- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ιούλιος 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ
Ρεκόρ με «καταστροφικές συνέπειες»
Άνοδος θερμοκρασίας: Ρεκόρ τον Ιούλιο του 2023 - Οι καταστροφικές συνέπειες και τα αποτελέσματα έρευνας της Copernicus
Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, όπως επιβεβαίωσε σήμερα (8.8) η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, σημειώνοντας ότι καταγράφηκε ρεκόρ με «καταστροφικές συνέπειες» για τον κόσμο.
Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, η θερμοκρασία τον Ιούλιο του 2023 ήταν κατά 0,33 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή σημειώνοντας νέο ρεκόρ σε σύγκριση με αυτό του Ιουλίου του 2019. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ήταν επίσης κατά 0,72 βαθμό Κελσίου πιο ζεστή από τη μέση (1991-2020) για τον Ιούλιο. Ήδη από τις 27 Ιουλίου, πριν καν τελειώσει ο μήνας, οι επιστήμονες είχαν θεωρήσει «εξαιρετικά πιθανό» να είναι ο Ιούλιος 2023 ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.
Ήταν μια ζοφερή διαπίστωση που έκανε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να πει πως η ανθρωπότητα βγήκε από την εποχή της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος για να μπει σε αυτή του «παγκόσμιου βρασμού». Οι ωκεανοί είναι επίσης μάρτυρες αυτής της ανησυχητικής εξέλιξης, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους από τον Απρίλιο και πρωτοφανή επίπεδα τον Ιούλιο. Ένα απόλυτο ρεκόρ καταγράφηκε στις 30 Ιουλίου με 20,96 βαθμους Κελσίου και για το σύνολο του μήνα η θερμοκρασία της επιφάνειας ήταν κατά 0,51 βαθμό Κελσίου πάνω από τη μέση (1991-2020).
Ακραία φαινόμενα τον Ιούλιο του 2023
«Παρατηρήσαμε τον Ιούλιο νέα ρεκόρ, τόσο για τις παγκόσμιες θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας όσο και για την επιφάνεια των ωκεανών. Αυτά τα ρεκόρ έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και για τον πλανήτη, που είναι εκτεθειμένοι σε όλο και συχνότερα και εντονότερα ακραία φαινόμενα», υπογράμμισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S).
Ενδείξεις για την άνοδο της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες -αρχίζοντας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο)-, καταγράφηκαν ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Οι ενδείξεις αυτές είναι πανταχού παρούσες: η Ελλάδα επλήγη σοβαρά από τις πυρκαγιές, το ίδιο και ο Καναδάς, που επλήγη επίσης από τρομερές πλήμμύρες, μεγάλος καύσωνας στη νότια Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, το νότο των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα μέρος της Κίνας, που υπέστη στη συνέχεια κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις.
Το επιστημονικό δίκτυο World Weather Attributiojn (WWA) κατέληξε ήδη στο συμπέρασμα πως οι πρόσφατοι καύσωνες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν «σχεδόν αδύνατο να συμβούν» αν δεν υπήρχαν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η Copernicus αναφέρει επίσης πως οι πάγοι της Ανταρκτικής περιορίσθηκαν τον Ιούλιο περισσότερο παρά ποτέ από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων, και μειώθηκαν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο για το μήνα αυτό.
Ίσως το 2023 να μην σταματήσει να καταρρίπτει ρεκόρ
«Το 2023 είναι προς το παρόν το τρίτο πιο ζεστό έτος με 0,43 βαθμό Κελσίου πάνω από τον πρόσφατο μέσο όρο» και «μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον Ιούλιο 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα», υπογραμμίζει επίσης η Σαμάνθα Μπέρτζες. Αυτός ο αριθμός του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι πολύ συμβολικός, καθώς είναι το πιο φιλόδοξο όριο που έχει τεθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, το 2015, για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας. Πάντως, το όριο που αναφέρεται σ' αυτή τη διεθνή συμφωνία αφορά το μέσο όρο πολλών ετών και όχι μόνο ενός μήνα.
«Ακόμη και αν όλο αυτό είναι προσωρινό, δείχνει τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των φιλόδοξων προσπαθειών που πρέπει να γίνουν για να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αποτελούν την κύρια αιτία αυτών των ρεκόρ», καταλήγει η Σαμάνθα Μπέρτζες.
Ίσως όμως το 2023 να μην σταματήσει να καταρρίπτει ρεκόρ. «Αναμένουμε ένα σχετικά ζεστό τέλος της χρονιάς για το 2023 λόγω της ανάπτυξης του φαινομένου Ελ Νίνιο», υπενθυμίζει η Copernicus.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκθεση καταγράφει εκρηκτική αύξηση στην κατανάλωση κρέατος παγκοσμίως - Επιπτώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον
Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που διδάσκει στην πράξη διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία στα νησιά
Τα business plans στο έλεος της κλιματικής κρίσης
Το μεγάλο αφιέρωμα της ATHENS VOICE με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)
Πράσινο, βιωσιμότητα και η φιλοσοφία της «πόλης των 15 λεπτών»: πώς η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο αστικής ζωής στην Αθήνα
Τρία νησιά, τρία μοντέλα πράσινης μετάβασης - Καθένα με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικούς εταίρους, διαφορετική φιλοδοξία
Στόλος νέας γενιάς, εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, υποδομές με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα
Δημόσιοι χώροι πρασίνου και αναψυχής που μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη θερμοκρασία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων
Ασφαλής και μόνιμη αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, σε ένα στρατηγικής σημασίας έργο για την Ευρώπη
Την εμβληματική τους πρωτοβουλία συνεχίζουν για 7η συνεχόμενη χρονιά η Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
Πρωτοβουλίες του Ομίλου για τη διαφύλαξη της οικολογικής ισορροπίας και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης
Μακροπρόθεσμοι και άμεσοι στόχοι βιωσιμότητας
Ο ωκεανός θα είναι ο πρωταγωνιστής του 21ου αιώνα
Η ενεργειακή αξιοποίηση έρχεται να λειτουργήσει ως ανάχωμα, μειώνοντας δραστικά την εξάρτηση από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας
Τι σημαίνει στην πραγματικότητα μια έξυπνη και πράσινη πόλη;
Ίσως τελικά η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση να αφορά λιγότερο το τι γνωρίζουμε και περισσότερο το πώς συμπεριφερόμαστε όταν κανείς δεν μας παρακολουθεί.
Το παγκόσμιο κεφάλαιο συρρέει προς τις ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα και την αποθήκευση ενέργειας, με τους Έλληνες «παίκτες» να διεκδικούν μετάλλιο στην κούρσα της πράσινης οικονομίας
Οι εκτιμήσεις σοκ έκθεσης του ΟΗΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.