Περιβαλλον

Έρευνα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κοστίζουν 16 εκατομμύρια ευρώ την ώρα

Τα έτη με το υψηλότερο κλιματικό κόστος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρευνα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κοστίζουν 16 εκατομμύρια ευρώ την ώρα
Μετρήσιμο πλέον το κόστος της κλιματικής κρίσης © Elisabeth Jurenka/ Unsplash

Κλιματική κρίση: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοιχίζουν ακριβά - Υπολογισμοί θέλουν το κόστος να αγγίζει τα 16 εκατ. ευρώ την ώρα

Οι καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση μέσω των ακραίων καιρικών φαινομένων κοστίζουν έως και 16 εκατομμύρια ευρώ την ώρα τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι καύσωνες και οι ξηρασίες έχουν στοιχίσει πολλές ζωές και έχουν καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις ιδιοκτησιών τις τελευταίες δεκαετίες, με την παγκόσμια θέρμανση να κάνει τα φαινόμενα πιο συχνά και έντονα. Η μελέτη είναι η πρώτη που υπολογίζει έναν μέσο όρο σε παγκόσμια κλίμακα για το αυξημένο κόστος που αποδίδεται άμεσα στην ανθρωπογενή θέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, καταγράφεται ένα μέσο κόστος ύψους 140 δισ. ευρώ ετησίως, από το 2000 έως το 2019, αν και ο αριθμός διαφέρει σημαντικά από έτος σε έτος. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κόστος ύψους 280 δισ. ευρώ το 2022.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έλλειψη δεδομένων, ιδίως σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, σημαίνει ότι τα στοιχεία είναι πιθανό να είναι σοβαρά υποεκτιμημένα. Δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης πρόσθετα κλιματικά κόστη, όπως από τη μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Γιατί χρειαζόμαστε τους υπολογισμούς αυτούς

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μέθοδοί τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της χρηματοδότησης που απαιτείται για ένα Ταμείο Αποκατάστασης που θα συσταθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα το 2022 και το οποίο προορίζεται κυρίως για τις φτωχότερες χώρες. Θα μπορούσαν επίσης να προσδιορίσουν γρήγορα το κλιματικό κόστος μεμονωμένων καταστροφών, επιτρέποντας την ταχύτερη απονομή κονδυλίων.

«Η βασική εκτίμηση είναι 140 δισ. ευρώ ετησίως και αυτός είναι ήδη ένας μεγάλος αριθμός», δήλωσε ο καθηγητής Ilan Noy, στο Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος εκπόνησε τη μελέτη μαζί με τη συνάδελφό του Rebecca Newman.

Ο Noy δήλωσε ότι υπήρχαν πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα για τα οποία δεν υπήρχαν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των νεκρών ή τις οικονομικές ζημιές:

«Αυτό δείχνει ότι η εκτίμηση βάσης μας, των 140 δισ. ευρώ, είναι σημαντικά υποεκτιμημένη». Για παράδειγμα, είπε, στοιχεία για τους θανάτους από καύσωνα υπήρχαν μόνο στην Ευρώπη. «Δεν έχουμε ιδέα πόσοι άνθρωποι πέθαναν από καύσωνες σε όλη την υποσαχάρια Αφρική».

Έρευνα: Τα ακραία καιρικά φαινόμενα κοστίζουν 16 εκατομμύρια ευρώ την ώρα
© Unsplash

Οι ερευνητές κατέληξαν στις εκτιμήσεις συνδυάζοντας δεδομένα σχετικά με το πόσο η παγκόσμια θέρμανση επιδείνωσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με οικονομικά δεδομένα που αφορούν στις καταστροφές και τις απώλειες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης ήταν 1,2 δισεκατομμύρια σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Τα δύο τρίτα του κόστους των ζημιών οφείλονταν στις ζωές που χάθηκαν, ενώ το ένα τρίτο οφειλόταν στην καταστροφή περιουσιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Οι καταιγίδες, όπως ο τυφώνας Χάρβεϊ και ο κυκλώνας Νάργκις, ήταν υπεύθυνες για τα δύο τρίτα του κλιματικού κόστους, ενώ το 16% προήλθε από τους καύσωνες και το 10% από τις πλημμύρες και τις ξηρασίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, οι αναφερόμενες απώλειες από ακραίες καιρικές καταστροφές έχουν επταπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, ο διαχωρισμός της επίδρασης της παγκόσμιας θέρμανσης από την αύξηση του πληθυσμού, την αστική μετανάστευση και την καλύτερη αναφορά των καταστροφών είναι δύσκολος.

Τα έτη με το υψηλότερο κλιματικό κόστος

Τα έτη με το υψηλότερο συνολικό κλιματικό κόστος ήταν:

  • το 2003, όταν ένας καύσωνας έπληξε την Ευρώπη
  • το 2008, όταν ο κυκλώνας Nargis έπληξε τη Μιανμάρ
  • το 2010, όταν η ξηρασία έπληξε τη Σομαλία και ένας καύσωνας τη Ρωσία.

Οι υλικές ζημίες ήταν υψηλότερες το 2005 και το 2017, όταν τυφώνες έπληξαν τις ΗΠΑ, όπου οι αξίες των ακινήτων είναι υψηλές.

Ο Δρ Stéphane Hallegatt δήλωσε:

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει εμφανώς τις παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από καταστροφές. Αυτό έχει αποτελέσει θέμα διαμάχης, με ορισμένους να ισχυρίζονται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι αμελητέες σε σύγκριση με άλλους παράγοντες, όπως η οικονομική ανάπτυξη και η αστικοποίηση».

Πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.