Κοσμος

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την επόμενη φάση του πολέμου

Το μήνυμα Νετανιάχου μετά την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα, δεσμεύτηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα, δεσμεύτηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου © EPA

Πόλεμος: Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για την επόμενη φάση του πολέμου - Το μήνυμα Νετανιάχου μετά την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων

Το Ισραήλ «θα πολεμήσει μέχρι τη νίκη» στη Γάζα, δεσμεύτηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Χαμάς, τη μητέρα και την κόρη της από το Σικάγο που επανενώθηκαν χθες (20.10) το βράδυ με την οικογένειά τους μετά από σχεδόν 2 εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς των Ταξιαρχιών, Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε την απελευθέρωσή τους για «ανθρωπιστικούς λόγους» και το Ισραήλ την επιβεβαίωσε λίγη ώρα αργότερα. Ωστόσο, στα χέρια της Χαμάς παραμένουν εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwe405am00dt)

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και η 18χρονη κόρη της Νάταλι παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και βρίσκονται «καθ’ οδόν προς ένα σημείο συνάντησης σε στρατιωτική βάση στο κέντρο της χώρας, όπου τους περιμένουν μέλη της οικογένειάς τους».

«Δύο από τους απαχθέντες μας είναι σπίτι τους. Δεν παραιτούμαστε από τις προσπάθειες να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες και οι αγνοούμενοι», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι τη νίκη», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwe44you76gx)

20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πέρασαν στη Γάζα

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εξήλθαν από τη συνοριακή διάβαση στη Ράφα και έφτασαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, φαίνονται 20 φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια να περνούν τα σύνορα προς τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα. Αυτά «αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% από τον αριθμό των φορτηγών που εισέρχεται καθημερινά στη Γάζα για την κάλυψη υγειονομικών και ανθρωπιστικών αναγκών πριν από την πολεμική κρίση», ανέφερε μία ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Aid trucks enter Gaza after Rafah border crossing opens

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια και όχι καύσιμα, τα οποία είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία του μοναδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον θύλακα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwe4bw95oh6p)

Συνολικά περίπου 175 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι συγκεντρωμένα εδώ και ημέρες στη Ράφα αναμένοντας το άνοιγμα του σημείου διέλευσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, του μοναδικού που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Εξάλλου δεκάδες κάτοικοι της Γάζας με διπλή υπηκοότητα αναμένουν στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος, ελπίζοντας ότι θα τους δοθεί άδεια να φύγουν από τον θύλακα.

«Κάνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και την Αίγυπτο να συνεργαστούν άμεσα για τον εφοδιασμό σε καύσιμα και υγειονομικό υλικό πρώτης ανάγκης, πριν χαθούν περισσότερα θύματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Στους 4.385 αυξήθηκαν οι νεκροί - 13.651 οι τραυματίες

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 4.385 με τους τραυματίες να φτάνουν στους 13.651 από την έναρξη της νέας πολεμικής διαμάχης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στον αριθμό των νεκρών συμπεριλαμβάνονται 1.756 παιδιά και 976 γυναίκες, πρόσθεσε το ίδιο υπουργείο.

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει τις προσπάθειες του Ισραήλ για εκτοπισμό δια της βίας, του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος απορρίπτει «προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό» των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.

Η διάσκεψη αυτή, πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μία χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με συνέπεια την απώλεια 1.400 ανθρώπων.

Τ. Μελόνι: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει κλιμάκωση του πολέμου 

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

Η Μελόνι σχολίασε τη σημερινή κατάσταση στη διάρκεια της ομιλίας της, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Μέση Ανατολή.

ΟΗΕ: Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο

«Το πρώτο κομβόι δεν θα πρέπει να είναι το τελευταίο», τόνισε σήμερα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο για τη «Σύνοδο για την Ειρήνη», μετά τη διέλευση 20 φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το φορτίο θα αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα διαρκέσει για να παρασχεθούν βασικά προϊόντα -- κυρίως τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα-- στους κατοίκους της Γάζας με ασφαλή τρόπο, χωρίς όρους και εμπόδια», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.

 Μ. Αμπάς: Δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας»”.

Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

Μητσοτάκης από Κάιρο: Η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι

Η Χαμάς δεν είναι ταυτόσημη με τον παλαιστινιακό λαό και προξενεί ανείπωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στη Σύνοδο για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία λαμβάνει χώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν όρια στην βλάβη και τη ζημία στους ανθρώπους».

Παράλληλα, εξήρε τη σημασία της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας, τονίζοντας ότι «καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση»

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwe1grk9mwzl)

Τζέιμς Κλέβερλι: Το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

«Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα», δήλωσε σήμερα ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου.

«Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ», τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ