Περιβαλλον

Ο «Φρανκ, το τανκ» ψάχνει σπίτι για τα επόμενα εκατό χρόνια

Η γιγάντια χελώνα ζυγίζει 16 κιλά - Το είδος της απειλείται με εξαφάνιση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Φρανκ, το Τανκ»: Αναζητείται σπίτι για γιγάντια χελώνα - Κατάγεται από τη Σαχάρα και το είδος της απειλείται με εξαφάνιση.
Αναζητείται κατοικία για τη γιγάντια χελώνα «Φρανκ, το Τανκ» © Shelley Smith

«Φρανκ, το τανκ»: Αναζητείται σπίτι για γιγάντια χελώνα - Κατάγεται από τη Σαχάρα και το είδος της απειλείται με εξαφάνιση.

Ο «Φρανκ το τανκ» είναι ικανός να μασήσει γυψοσανίδα και θα φτάσει στο μέγεθος ενός καροτσιού κηπευτικών εργασιών. Κινείται με τον δικό του ελικοειδή ρυθμό και θα ζήσει για σχεδόν έναν αιώνα, ξεπερνώντας σε βιωσιμότητα κάθε επίδοξο φροντιστή του.

Η φροντίδα μιας χελώνας sulcata 16 κιλών δεν είναι μικρή υπόθεση. Για τον λόγο αυτό ίσως ο Φρανκ εγκαταλείφθηκε πρόσφατα σε μια καλλιέργεια σπανακιού στη Βρετανική Κολομβία.

Η αγωνία για το μέλλον του βραδυκίνητου ερπετού έχει προκαλέσει διεθνές κύμα ενδιαφέροντος, καθώς οι νέοι φροντιστές του προσπαθούν να του βρουν ένα μόνιμο σπίτι.

Η Σέλι Σμιθ βρισκόταν στην πίσω πόρτα της αγροικίας της κοντά στην πόλη Richmond όταν εντόπισε έναν όγκο να ξεπροβάλλει.

«Σκέφτηκα, τι κάνει αυτός ο βράχος εκεί; Γιατί δεν τον έχω ξαναδεί. Και ξαφνικά, κινείται. Όχι γρήγορα – έπρεπε να περιμένεις κάποιες στιγμές για να το δεις – αλλά κινούνταν».

Η Σμιθ και μια ομάδα εργατών οικοδομής πλησίασαν και μετέφεραν τη χελώνα σε μια πισίνα σε σχήμα χελώνας, που χρησιμοποιούσε η Σέλι για τον σκύλο της.

Plucked from fields of bok choy, B.C. tortoise Frank the Tank needs a home

«Ήταν τόσο όμορφος. Είχε αυτά τα πόδια που έμοιαζαν με ελέφαντα και απλώς μας κοίταξε. Όταν ο καθένας από εμάς του μιλούσε, γύριζε το κεφάλι του και κοιτούσε».

Η Σμιθ, εκπαιδεύτρια σκύλων, κάλεσε το τοπικό καταφύγιο ζώων για βοήθεια.

«Προσπαθούσαν να καταλάβουν πόσο μεγάλος ήταν και με ρώτησαν αν ήταν στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου. Γέλασα και είπα ότι ήταν μεγαλύτερος από την πιατέλα που θα χρησιμοποιούσατε για να σερβίρετε σε 24 άτομα μια γαλοπούλα για την Ημέρα των Ευχαριστιών».

Η χελώνα είναι τώρα με ανάδοχη οικογένεια μέχρι το προσωπικό να της βρει μόνιμη στέγη.

H λαθραία αγορά εξωτικών ειδών και οι χελώνες ως κατοικίδια

Ενώ η προέλευση του Φρανκ παραμένει τυλιγμένη σε μυστήριο, ο κτηνίατρος Άντριαν Γουόλτον στο νοσοκομείο ζώων Ντιούντεϊ είπε ότι ήταν σχετικά σύνηθες να εγκαταλείπονται χελώνες από μετανιωμένους ιδιοκτήτες.

Ιθαγενές στη Σαχάρα, το είδος χελώνας στο οποίο ανήκει ο Φρανκ βρίσκεται τώρα υπό εξαφάνιση, αλλά συχνά μεταφέρεται λαθραία για μεταπώληση στην αγορά εξωτικών ειδών.

«Είναι σχετικά φθηνές χελώνες, κοστίζουν περίπου 365 δολάρια και έτσι οι άνθρωποι τις αγοράζουν ως κατοικίδια. Και φτάνουν στο μέγεθος που είναι - συχνά περισσότερο από όσο μπορούν να αντέξουν οι ιδιοκτήτες τους», είπε ο Γουόλτον, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τη μακροζωία των πλασμάτων.

«Μια από τις κατοικίδιες χελώνες μου, την απέκτησα όταν ήμουν επτά ετών. Είναι μάλλον κοντά στα 65 τώρα. Και θα δοθεί στην κόρη μου και στην κόρη της – και πιθανώς ακόμη και στη δική της κόρη».

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν προσφερθεί να υιοθετήσουν τον Φρανκ, αλλά λίγοι μπορούν να του προσφέρουν αυτό που χρειάζεται.

Οι χελώνες απαιτούν ζεστούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά έχουν την τάση να μασούν μέσα από τοίχους και να σκάβουν ανελέητα. Χρειάζονται επίσης μεγάλους χώρους, όπως μάντρες, το καλοκαίρι.

«Ο Φρανκ έχει προσελκύσει πολύ περισσότερη προσοχή από το κανονικό, κάτι που είναι χρήσιμο, γιατί θα μας βοηθήσει να του βρούμε ένα σπίτι. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι ένα ζώο που θα συμπεριληφθεί σε διαθήκη. Πρέπει πραγματικά να σχεδιάσεις τι θα κάνεις μαζί του αφού πεθάνεις».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ