτε inner city life της, καθώς γκρουπ των 25 ατόμων για την κάθε βόλτα μυείται σε έναν «παλιό κόσμο» που την ορίζει έως και σήμερα. 

Λαός και... Κηφισάκι! 

Είμαστε πολλοί. Κυρίες που ανυπομονούν να γνωρίσουν καλύτερα ή να ξαναθυμηθούν(;) κάτι από τα χρόνια της νιότης τους · παθιασμένοι νεαροί φοιτητές αρχιτεκτονικής, που βρίσκουν την ευκαιρία να δουν εκ των έσω τις αποτυπώσεις των συγγραμμάτων – πρώτης τάξης ευκαιρία θέασης μνημειακής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής · μερικοί από τους 60 συνολικά εθελοντές της δράσης που επιμελούνται την εύρυθμη ροή, αφού υπάρχει αδημονία εκ του «κοινού». Που το συμπληρώνουν, πέραν ημών, και δεκάδες άλλοι «τουρίστες» από την Αθήνα, έτοιμοι να γνωρίσουν αυτήν την άλλη Κηφισιά. Tip: ο ντιτζέι διαλέγει αναγεννησιακές μουσικές και η αντιδήμαρχος Εθελοντισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημοσίων Σχέσεων Κηφισιάς κ. Ζέτη Κασιμάτη, εισπράττει εγκάρδιες ευχές, μιας και το χάπενινγκ φαίνεται πως ενθουσιάζει τους Κηφισιώτες με το καλημέρα. 

Σημείο εκκίνησης, η οδός Τατοΐου, νούμερο 31, έπαυλη Σταθάτου. Καλοφροντισμένο χορτάρι, δένδρα και μια τεράστια πισίνα συνθέτουν ένα μεγαλοπρεπή κήπο, που καταμεσής του δεσπόζει το κτίριο. Δεν υπάρχει welcome drink, βουρ στη «γνώση». Έτος ανέγερσης: 1890. Πιθανόν δημιούργημα των αδελφών Αξελού και θέρετρο - κτήση ενός περιώνυμου εμπόρου της εποχής που «παράγγειλε» προφανώς ρυθμό βυζαντινό, αλλά και με ολίγη από μια ρομαντική χροιά. Έχω ξανάρθει εδώ, έχω ξανάρθει, λέω από μέσα μου, και ναι, η ξεναγός με δικαιώνει: Η «Τρελή Σαραντάρα» Ρένα Βλαχοπούλου αλλά και ο «Ορατότης Μηδέν» Νίκος Κούρκουλος έζησαν εδώ παθιασμένες στιγμές έρωτα μα και αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, κινούμενοι ανάμεσα σε αδρές πολυγωνικές τοιχοποιίες και ένα φαντεζί εσωτερικό αστικής χλιδής δερμάτινων καναπέδων, αστραφτερών πολυελαίων και επίπλων που συνομολογούν τη σημερινή του χρήση, καθώς οι σημερινοί ιδιοκτήτες που κατοικούν αριστερά και δεξιά της έπαυλης, σε μετέπειτα δόμησης κατοικίες, χρησιμοποιούν τους χώρους της ως εντευκτήριο. 

Έπαυλη Σταθάτου

Οι φωτογραφίες επιτρέπονται, οπότε συντελούνται σκηνές απανωτής «αποτύπωσης», στα όρια γιαπωνέζικου φωτοπαραληρήματος. Κατά ένα θαυματουργό τρόπο, εντωμεταξύ, ο αέρας, που πριν από λίγο επέβαλε ζακετάκι, υποχωρεί, και η μετάβαση από την Τατοΐου στη συμβολή των οδό Στροφυλίου 20 και Πεσματζόγλου, όπου στέκει το μεγαλόπρεπο γοτθικού ρυθμού εμβληματικό σποτ της βίλας Πρωτοπαπαδάκη, συντελείται υπό συνθήκη χαλαρού θροΐσματος και ζέστης. Τι έχουμε εδώ; Ένα μεταλλειολόγο, που χρημάτισε έως και πρωθυπουργός, που, χωρίς συμβολή εργολάβου ή αρχιτέκτονα και χτίζοντάς το με μακέτα αλιευμένη από περιοδικά «φιγουρίνια» της εποχής, προέβη σε ένα ιδιότυπο D.I.Y., που μορφολογικά παρέπεμπε περισσότερο σε σκοτεινό οίκημα φυτεμένο στα βιβλία των αδελφών Μπροντέ, παρά στην Κηφισιά του 1897. Μετέπειτα οικία του ιατροφιλόσοφου Μέρμηγκα, το «Πρωτοπαπαδάκης» προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα - συζητήσεις μεταξύ των περιπατητών. 

Επόμενη στάση, λίγο παρακάτω, στο 19 της Πεσματζόγλου, η παραθεριστική κατοικία του Γερμανού αρχαιολόγου Dörpfeld, με έτος ανέγερσης το 1891, δεν διαθέτει τίποτα το εμβληματικό, πέραν της ταυτότητας - χρήσης για την οποία ανεγέρθηκε: ένα τυπικό κηφισιώτικο θέρετρο, μια ξύλινη pavilion κατασκευή ρομαντικού ρυθμού, μίξη κυνηγετικού περιπτέρου φυτεμένου σε βοημικούς δρυμούς, αλλά και καλόγουστης κατοικίας για ανάπαυση και φόρτιση υγείας, υπό τους ήλιους και το καλό κλίμα του διάσημου κηφισιώτικου καλοκαιριού. Οι σημερινοί του, βέβαια, ιδιοκτήτες, μόνιμοι κάτοικοι πλέον σε όλες τις εποχές, φρόντισαν να παρέμβουν τοποθετώντας τζάκι, χωρίς όμως να αλλάξουν τίποτα από την υπόλοιπη διαρρύθμιση. Λόγω απαγορευτικού εισόδου –λογικό– στεκόμαστε στο τζάμι και παρατηρούμε το εσωτερικό. Η πριγκίπισσα Σίσι άνετα θα παρέθετε γεύμα με φασιανούς και ορτύκια στους συνδαιτυμόνες, μιας και η σάλα, η τραπεζαρία και τα αστραφτερά σερβίτσια απαρτίζουν άλλο ένα απόλυτα σινέ σκηνικό. 

 Οικία Dörpfeld

Η ξενάγηση μας προκαλεί συνεχή κινηματογραφική παράκρουση. Όχι μόνο σε βίντατζ αναφορές, μιας και, καθώς μεταφερόμαστε στη βίλα «Ατλαντίς», σκέφτομαι πως εδώ ο Νίκος Νικολαΐδης θα μπορούσε να γυρίσει τη «Γλυκιά Συμμορία» κι ο Παναγιωτόπουλος τους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας». Στο 10 της Πεσματζόγλου, συμβολή με Μπενάκη 36, ο Τσίλερ έχτισε το 1897 την κατοικία του εκδότη Σόλωνα Βλαστού. Η εφημερίδα «Ατλαντίς» κυκλοφορούσε στη Νέα Υόρκη, μα τα πτηνά, οι ερωτιδείς και η φύση, όπως αποτυπώνεται στις 4 πλευρές του κτιρίου υπό μορφή υπέροχων α λα αναπαραστάσεις πομπηιακής ζωγραφικής τοιχογραφιών, κάθε άλλο παρά στο Μανχάταν παραπέμπουν. 

Έπαυλη Ζούρα

Πιο κάτω, στο 8 της Μπενάκη με Πεσματζόγλου, να άλλο ένα γαλλικού μπαρόκ υπερθέαμα του 1892. Έπαυλη Ζούρα ή Βουδούρη. Η ξενάγηση όντως εκτυλίσσεται συναρπαστικά καθώς οι ιστορίες τρέχουν, οι εθελοντές και οι ειδικευμένοι storytellers αναπαριστούν τη ζωή και το εκείνο τότε. Διασχίζουμε τους ήπιας κυκλοφορίας δρόμους μιας κυριακάτικης Κηφισιάς, που στα στενά μυρίζει μπάρμπεκιου που συντελείται εντός των άλλων περίκλειστων α λα «Δυναστεία» όγκων. 

Τελευταία στάση, η σημερινή οικία Βάρσου στη Στροφυλίου 12 και Ραγκαβή. Παρόντος του ίδιου του κ. Βάρσου, που όχι απλά μας ξεναγεί στο σπίτι του, μα και παραθέτει έξω από το pool house ένα απέριττης ομορφιάς κοκτέιλ, καθώς μουσικοί και τραγουδιστές, αναπαριστώντας μουσικά και ενδυματολογικά την ατμόσφαιρα «άλλοτε», τραγουδούν και αρπίζουν ιδανικά. 

Οικία Βάρσου

Εδώ η βόλτα τελειώνει. Και η κ. Σάντυ Πατρινού Ντελ Τόρο, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς, μας ξεπροβοδίζει, περιμένοντας το επόμενο κύμα «τουριστών». Η δράση «Περίπατος στα αρχοντικά της Κηφισιάς» ντεμπούταρε ιδανικά. Κατηφορίζοντας για Αθήνα, καθώς το πράσινο και ο ήλιος υποχωρούν παραδίνοντας την εικόνα σε καθεστώς ουρμπανιτέ, με γκράφιτι, υπόγειους ανήλιους σταθμούς ή συνοικίες με περισσότερη αχλή από μπετόν και στενότητα χώρου, σκέφτομαι πως αυτή είναι άλλη μια από τις σημασίες της: χαρίζει σε όσους την περιηγηθούν την ανάσα μα και την ενθύμηση ενός παρελθόντος, που ίσως πάλι κάποτε να συναντήσει το μέλλον στην ιδανική του μορφή. 


Παίξ’ το Κηφισιώτης!

(ή τουλάχιστον ξεκίνα από μερικά βασικά)

Άρτια ρυμοτομία, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι, ιαματικό κλίμα και ανθοκομία, με την τελευταία να αποτελεί το κλου αλλά και το καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού στην περίφημη από πλευράς θέματος έκθεση, που μαγεύει και μαζεύει όλους τους Αθηναίους floweristas. Έως και σήμερα, η περιοχή, όπως την ορίζουν η παλιά και η νέα Κηφισιά, το Κεφαλάρι, η Πολιτεία και ο Κοκκιναράς, παραμένει ένας μικρός παράδεισος, ασχέτως αν οι βέροι Κηφισιώτες τη θυμούνται και καλύτερα. Χωρίς δηλαδή κυκλοφοριακή συμφόρηση, που, ειδικά κάποιες ώρες και μέρες, προκαλεί απανωτά εμφράγματα σε κομβικές της αρτηρίες. Μενεξέδες, φράουλες, πατάτες και σπαράγγια, καλλιέργειες δηλαδή που ευδοκίμησαν από τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, που εδώ βρήκαν μεροκάματα αλλά και εύφορη γη για να αποδώσουν, ήταν κάποτε μερικά ακόμα από τα διάσημα μπραντς της περιοχής. Όπως και το μέλι της. Μαζί με το ατμοκίνητο «Θηρίο», τρένο που ένωνε την Κηφισιά με την Αθήνα. Αλλά και τον παιγνιώδη αστικό θρύλο που θέλει το όνομά της να πηγάζει όχι μόνο από τα νερά του Κηφισού ποταμού, μα και από ένα λογοπαίγνιο. Οι αστοί τη διάλεγαν ως το παραθεριστικό μέρος με κωδικό «εκεί που φυσά»! Οι πρόσφυγες το εκφωνούσαν ως «κει που φυσά». «Κη-φυσά» και «Κηφισιά» επομένως εμπεριέχουν το περίφημο δύο σε ένα που όρισε την ανάπτυξη του δήμου: μια γη για όλους τους ανθρώπους και υπό τη σκέπη-ελπίδα μιας καλύτερης ζωής.


Αν βρεθείς στην Κηφισιά...

Flocafe Espresso Room

Το new entry της Κηφισιάς είναι ένα στέκι για όλους

 Flocafe Espresso Room  Flocafe Espresso Room  Flocafe Espresso Room

Τους τελευταίους μήνες στη συμβολή των οδών Κυριαζή 40 & Κασσαβέτη οι περαστικοί κοντοστέκονται. Πρώτα αισθάνονται το πλούσιο άρωμα φρεσκοαλεσμένου καφέ που πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα. Έπειτα, απορημένοι, στρέφονται και κοιτούν τον Πύργο της Κηφισιάς. Τότε καταλαβαίνουν. Tο νέο κατάστημα Flocafe Espresso Room βρίσκεται εδώ, σε αυτό το ιστορικό και διατηρητέο κτίριο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Στον ξεχωριστό αυτό χώρο γεννιέται η απόλυτη εμπειρία καφέ.

Η μύηση στην τέχνη του καφέ ξεκινάει από τα 3 μοναδικά χαρμάνια του Flocafe Espresso Room. Αν δυσκολεύεσαι να επιλέξεις ανάμεσά τους (η αλήθεια είναι ότι όλα τους είναι υπέροχα), ζήτησε τη βοήθεια των ειδικών. Οι εξειδικευμένοι baristi θα σου εξηγήσουν την ιδιαιτερότητα και τα μυστικά κάθε χαρμανιού, ενώ παράλληλα μπορούν να σου λύσουν ό,τι απορία έχεις πάνω στον καφέ. 

Η εμπειρία  Flocafe Espresso Room όμως δεν σταματά εδώ… Πριν ή μετά τα ψώνια ή ακόμα και για ένα ευχάριστο lunch break, με το αξεπέραστο και totally value for money brunch των Flocafe Espresso Room. Εδώ, το brunch δεν είναι άλλη μια μόδα, αλλά σωστή τελετουργία! Το αυγό είναι ο απόλυτος βασιλιάς (απλά δοκίμασε τα αυγά Benedict με καπνιστό σολομό ή με μπέικον, τριμμένες τηγανητές πατάτες και φρέσκια σάλτσα Hollandaise που αγκαλιάζει το φρυγανισμένο ψωμάκι από προζύμι και θα καταλάβεις), ενώ τα αφράτα pancakes με φρούτα του δάσους και κρέμα βανίλιας ή περιχυμένα με ζεστή πραλίνα και κροκάν φουντουκιού είναι η πιο γλυκιά αμαρτία που μπορείς να χαρίσεις στον εαυτό σου.

Αν όμως ανήκεις στους healthy lovers  τα Flocafe Espresso Room έχουν μερικά μυστικά μόνο για εσένα. White omelet φτιαγμένη με ασπράδια αβγών, τονωτικά smoothies, φρέσκιες σαλάτες με quinoa, γλυκά ντοματίνια, κάσιους ή με αυγό ποσέ παναρισμένο… Ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για ένα γεύμα πλούσιο σε βιταμίνες είναι εδώ. Μην το σκέφτεσαι. Το καινούργιο σου στέκι σε περιμένει. Κυριακή 40 & Κασσαβέτη, 2108084303, Fb: flocafeofficial, Instagram: Flocafe


Ninnolo

 Ninnolo Ninnolo Ninnolo Ninnolo

Από τα πιο αγαπημένα στέκια της Κηφισιάς, έγινε γνωστό για το χειροποίητο, εντελώς σπιτικό gelato του με τα αγνά υλικά. Αν λαχταράς παγωτό, να ξέρεις ότι εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα της πόλης. Όχι μόνο όμως. Στο Ninnolo θα έρθεις από το πρωί για τον εξαιρετικό μονοποικιλιακό καφέ του από τη Βραζιλία (ο καφές Area 51 αλέθεται εδώ, έχει εκπληκτική γεύση, ενώ μπορείς να τον προμηθευτείς και συσκευασμένο για το σπίτι), αλλά και για πληθωρικά πρωινά. Το brunch σερβίρεται καθημερινά μέχρι τις 16.00 και έχει όλα όσα μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο: υπέροχα αυγά Benedict, αυγά Urban (δηλαδή αυγά ποσέ σε ζυμωτό ψωμί με καπνιστό απάκι, ντοματίνια και κρέμα γραβιέρας), ομελέτες, scrambled eggs, χειροποίητα pancakes και βουτυρένια κρουασάν. Από τις 12.00 και μετά, όμως, οι επιλογές αυξάνονται και ο κατάλογος εμπλουτίζεται με το comfort food που όλοι αγαπήσαμε. Δοκίμασε ραβιόλι με σπανάκι, τυρί ρικότα και χειροποίητη σάλτσα pesto, ριζότο με φρέσκα μανιτάρια, ζουμερή tagliata, burger (από βουβάλι Κερκίνης παρακαλώ!) και εννοείται τις λαχταριστές πίτσες, που φημίζονται για την υπέροχη ιταλική ζύμη και τα ολόφρεσκα υλικά τους. Και τα γλυκά όμως είναι μεγάλο κεφάλαιο στο Ninnolo. Δυστυχώς. Γιατί σαν να μην έφτανε που φτιάχνονται εδώ καθημερινά και είναι από μόνα τους κολασμένα, μπορούν επιπλέον να συνοδευτούν με το gelato του Ninnolo. Και τότε δεν μας σώζει κανείς. Δεν γίνεται να μην τα δοκιμάσεις. Είναι απλά ακαταμάχητα. Αγίου Δημητρίου 8, 210 8012765, www.ninnolo.gr, Fb: @NinnoloKifisia


Καστελόριζο Κηφισιάς

Καστελόριζο ΚηφισιάςΚαστελόριζο ΚηφισιάςΚαστελόριζο Κηφισιάς

Από τα πρώτα εστιατόρια των Βορείων Προαστίων εξολοκλήρου αφιερωμένο στο ψάρι, δημιούργησε σχολή στο είδος του, όχι μόνο στην Κηφισιά, αλλά και σε όλη την Αθήνα! Καθόλου τυχαίο που όταν ακούμε τη λέξη «Καστελόριζο», ο νους πηγαίνει στο φρέσκο ψάρι. Τα εστιατόρια Καστελόριζο διατηρούν αποκλειστικές συνεργασίες με αλιείς από όλη τη χώρα, πραγματοποιούν αυστηρούς καθημερινούς ελέγχους και καταφέρνουν να κρατάνε την άριστη ποιότητά τους σε value for money τιμές. Άλλωστε ο ιδιοκτήτης του Ομίλου Καστελόριζο, κ. Αντώνης Σταύρου, έχει δηλώσει: «Προσπαθώ σε κάθε κατάστημα να υπάρχουν και οικονομικά sets menus και η μέση τιμή ανά άτομο να βρίσκεται σε λογικά επίπεδα, ακολουθώντας την οικονομική κρίση, παρακολουθώντας όμως τις γευστικές εξελίξεις, αλλά και διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα των υπηρεσιών». Τα sets menus, που ισχύουν πέρα από τα πιάτα του καταλόγου, όχι μόνο προσφέρονται σε πραγματικά καλές τιμές, αλλά περιλαμβάνουν εμβληματικά πιάτα της εξαιρετικής κουζίνας του εστιατορίου. Εκτός από το ολόσωστα ψημένο και πάντα φρέσκο ψάρι θα απολαύσετε και εξαιρετικές συνταγές που μυρίζουν θάλασσα, όπως η φίνα καραβιδόψυχα ή η αχνιστή κακαβιά. Κλασικές, αλλά ανανεωμένες γεύσεις που σίγουρα αξίζει δοκιμάσετε…Πλατάνων 2, Κηφισιά, 2108001057 και Λεωφ. Ποσειδώνος Λιμανάκια Βάρκιζας, Tel: 21 0965 5022, www.kastelorizo.com.gr, Μέλος του Ομίλου Καστελόριζο


The Wilbury  

 The Wilbury   The Wilbury   The Wilbury

Είναι το στέκι μιας αλεπούς (Wilbury) και αυτό σημαίνει ότι εδώ όλο σκαρφίζονται πρωτότυπες ιδέες για να σε βγάλουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έτσι, μπορεί να πετύχεις από ένα καραόκε πάρτι (στις 28/10) αφιερωμένο στο Halloween, ένα ανατρεπτικό rock, swing ή jazz live (κάθε Παρασκευή) μέχρι πεντανόστιμο brunch (που είναι και το αγαπημένο της αλεπούς). To brunch σερβίρεται καθημερινά μέχρι τις 18.00 και τα μυστικά που πρέπει να ξέρεις είναι τρία: 1. Full English Breakfast, το αυθεντικό. 2. Eggs Benedict με την πιο νόστιμη σος Hollandaise που έχεις δοκιμάσει. 3. Τέλεια pancakes! Για το brunch προτίμησε το θρυλικό Bloody Mary, που είναι και το κλασικό ποτό στα brunch όλου του κόσμου. Για τις βραδιές των live όμως, επίλεξε κάποιες από τις μπίρες των ελληνικών μικροζυθοποιείων ή ένα house cocktail. Ο εσωτερικός χώρος είναι non smoking, αλλά η όμορφη αυλή είναι φιλόξενη και το χειμώνα! Tip: Το προσωπικό είναι άψογο και φιλικό ή αλλιώς, όπως λέει και ο John, ιδιοκτήτης του Wilbury, “the best in the business”. Λ. Κηφισιάς 238-240, Κέντρο Μελά, 2108089454, Fb: The Wilbury


Dos Hermanos

Dos hermanos mexican cuisine  

Dos HermanosDos HermanosDos Hermanos

Από τα πρώτα μεξικάνικα εστιατόρια που άνοιξαν στην Αθήνα, το Dos Hermanos έκλεισε φέτος τα 25. Πάνω στο άνθος της ηλικίας του, πιο φρέσκο και ανανεωμένο από ποτέ, γιορτάζει τα γενέθλια όπως μόνο εκείνο ξέρει. Με ασύγκριτες μεξικάνικες λιχουδιές και δώρα για όλους! Δεν θα πούμε πολλά, για να μη χαλάσουμε το σασπένς, όμως σύντομα θα ανακοινωθεί ένας μεγάλος διαγωνισμός που θα στείλει δύο τυχερούς στο Μεξικό για δέκα μέρες! Όσο για τις λιχουδιές…Στον υπέροχο χώρο του με τα μοναδικά, χειροποίητα έπιπλα, τα χαρούμενα χρώματα και τα παραδοσιακά μεξικάνικα αντικείμενα θα δοκιμάσεις υπό το βλέμμα της Φρίντα Κάλο τα πιο νόστιμα μεξικάνικα πιάτα. Fajitas και Enchiladas να πεθαίνεις, τραγανά tacos, ζουμερά burritos, χορταστικές quesadillas και πολλές ακόμα δημιουργίες (όπως η κακτοσαλάτα με κομμάτια φρέσκου κάκτου!) που θα σε κάνουν να αναφωνήσεις “Viva la Mexico!”. Τα πάντα φτιάχνονται εδώ από τον chef patron (και ιδιοκτήτη) Πίτερ Μαραγκό και την ομάδα του, ενώ τα μπαχαρικά έρχονται από το Μεξικό. Με τίποτα μην παραλείψεις τα πολλά διαφορετικά είδη Μαργαρίτας, που έχουν τη φήμη των καλύτερων της πόλης. Tip: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο μη χάσεις τις βραδιές salsa με κουβανέζους μουσικούς και πολύ χορό! Κυριαζή 24, 2108087906, www.doshermanos.gr, Fb: @doshermanos.gr, www.instagram.com/doshermanos.gr/


Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης 

 Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης  Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Σύγχρονο, κομψό, απόλυτα ενημερωμένο. Το βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στην Κηφισιά μετράει πλέον 5 χρόνια λειτουργίας και ευχόμαστε να τα εκατοστίσει γιατί πρόκειται για βιβλιοπωλείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών! Θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία βιβλίων (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, σχολικά και εκπαιδευτικά βοηθήματα), γραφική ύλη, σημειωματάρια, ημερολόγια, αναλώσιμα Η/Υ, είδη οργάνωσης γραφείου, ζωγραφικής και χειροτεχνίας, αλλά όχι μόνο. Πρόκειται για ένα πραγματικά ιδιαίτερο βιβλιοπωλείο, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το… ισόγειο. Εδώ έχει στηθεί μια ιδιαίτερη γωνιά όπου θα ανακαλύψετε αντικείμενα τέχνης, εργαλεία γραφής, αξεσουάρ τεχνολογίας, και άλλα κομψά και πρωτότυπα δώρα. Ο δεύτερος όροφος είναι εξολοκλήρου αφιερωμένος στον πιο απαιτητικό αναγνώστη, το παιδί! Βιβλία –ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά–, εκπαιδευτικά και άλλα παιχνίδια, fancy δώρα, dvd και πολλά ακόμα. Αφήστε το παιδί σας να περιηγηθεί ανάμεσα στα βιβλία ενώ εσείς χαλαρώνετε στο café απολαμβάνοντας γλυκές και αλμυρές λιχουδιές και ροφήματα!

Ο Ευριπίδης όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα βιβλιοπωλείο. Είναι ένα κέντρο πολιτισμού. Στο πλαίσιο των δράσεών του περιλαμβάνονται λέσχες ανάγνωσης και εργαστήρι δημιουργικής γραφής, cine-δρίες για τον κινηματογράφο, συζητήσεις με θέμα την ψυχολογία, ομιλίες από διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, παρουσιάσεις βιβλίων από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή, αφηγήσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις για παιδιά και πολλά ακόμη για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε στο www.evripidis.grΚηφισιά, Κηφισίας 310, 2108075792 | Χαλάνδρι, Α. Παπανδρέου 11, 2106800644, info@evripidis.gr


Τα Αλώνια

Τα Αλώνια

Πέτρινος, χτισμένος το 1932, είναι ο πιο παλιός φούρνος της Κηφισιάς. Η ονομασία του μάλιστα προέρχεται από το τοπωνύμιο της περιοχής, μια που εδώ κάποτε βρίσκονταν τα αλώνια της κηφισιώτικης εξοχής, όπου γινόταν η διαλογή του σιταριού, πριν αλεστεί στους μύλους. Τώρα, καθημερινά παρασκευάζονται (εντελώς χειροποίητα και με τον παραδοσιακό τρόπο) δεκάδες είδη ψωμιού, χωρίς ίχνος συντηρητικών, χρωστικών ή βελτιωτικών ουσιών. Το καταλαβαίνεις όχι μόνο από τη γεύση, αλλά και από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού που φτάνει μέχρι τον παρακάτω δρόμο! Θραύση όμως κάνουν και τα γλυκά ταψιού (ασύγκριτη η πορτοκαλόπιτα), ενώ αν έχουμε να σου δώσουμε μια συμβουλή αυτή είναι να ζητήσεις τα ονειρεμένα κουλουράκια χωρίς ζάχαρη και το μοσχομυριστό πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι. Αγίου Τρύφωνος 24, Κηφισιά, 2106230020 και Αισώπου 21 & Μ. Αλεξάνδρου, Περιστέρι, 2105729377


Όμικρον

ΌμικρονΌμικρονΌμικρον

Με την υπογραφή του Ομίλου Καστελόριζο, είναι από τα εστιατόρια που αναγορεύουν την Αθήνα σε γαστρονομική πρωτεύουσα του κόσμου και που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς. Ο εντυπωσιακός χώρος διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα και κόβει την ανάσα από την είσοδο. Με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, κομψό design και ατμοσφαιρική διακόσμηση, θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιαδήποτε μητρόπολη του κόσμου. Τα καλοκαίρια οι θαμώνες μαγεύονται στον κήπο (σωστή όαση), ενώ το χειμώνα βρίσκουν τη θαλπωρή στη φιλόξενη σάλα με τα δύο επιβλητικά τζάκια. Αλλά ο κύριος λόγος που πρέπει να έρθετε εδώ, είναι –φυσικά– η κουζίνα. Από φέτος τα ηνία της αναλαμβάνει ο βραβευμένος ελληνοϊσπανός chef Μίλτος Αρμένης, που το 2016 κέρδισε το βραβείο ταλαντούχου Σεφ στους Χρυσούς Σκούφους. Με θητεία σε εστιατόρια με αστέρια Michelin στη Γαλλία, στην Ισπανία και στην Ελβετία και συνεργασίες με τεράστια ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομίας (όπως ο Alain Doucasse και ο Jérôme Serres) o Μίλτος βαδίζει στα μονοπάτια της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας, διατηρώντας τις επιρροές από την κερκυραϊκή καταγωγή του και προσθέτοντας πινελιές από τις πιο εμβληματικές κουζίνες του κόσμου. Έτσι, θα δοκιμάσετε πιάτα όπως το ντάμπλινγ παστιτσάδας με κρέμα γραβιέρας, το κους κους με ξύγαλο και ξύσμα λεμονιού ή το αρνίσιο καρέ με σταρότο ντομάτας και κρεμμύδι. Όλα τους, μια μικρή αποκάλυψη. Δρόσου 1& Αίγλης 29, Ν. Ερυθραία, 2106202475, www.omikronrestaurant.gr, Fb: Omikron. Μέλος του Ομίλου Καστελόριζο


Parity Tattoo

Parity TattooParity Tattoo

Μπορεί να έχει ανοίξει κάτι περισσότερο από χρόνο, ο cosy χώρος του Parity Tattoo όμως έχει ήδη τον κόσμο του. Ο λόγος είναι ότι –όπως μαρτυράει και το όνομά του– τα σχέδια είναι customized πάνω στον πελάτη, πράγμα που σημαίνει πως ό,τι κι αν έχεις σκεφτεί, τα παιδιά του Parity θα το σχεδιάσουν. Οι 4 καλλιτέχνες που εργάζονται ήδη εκεί έχουν πολλά σχέδια να σου δείξουν σε γραμμικό, full colour ρεαλισμό, blackwork ρεαλισμό και watercolour κόμικ. Εσύ αρκεί να περιγράψεις αυτό που φαντάζεσαι. Αν πάλι είσαι περισσότερο τύπος του piercing, το Σάββατο είναι η μέρα σου! Διάλεξε σημείο και αφέσου στους επαγγελματίες. Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά, 2114036818, fb: Parity Tattoo, Instagram: paritytattoo


Bateau Lavoir

Bateau LavoirBateau LavoirBateau LavoirBateau Lavoir

Μόλις άνοιξε και τα νέα είναι σπουδαία. Λίγο η έμπνευση της Μονμάρτης, κάτι το ζεστό περιβάλλον, οι καταξιωμένοι εισηγητές και το πρωτότυπο πρόγραμμα, αυτός ο νέος χώρος σεμιναρίων, τεχνών και πολιτιστικής δραστηριότητας θα μιλήσει στην ψυχή σου. Άλλωστε Bateau Lavoir αποκαλούσαν χαϊδευτικά στις αρχές του 20ού αιώνα το σπίτι πολλών καλλιτεχνών της «πρωτοπορίας» στη μαγευτική Μονμάρτη, κι εσύ έχεις τόση ανάγκη για δημιουργία και μάθηση. Αν η ερώτηση είναι «ποια ήταν η τελευταία φορά που έκανες κάτι για πρώτη φορά», τότε η απάντηση βρίσκεται στα πολύ ενδιαφέροντα και πρωτότυπα σεμινάρια του νέου χώρου της Κηφισιάς, ένα «bistrot τέχνης» τόσο οικείο σαν ένα σαλόνι σπιτιού. Με οδηγό την καταξιωμένη ηθοποιό Μαρία Κεχαγιόγλου, το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων είναι ένα μόνο από τα 5 θεατρικά σεμινάρια. Ο ταλαντούχος Γ. Κόρρας εισηγείται το σεμινάριο ιστορίας του κινηματογράφου, ενώ στη μουσική βρίσκεται ο Δ. Κίκλης, στη φωτογραφία ο Ν. Μάστορας, στην κίνηση η S. Abigador και στη λογοτεχνία ο Δ. Σωτάκης. Μιούζικαλ, φωτοκόμιξ, και θέατρο εξιτάρουν τα παιδιά, ενώ οι γονείς παρακολουθούν συμβουλευτικά σεμινάρια όπως «Βάζοντας όρια». Αναμένονται πολλές ακόμα διαλέξεις, όπως χρήση tablet και social media για όσους δεν το κατέχουν, mobile photography, εικαστικά, δημιουργική γραφή, ψυχολογία, χειροτεχνία κι όλα αυτά μέσα από προβολές, αναγνώσεις, πρόβες, διαλέξεις, συνεδρίες, αλλά και ξεχωριστές ξεναγήσεις και master classes. Ιλισίων 4, Κηφισιά (δίπλα στην πλατεία Ελαιών), www.bateaulavoir.gr, Facebook: @bateaulavoirkifisia

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ