Κοσμος

Γάζα: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δορυφορική εικόνα από τα φορτηγά στο πέρασμα της Ράφα
Δορυφορική εικόνα από τα φορτηγά στο πέρασμα της Ράφα ©EPA/Maxar Technologies

Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας έχουν αρχίσει να εισέρχονται στο πέρασμα της Ράφα, που συνδέει την Αίγυπτο με τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα

Άνοιξε το πρωί του Σαββάτου το πέρασμα της Ράφα για να περάσει από την Αίγυπτο η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, φαίνονται τα 20 φορτηγά που μεταφέρουν την ανθρωπιστική βοήθεια να περνούν τα σύνορα προς τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο AFP.

«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθει σήμερα (στη Λωρίδα της Γάζας) περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένο αριθμό αποθεμάτων τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Χαμάς.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για τα σύνορα δήλωσε ότι τα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα.

«Λάβαμε πληροφορίες ότι το πέρασμα της Ράφα θα ανοίξει στις 10 π.μ. τοπική ώρα», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα θα παραμείνει ανοικτό για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Χθες Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τη Ράφα όπου μετέβη – το μοναδικό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ-- «την άμεση διέλευση» ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον θύλακα.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα περάσματα που διαθέτει η χώρα προς τη Γάζα, αλλά οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν τις ισραηλινές αρχές να δώσουν την άδειά τους για την αποστολή βοήθειας μέσω της Αιγύπτου.

Το Ισραήλ έχει τονίσει ότι θα φροντίσει η βοήθεια αυτή να μην φτάσει στη Χαμάς, αλλά μόνο στους «αμάχους» και μάλιστα «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», καθώς έχει ζητήσει την εκκένωση του βόρειου τμήματος.

H ίδια η Χαμάς έχει δηλώσει ότι αυτή η βοήθεια «δεν θα αλλάξει τις καταστροφικές ιατρικές συνθήκες στη Γάζα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ