- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καστοριά: Νεκρή θηλυκή αρκούδα - Δέχθηκε πέντε σφαίρες
Αγώνας για να εντοπιστούν και να διασωθούν τα μικρά της
Πρόκειται για μητέρα αρκούδα, η οποία αυτή την περίοδο θήλαζε τα μικρά της
Νεκρή εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης (15.7) θηλυκή αρκούδα με εμφανή τραύματα από πυροβόλο όπλο στην περιοχή του Σταυροποτάμου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», πρόκειται για την τέταρτη αρκούδα που εντοπίζεται νεκρή στην περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες, εκ των οποίων οι τρεις με εμφανή τραύματα από πυροβόλο όπλο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το δασαρχείο της περιοχής, και στη συνέχεια και η «Καλλιστώ», στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα στην ΠΕ Καστοριάς.
Η αρκούδα δέχθηκε πέντε σφαίρες στην πίσω μεριά του σώματός της
Σύμφωνα με την οργάνωση, πρόκειται για μια μητέρα αρκούδα, η οποία αυτή την περίοδο θήλαζε τα μικρά της, τα οποία και επιχειρείται να εντοπιστούν και να διασωθούν, καθώς δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν μόνα τους. Από την ιατροδικαστική εξέταση του νεκρού ζώου προέκυψε πως δέχθηκε πέντε σφαίρες στην πίσω μεριά του σώματος της, κάτι που υποδεικνύει πως το ζώο βρισκόταν σε κατάσταση φυγής.
Σύμφωνα πάντα με την Καλλιστώ, η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας είναι μια παράνομη πράξη, η οποία διώκεται ποινικά. Για τον λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η διερεύνηση των επαναλαμβανόμενων πυροβολισμών και θανατώσεων αρκούδας στην ΠΕ Καστοριάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Η αρκούδα στην Ελλάδα είναι ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος, σύμφωνα με την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (2009), η αρκούδα ταξινομείται στα Κινδυνεύοντα Είδη.
Όπως υπογραμμίζουν οι επικεφαλής της Οργάνωσης: «Τα αυξημένα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς τους τελευταίους μήνες απαιτούν συντονισμένη δράση από τις αρμόδιες Αρχές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την παράνομη και απάνθρωπη πράξη της θανάτωσης αρκούδων. Τονίζουμε την ανάγκη άμεσης και συνεπούς εφαρμογής από την Πολιτεία ενός συγκροτημένου σχεδίου δράσης στην ΠΕ Καστοριάς, για την προστασία τόσο της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, όσο και του αυστηρά προστατευόμενου είδους της αρκούδας».
⁉️ Νεκρή θηλυκή αρκούδα με εμφανή τραύματα από πυροβόλο όπλο εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 15 Ιουλίου 2025 στην...
Posted by Καλλιστώ on Wednesday, July 16, 2025
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκθεση καταγράφει εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως - Επιπτώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον
Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που διδάσκει στην πράξη διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία στα νησιά
Τα business plans στο έλεος της κλιματικής κρίσης
Το μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)
Πράσινο, βιωσιμότητα και η φιλοσοφία της «πόλης των 15 λεπτών»: πώς η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αστικής ζωής στην Αθήνα
Τρία νησιά, τρία μοντέλα πράσινης μετάβασης - Καθένα με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικούς εταίρους, διαφορετική φιλοδοξία
Στόλος νέας γενιάς, εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, υποδομές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα
Δημόσιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη θερμοκρασία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Ασφαλής και μόνιμη αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Ευρώπη
Την εμβληματική τους πρωτοβουλία συνεχίζουν για 7η συνεχόμενη χρονιά η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
Πρωτοβουλίες του Ομίλου για τη διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
Μακροπρόθεσμοι και άμεσοι στόχοι βιωσιμότητας
Ο ωκεανός θα είναι ο πρωταγωνιστής του 21ου αιώνα
Η ενεργειακή αξιοποίηση έρχεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα, μειώνοντας δραστικά την εξάρτηση από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας
Τι σημαίνει στην πραγματικότητα μια έξυπνη και πράσινη πόλη;
Ίσως τελικά η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση να αφορά λιγότερο το τι γνωρίζουμε και περισσότερο το πώς συμπεριφερόμαστε όταν κανείς δεν μας παρακολουθεί.
Το παγκόσμιο κεφάλαιο συρρέει προς τις ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας, με τους Έλληνες «παίκτες» να διεκδικούν μετάλλιο στην κούρσα της πράσινης οικονομίας
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.