Περιβαλλον

Συμβολική δενδροφύτευση στην Πάρνηθα με πρωτοβουλία Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Μαζί της 17 γυναίκες πρέσβεις από όλο τον κόσμο που έγιναν και «πρέσβεις των δασών»

Γεωργία Ζερβογιάννη
Γεωργία Ζερβογιάννη
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σακελλαροπούλου: Δενδροφύτευση στην Πάρνηθα με 17 γυναίκες πρέσβεις
Σακελλαροπούλου: Δενδροφύτευση στην Πάρνηθα με 17 γυναίκες πρέσβεις © ΑΠΕ - ΜΠΕ/ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σακελλαροπούλου: Συμβολική δενδροφύτευση στην Πάρνηθα με 17 γυναίκες πρέσβεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Συμβολική δενδροφύτευση στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών σήμερα, 21η Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στη δράση συμμετειχαν 17 γυναίκες πρέσβεις.

Είναι με εκείνες που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συζητήσει την ανάληψη της σημερινής πρωτοβουλίας για το περιβάλλον. Σε μια από τις τακτικές συναντήσεις που έχουν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι 17 πρέσβειρες στη χώρα μας τέθηκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες ιδέες για δράσεις, με επικρατέστερη την πρόταση για συμβολική δενδροφύτευση στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, τον οποίο «άγγιξαν» οι φλόγες από τις μεγα-πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Το ραντεβού για τη δενδροφύτευση ορίστηκε την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, που έχει καθιερωθεί εδώ και 53 χρόνια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών -όχι τυχαία- την 21η Μαρτίου. Έτσι, η Ημέρα Δασών συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της άνοιξης, παραπέμποντας στην αναγέννηση της φύσης. Τι πιο ταιριαστό, από μια συμβολική δράση για την αναγέννηση του πρασίνου σε έναν από τους βασικούς πνεύμονες της Αττικής αυτήν ακριβώς την ημέρα; 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συμβολική δενδροφύτευση στην Πάρνηθα
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συμβολική δενδροφύτευση στην Πάρνηθα © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Συμβολική δενδροφύτευση στην Πάρνηθα με πρωτοβουλία Σακελλαροπούλου

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στην Πάρνηθα εκπρόσωποι του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στη συνέχεια μετέβησαν στον χώρο της δενδροφύτευσης, όπου τους περίμεναν μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής.

Κάθε μαθητής συνόδευε μια πρέσβη, κρατώντας τις σημαίες των χωρών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία -μεταξύ αυτών ήταν οι: Αυστραλία, Αυστρία, Εσθονία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότια Αφρική Τυνησία κ.α.

Υπό τις οδηγίες των ειδικών φύτεψαν μαζί ένα δενδρύλλιο ελάτης, χαρακτηριστικό είδος που κυριαρχεί στο τοπίο της Πάρνηθας, σε μια περιοχή που προέρχεται από πυρκαγιά του 2007 και βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης με φυσική αναγέννηση.

Η καμένη έκταση μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού στον μεγαλύτερο πνεύμονα των Αθηνών ανέρχεται στα 64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα.


17 γυναίκες πρέσβεις μαζί με την κ. Σακελλαροπούλου στη δενδροφύτευση στην Πάρνηθα
17 γυναίκες πρέσβεις μαζί με την κ. Σακελλαροπούλου στη δενδροφύτευση στην Πάρνηθα © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μαθητή στην δράση δενδροφύτευσης
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας με μαθητή στην δράση δενδροφύτευσης © ATHENS VOICE
Η κ. Σακελλαροπούλου με τους μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής
Η κ. Σακελλαροπούλου με τους μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου Αγίας Παρασκευής © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Οι μαθητές και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Πάρνηθα
Οι μαθητές και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Πάρνηθα © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Σακελλαροπούλου: Η βιώσιμη διαχείριση του δάσους ο μόνος τρόπος για να το προφυλάξουμε 

Μετά το πέρας της δενδροφύτευσης, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Σήμερα, Διεθνή Ημέρα Δασών, προσκάλεσα γυναίκες πρέσβεις, διαπιστευμένες στη χώρα μας, να κάνουμε μαζί μια δενδροφύτευση στην Πάρνηθα, σε μια συμβολική κίνηση ανανέωσης της δέσμευσής μας να προστατεύσουμε τον πολύτιμο φυσικό μας πλούτο. Θέλω να τις ευχαριστήσω που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που στήριξαν την προσπάθειά μας, όπως βέβαια και τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Παρασκευής, που συμμετείχαν στη δενδροφύτευση.»

Τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για τον άνθρωπο, είπε η κ. Σακελλαροπούλου
Τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για τον άνθρωπο, είπε η κ. Σακελλαροπούλου © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η κ. Σακελλαροπούλου με μαθητές που κρατούν τις σημαίες χωρών των πρέσβεων
Η κ. Σακελλαροπούλου με μαθητές που κρατούν τις σημαίες χωρών που έδωσαν το παρών στη δράση © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η κ. Σακελλαροπούλου στην Πάρνηθα σε συμβολική δενδροφύτευση με μαθητές και πρέσβεις
Η κ. Σακελλαροπούλου στην Πάρνηθα σε συμβολική δενδροφύτευση με μαθητές και πρέσβεις© ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σακελλαροπούλου: Η βιώσιμη διαχείριση ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να προφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό στοιχείο
Σακελλαροπούλου: Η βιώσιμη διαχείριση ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να προφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό στοιχείο © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα δάση για τη ζωή μας λέγοντας: «Τα δάση είναι εξαιρετικής σημασίας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα. Η βιώσιμη διαχείριση είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να προφυλάξουμε αυτό το πολύτιμο φυσικό στοιχείο, τόσο για εμάς όσο και, κυρίως, για τις επόμενες γενιές».

Συμβολική δεντροφύτευση στην Πάρνηθα με γυναίκες πρέσβεις διαπιστευμένες στην Ελλάδα

Σκυλακάκης: Τα δάση είναι οι «πνεύμονές» μας για το αύριο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Σήμερα, 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα των Δασών, βρεθήκαμε στην Πάρνηθα για μία συμβολική δενδροφύτευση, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκινάει η υλοποίηση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης, που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών μας. Θα θέσουμε -για πρώτη φορά- τα δάση της Αττικής σε διαχείριση, μέσα στους επόμενους μήνες. Οι σχετικές μελέτες ανατίθενται εντός ολίγων ημερών και έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά, για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα πολύτιμα δάση μας, που είναι οι “πνεύμονες” της Αττικής.

»Στη σημερινή, συμβολική ημέρα, αποτυπώνεται η βούληση της Πολιτείας να δώσει τη μάχη απέναντι σε έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, την κλιματική κρίση, που βρίσκεται, ήδη, εδώ. Θα είναι μία διαρκής μάχη, στην οποία θα ανταποκριθούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Γιατί τα δάση ανήκουν σε όλους μας. Ανήκουν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Ανήκουν σε όλη την παγκόσμια κοινωνία. Είναι οι “πνεύμονές” μας για το αύριο».

Σκυλακάκης: Τα δάση είναι οι «πνεύμονές» μας για το αύριο
Σκυλακάκης: Τα δάση είναι οι «πνεύμονές» μας για το αύριο © ATHENS VOICE

Παρόντες στην Πάρνηθα ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών Αττικής και στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ. Ακολούθησε ενημέρωση για τη σημασία του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας και την προστασία του, καθώς και για τις επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη διεθνή συνδρομή σε περιπτώσεις πυρκαγιών στη χώρα μας. Η ενημέρωση έγινε στο Καταφύγιο Μπάφι, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη.

Η προστασία και στην αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων στο επίκεντρο
Η προστασία και στην αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων στο επίκεντρο © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η κ. Σακελλαροπούλου με τον κ. Σκυλακάκη και την υπεύθυνη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος
Η κ. Σακελλαροπούλου με τον κ. Σκυλακάκη και την υπεύθυνη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η πρωτοβουλία της Σλοβενίας για το πράσινο του πλανήτη

Κατά τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πρέσβεις μάθαμε για μια πρωτοβουλία από την πλευρά της Σλοβενίας για την περαιτέρω στήριξη αυτής της σημαντικής δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως σημείωσε η πρέσβης Tamara Weingerl Pozar η Σλοβενία τρέφει μεγάλο σεβασμό για τα δάση, τα οποία καλύπτουν σχεδόν το 60% της επικράτειας. Σημείωσε μάλιστα ότι σχεδόν τα μισά από τα σλοβενικά δάση είναι περιοχές Natura 2000 και δύο από τα παλαιά δάση αποτελούν μέρος της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η Σλοβενία, όμως, δεν φροντίζει μόνο τα δικά της δάση. Σε συνεργασία με τη Γερμανία πραγματοποιούνται δενδροφυτεύσεις σε χώρες που το έχουν ανάγκη. Η δράση υλοποιείται από την σλοβενο-γερμανική εταιρία τεχνολογίας -παράδειγμα γυναικείας επιχειρηματικότητας- με την ονομασία «Impact Hero». Η εταιρία είναι ήδη ενεργή σε χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ, η Ουγκάντα, η Τανζανία και το Περού. 

Η συμβολική κίνηση της Σλοβενίας μετά την πρωτοβουλία της κ. Σακελλαροπούλου
Η συμβολική κίνηση της Σλοβενίας μετά την πρωτοβουλία της κ. Σακελλαροπούλου © ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Συμμαχία ενάντια στις φλόγες πρότεινε η Νότια Αφρική

Και αυτό δεν ήταν το μοναδικό καλό νέο που μάθαμε σε αυτήν τη συνάντηση για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος. Η πρέσβης της Νότιας Αφρικής, Lindiwe Gail Msengana-Ndlela, δήλωσε την πρόθεση της χώρας της να συνδράμει την Ελλάδα σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως πράττουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλωστε καθώς αυτά τα δέντρα ριζώνουν τόσο σε κοντινές όσο και σε μακρινές μεταξύ τους χώρες, αποτελούν ένα απτό σύμβολο σύνδεσης και της κοινής μας ευθύνης για τον πλανήτη μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ