Περιβαλλον

Equinor: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Η εταιρεία δεσμεύεται για «μηδενικό καθαρό αποτύπωμα» έως το 2050. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι «θα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα του 2050»

Contributor Athens Voice
clima21 team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Equinor: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Το αιολικό πάρκο Hywind Tampern της Equinor, η δέσμευση για μηδενικό καθαρό αποτύπωμα έως το 2050 και η συνολική δραστηριότητα της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο εγκαινιάστηκε επίσημα στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Νορβηγίας.

Πίσω από το έργο βρίσκεται ο πετρελαϊκός γίγαντας Equinor, αλλά, όπως καταγγέλλει η Greenpeace, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα της συνολικής δραστηριότητας της εταιρείας.

Το τεράστιο αιολικό πάρκο Hywind Tampern θα έχει ισχύ 88 μεγαβάτ (MW) και θα χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία για να συνδέσει 11 γιγάντιες ανεμογεννήτριες στον πυθμένα της θάλασσας.

Αν και θα βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών της Equinor και της Νορβηγίας συνολικά, η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να αποτελεί την κύρια επιλογή. Η εταιρεία με έδρα τη Νορβηγία επενδύει μόλις το 3% του προϋπολογισμού της σε «πραγματικά χαμηλές εκπομπές άνθρακα», σύμφωνα με μια έρευνα της Greenpeace για 12 ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες.

Η παραγόμενη ενέργεια από τα αιολικά θα καλύψει περίπου το 35% αυτής που απαιτείται για την τροφοδοσία πέντε υπεράκτιων πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτές οι πλατφόρμες, που είναι έντασης ενέργειας, συνήθως χρησιμοποιούν ντίζελ ή φυσικό αέριο για τη λειτουργία των μηχανών τους. Η ηλεκτροδότησή τους με αιολική ενέργεια θα μειώσει βέβαια τις εκπομπές CO2 από τα πεδία κατά περίπου 200.000 τόνους ετησίως, όπως υπολογίζει η Equinor. Αυτό όμως είναι μόλις το 0,4% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Νορβηγίας για ένα έτος (το 2022).

Η χώρα πάντως στοχεύει σε 30 γιγαβάτ υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040, γεγονός που θα διπλασιάσει την τρέχουσα παραγωγή. Επίσης, κάτι σημαντικό για την Ελλάδα, η Νορβηγία είναι στην αιχμή της τεχνολογίας για τα πλωτά αιολικά σε μεγάλα βάθη, και η Hywind Tampern είναι μια σημαντική δοκιμή.

Καθώς όμως ο κόσμος συνειδητοποιεί τις καταστροφικές για το κλίμα επιπτώσεις του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και η τεχνολογία προχωρά με καταιγιστικούς ρυθμούς, οι παραγωγοί βρίσκουν τους δικούς τους τρόπους για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα. Η Shell και η BP για παράδειγμα αύξησαν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2023, υπαναχωρώντας από προηγούμενες υποσχέσεις τους για μείωση. Η Equinor από την άλλη μεριά, που είναι υπεύθυνη για περίπου το 70% της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, αύξησε τα κέρδη της κατά 134% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αφού επωφελήθηκε από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελούσε μόνο το 0,13% της συνολικής παραγωγής ενέργειας της εταιρείας εκείνο το έτος. Και «ένα επιχειρηματικό μοντέλο σαφώς προσανατολισμένο προς τα ορυκτά καύσιμα» είναι επίσης εμφανές στις επενδύσεις της, σύμφωνα με την Greenpeace. Από τα σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, τα 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια (7,7 δισεκατομμύρια ευρώ) πήγαν απευθείας στην επέκταση ή τη σταθεροποίηση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως και οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες, η Equinor δεσμεύεται να είναι μια «εταιρεία με μηδενικό καθαρό αποτύπωμα» έως το 2050. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ακόμη και μέχρι αυτή την προθεσμία, «θα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα του 2050». Σχεδιάζει δε να χρησιμοποιήσει αντισταθμίσεις άνθρακα για να εξουδετερώσει τις υπόλοιπες εκπομπές της.

Δείτε περισσότερα άρθρα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στο www.clima21.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.