Περιβαλλον

Κλιματική κρίση: Ξεκίνησε στον Ειρηνικό το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεκίνησε στον Ειρηνικό το φαινόμενο El Niño
Ξεκίνησε στον Ειρηνικό το φαινόμενο El Niño

Κλιματική Κρίση: Η Εθνική Μετεωρολογία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του Ελ Νίνιο

Με την Κλιματική Κρίση να αντικατοπτρίζεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, το Ελ Νίνιο είναι ένα από αυτά που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τον πλανήτη.

Η Εθνική Μετεωρολογία της Αυστραλίας επιβεβαίωσε στις 10 Οκτωβρίου 2023 τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του φαινομένου Ελ Νίνιο, τα οποία σηματοδοτούν την έναρξη του φαινομένου στον Ειρηνικό.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό αυξάνεται συνεχώς από την περασμένη άνοιξη και όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω θέρμανση του ωκεανού τους επόμενους μήνες, ενισχύοντας περαιτέρω το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Επίσης, υπάρχουν πλέον δορυφορικές παρατηρήσεις ότι η ατμόσφαιρα ανταποκρίνεται στα θερμά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, οδηγώντας σε αλλαγές μεγάλης κλίμακας στην πνοή των ανέμων στην τροπική και υποτροπική ζώνη του Ειρηνικού, αλλά και σε μικρότερο βαθμό, παγκοσμίως αναφέρουν οι: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Κύρος. 

Αυξημένες είναι και οι νεφώσεις και οι βροχοπτώσεις που παρατηρούνται πάνω από τον Κεντρικό Ειρηνικό. Το ElNiño συνήθως οδηγεί και σε μειωμένες βροχοπτώσεις στην ανατολική Αυστραλία, καθώς αυτές εντοπίζονται πιο ανατολικά. Τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό το Ελ Νίνιο είναι πιθανό να επιμείνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Ελ Νίνιο: Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη;

Ενώ οι πιο έντονες επιπτώσεις του Ελ Νίνιο γίνονται αισθητές στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη Νότια και τη Βόρεια Αμερική, μπορεί να έχει κάποιες δευτερεύουσες και πιο μικρές επιπτώσεις στα βαρομετρικά συστήματα στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επιρροή του Ελ Νίνιο στον καιρό της Ευρώπης είναι πολύπλοκη, πιο δύσκολα προβλέψιμη, και μπορεί να διαφέρει από το ένα γεγονός Ελ Νίνιο στο άλλο.

Η επίδραση του Ελ Νίνιο στον ευρωπαϊκό καιρό μπορεί να οδηγήσει σε πολλές πιθανές επιπτώσεις, όπως:

Ήπιο Φθινόπωρο: Το Ελ Νίνιο μπορεί να συμβάλει σε ηπιότερα και πιο σταθερά ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα στην Ευρώπη.

Θερμότεροι χειμώνες: Το Ελ Νίνιο συνδέεται συχνά με πιο ήπιους και θερμότερους χειμώνες στην Ευρώπη. Αυξάνει δηλαδή την πιθανότητα εκδήλωσης θερμοκρασιών πάνω από το μέσο όρο κατά τους χειμερινούς μήνες, χωρίς να αποκλείονται όμως και σύντομες περίοδοι χαμηλών θερμοκρασιών.

Πιο υγρές συνθήκες στη Μεσόγειο: Το Ελ Νίνιο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καταιγίδων και έντονων βροχοπτώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε πλημμύρες.

Επιπτώσεις στη γεωργία: Οι καιρικές ανωμαλίες που σχετίζονται με το Ελ Νίνιο μπορεί να επηρεάσουν τη γεωργία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας πιο υγρός χειμώνας που ακολουθείται από ένα πιο ξηρό καλοκαίρι μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα επάρκειας πρωτογενών αγαθών.

Χάρτης θερμοκρασίας θάλασσας στον Ειρηνικό

Ο χάρτης που ακολουθεί παρουσιάζει τις αποκλίσεις της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας από τις κανονικές τιμές στις αρχές Οκτωβρίου του 2023. Το λευκό ορθογώνιο οριοθετεί την περιοχή όπου εμφανίζονται το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Οι αποκλίσεις ήδη ξεπερνούν κατά 4 βαθμούς τις κανονικές τιμές της θερμοκρασίας θάλασσας για τον μήνα Οκτώβριο.

 Ξεκίνησε στον Ειρηνικό το φαινόμενο El Niño

Πηγή: Climatebook.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ