Κοσμος

Ανοίγει ο δρόμος για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - Θα φτάσουν τα πρώτα 20 φορτηγά

Η συμφωνία ΗΠΑ - Αιγύπτου και το «πράσινο φως» από το Ισραήλ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς
Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς © EPA / MOHAMMED SABER

Γάζα: «Πράσινο φως» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας - Η συμφωνία και ο όρος που έθεσε το Ισραήλ

Χωρίς νερό και τρόφιμα εξακολουθούν να βρίσκονται πολίτες στη Γάζα, τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια για την επίσπευση μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τετάρτη να συνεργαστούν, προκειμένου είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν θα τερματιστεί η προσπάθεια», διευκρίνισε ο Μπάιντεν αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του. Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα (που προορίζονται) για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Ο Μπάιντεν για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν επαίνεσε τη στάση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Φατάχ αλ Σίσι που κατέστησε δυνατή τη συμφωνία για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο όταν πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Οποιαδήποτε προμήθεια φθάσει στη Χαμάς θα εξουδετερωθεί».

Μιλώντας με ρεπόρτερ στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι και οι δύο ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προόδου. Ειδικά για τον Αιγύπτιο πρόεδρο σημείωσε ότι, αν και αρχικά πίστευε ότι θα ήταν δύσκολο να πειστεί, τελικά επέδειξε μια δίκαιη στάση και διάθεση για συνεργασία. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν, σύμφωνα με τους Times of Israel ότι τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να ξεκινούν να φτάνουν στη Γάζα ήδη από αύριο, Παρασκευή.

Περισσότερα από 200 φορτηγά κοντά στο πέρασμα της Ράφα

Όπως ανέφεραν στα διεθνή ΜΜΕ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, τα 20 φορτηγά αναμένεται να ξεκινήσουν το ταξίδι τους την Παρασκευή, επειδή η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να κάνει επισκευές στον δρόμο που έχει πληγεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Περισσότερα από 200 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκονται κοντά ή στο πέρασμα της Ράφα, τη μόνη σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο. Όμως, μόνο σε 20 θα επιτραπεί να περάσουν σε αυτή τη φάση.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής, δήλωσε σήμερα στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. «Πρέπει να αρχίσουμε με σημαντικό αριθμό φορτηγών και να φτάσουμε τα 100 φορτηγά ημερησίως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα» εξήγησε.

Έκανε λόγο για «απίστευτα λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές» για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διανομής της βοήθειας. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε μεγάλη κλίμακα κάθε μέρα, σκόπιμα, επαναλαμβανόμενα και αξιόπιστα», επέμεινε ο Γκρίφιθς, εξηγώντας ότι τα διάφορα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούν στη συνέχεια να τη διανέμουν.

«Δεύτερον, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους με ασφάλεια», επέμεινε ο Γκρίφιθς, υπενθυμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς. «Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν, να επιβεβαιωθούν και ελπίζω ότι αυτό θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτό το βασικό πρόγραμμα αρωγής», εξήγησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο από χθες, Τρίτη, για διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές.

Εδώ και μέρες, τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εγκλωβιστεί στην έρημο του Σινά καθώς η Ράφα είναι κλειστή στην παλαιστινιακή πλευρά, έπειτα από τέσσερις βομβαρδισμούς αυτήν την εβδομάδα. Ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ θα διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα παραδοθεί αποκλειστικά σε αμάχους και όχι στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα.

Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τελεί υπό σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από την πλευρά του ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFPΙσραήλ, μετά την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφός του από τη Χαμάς, οι κομάντος της οποίας σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και απήγαγαν σχεδόν 200. Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι όπως και οι 3.000 άνθρωποι που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ