Κοσμος

Διάγγελμα Μπάιντεν στους Αμερικανούς για την Ουκρανία και Ισραήλ

Οι δηλώσεις για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζο Μπάιντεν μπροστά από τις σημαίες Ισραήλ και ΗΠΑ
Ο Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει σήμερα διάγγελμα στους πολίτες των ΗΠΑ © EPA / MIRIAM ALSTER / POOL

Τζο Μπάιντεν: Διάγγελμα για την Ουκρανία και το Ισραήλ - Οι δηλώσεις για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Διάγγελμα προς τους πολίτες των ΗΠΑ σχεδιάζει να απευθύνει σήμερα Πέμπτη (19.10) ο Τζο Μπάιντεν σχετικά με την απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο στην Ουκρανία και την επίθεση στο Ισραήλ. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, «ο πρόεδρος Μπάιντεν θα απευθυνθεί στο έθνος για να συζητήσει την απάντησή μας στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, καθώς και στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Ο Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να απευθύνει το διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο στις 8.00 μ.μ. ώρα Ουάσιγκτον (3.00 π.μ. την Παρασκευή, ώρα Ελλάδος).

Στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν - Οι δηλώσεις για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε νέα του τοποθέτηση για την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα, απέδωσε την ευθύνη για αυτό το χτύπημα σε «ρουκέτα που αστόχησε», την οποία εκτόξευσε «τρομοκρατική οργάνωση» σε παλαιστινιακό έδαφος.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι (το χτύπημα) ήταν αποτέλεσμα μιας ρουκέτας που ξέφυγε από τον έλεγχο και εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα», δήλωσε ο Μπάιντεν, στηρίζοντας την εκδοχή του Ισραήλ που κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ για το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς έχουν διαψεύσει αυτή την εκδοχή κατηγορώντας το Ισραήλ για το πλήγμα.

Ο Νετανιάχου υποδέχθηκε στο Ισραήλ τον Μπάιντεν
Στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν - Οι κοινές δηλώσεις με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου © EPA / GPO/Avi Ohion HANDOUT

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε ότι 471 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στο «ισραηλινό μακελειό», όπως το χαρακτήρισε, στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Άραμπι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Μπάιντεν: Να μην επαναλάβει το Ισραήλ τα λάθη των ΗΠΑ μετά την 11ή Σεπτεμβρίου

Το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται. Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει εντός αυτής της εβδομάδας από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δέσμη βοήθειας «άνευ προηγουμένου» για το Ισραήλ. Τόνισε η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ