Περιβαλλον

Ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά έφτασε στην Ευρώπη

Πώς και πόσο επηρεάζεται η Αρκτική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά έφτασε στην Ευρώπη
© EPA/ ALBERTA WILDFIRE HANDOUT

Καταστροφικές πυρκαγιές στον Καναδά: Ο καπνός πέρασε (και) το κατώφλι της Ευρώπης.

Ο καπνός από τις εκατοντάδες πυρκαγιές που μαίνονται στον Καναδά, ο οποίος έχει ήδη καλύψει τμήματα των ΗΠΑ και έχει θέσει σε συναγερμό την ποιότητα του αέρα για περίπου 75 εκατομμύρια ανθρώπους, έφτασε μέχρι τη Νορβηγία.

Τις τελευταίες ημέρες, τα σύννεφα καπνού έχουν απλωθεί από τον Καναδά μέσω της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και έχουν φτάσει μέχρι τη Νορβηγία.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας της Νορβηγίας (NILU) κατάφεραν να ανιχνεύσουν την αύξηση του καπνού χρησιμοποιώντας πολύ ευαίσθητα όργανα και στη συνέχεια να επιβεβαιώσουν την προέλευσή του χρησιμοποιώντας μοντέλα πρόβλεψης.

Οι άνθρωποι στη Νορβηγία μπορεί να είναι σε θέση να μυρίσουν και ακόμη και να παρατηρήσουν τον καπνό ως μια ελαφριά ομίχλη, αλλά, σε αντίθεση με μέρη των ΗΠΑ που καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δεν θα αντιμετωπίσουν επιπτώσεις στην υγεία, δήλωσε ο Νικόλαος Ευαγγελίου, κορυφαίος επιστήμονας στο NILU.

«Οι πυρκαγιές που ταξιδεύουν από τόσο μεγάλες αποστάσεις φτάνουν πολύ αραιές», δήλωσε στο CNN.

Τις επόμενες ημέρες, το νέφος καπνού αναμένεται να εξαπλωθεί σε τμήματα της Ευρώπης, αλλά είναι απίθανο οι άνθρωποι να είναι σε θέση να μυρίσουν ή να παρατηρήσουν τον καπνό, δήλωσε ο Ευαγγελίου.

Το 2020, ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ανιχνεύθηκε στο Σβάλμπαρντ, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος που βρίσκεται βαθιά μέσα στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο καπνός των πυρκαγιών που κινείται πάνω από την Αρκτική εναποθέτει αιθάλη στο χιόνι και τον πάγο, σκοτεινιάζοντας τη λευκή επιφάνεια, γεγονός που του επιτρέπει να απορροφά περισσότερη θερμότητα. Αυτό, με τη σειρά του, επιταχύνει την αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής.

Η Αρκτική θερμαίνεται ήδη περίπου τέσσερις φορές ταχύτερα από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος, γεγονός που έχει παγκόσμιες κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες.

Τα επίπεδα αιθάλης που φθάνουν από τις καναδικές πυρκαγιές δεν αναμένεται να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο λιώσιμο της Αρκτικής, επειδή είναι πολύ αραιά, δήλωσε ο Ευαγγελίου. Αλλά η ανησυχία είναι ότι αν οι πυρκαγιές στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη αυξηθούν, κάτι που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και προβλέπεται να συνεχιστεί περαιτέρω, τότε θα εναποτίθεται περισσότερη αιθάλη, πρόσθεσε ο Ευαγγελίου.

Καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται, οι εποχές των πυρκαγιών αναμένεται να ενταθούν τόσο σε διάρκεια όσο και σε σοβαρότητα, με έντονα φαινόμενα ξηρασίας και ζέστης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ