Κλιματική κρίση: Ξεκίνησε στον Ειρηνικό το φαινόμενο Ελ Νίνιο
Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη
Κλιματική Κρίση: Η Εθνική Μετεωρολογία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του Ελ Νίνιο
Με την Κλιματική Κρίση να αντικατοπτρίζεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, το Ελ Νίνιο είναι ένα από αυτά που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τον πλανήτη.
Η Εθνική Μετεωρολογία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε στις 10 Οκτωβρίου 2023 τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του φαινομένου Ελ Νίνιο, τα οποία σηματοδοτούν την έναρξη του φαινομένου στον Ειρηνικό.
Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό αυξάνεται συνεχώς από την περασμένη άνοιξη και όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω θέρμανση του ωκεανού τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας περαιτέρω το φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Επίσης, υπάρχουν πλέον δορυφορικές παρατηρήσεις ότι η ατμόσφαιρα ανταποκρίνεται στα θερμά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, οδηγώντας σε αλλαγές μεγάλης κλίμακας στην πνοή των ανέμων στην τροπική και υποτροπική ζώνη του Ειρηνικού, αλλά και σε μικρότερο βαθμό, παγκοσμίως αναφέρουν οι: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Κύρος.
Αυξημένες είναι και οι νεφώσεις και οι βροχοπτώσεις που παρατηρούνται πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό. Το ElNiño συνήθως οδηγεί και σε μειωμένες βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία, καθώς αυτές εντοπίζονται πιο ανατολικά. Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό το Ελ Νίνιο είναι πιθανό να επιμείνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
Ελ Νίνιο: Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη;
Ενώ οι πιο έντονες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο γίνονται αισθητές στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, μπορεί να έχει κάποιες δευτερεύουσες και πιο μικρές επιπτώσεις στα βαρομετρικά συστήματα στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιρροή του Ελ Νίνιο στον καιρό της Ευρώπης είναι πολύπλοκη, πιο δύσκολα προβλέψιμη, και μπορεί να διαφέρει από το ένα γεγονός Ελ Νίνιο στο άλλο.
Η επίδραση του Ελ Νίνιο στον ευρωπαϊκό καιρό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές πιθανές επιπτώσεις, όπως:
Ήπιο Φθινόπωρο: Το Ελ Νίνιο μπορεί να συμβάλει σε ηπιότερα και πιο σταθερά ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα στην Ευρώπη.
Θερμότεροι χειμώνες: Το Ελ Νίνιο συνδέεται συχνά με πιο ήπιους και θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη. Αυξάνει δηλαδή την πιθανότητα εκδήλωσης θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο κατά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να αποκλείονται όμως και σύντομες περίοδοι χαμηλών θερμοκρασιών.
Πιο υγρές συνθήκες στη Μεσόγειο: Το Ελ Νίνιο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες.
Επιπτώσεις στη γεωργία: Οι καιρικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσουν τη γεωργία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας πιο υγρός χειμώνας που ακολουθείται από ένα πιο ξηρό καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα επάρκειας πρωτογενών αγαθών.
Χάρτης θερμοκρασίας θάλασσας στον Ειρηνικό
Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει τις αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας από τις κανονικές τιμές στις αρχές Οκτωβρίου του 2023. Το λευκό ορθογώνιο οριοθετεί την περιοχή όπου εμφανίζονται το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Οι αποκλίσεις ήδη ξεπερνούν κατά 4 βαθμούς τις κανονικές τιμές της θερμοκρασίας θάλασσας για τον μήνα Οκτώβριο.
Πηγή: Climatebook.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.