Περιβαλλον

Ιστορική στιγμή: Δίδυμα ελεφαντάκια γεννήθηκαν σε ζωολογικό κήπο

Σπανιότατες οι γεννήσεις διδύμων στις τάξεις του απειλούμενου είδους

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ασιατικοί δίδυμοι ελέφαντες γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη: Λιγότερο από το 1% των γεννήσεων ελεφάντων είναι δίδυμα - και όταν γεννιούνται δίδυμα, σπάνια επιβιώνουν.
Ως «ιστορική στιγμή» υποδέχτηκε τη γέννηση των διδύμων ελεφάντων το προσωπικό του ζωολογικού κήπου της Νέας Υόρκης © Rosamond Gifford Zoo

Ασιατικοί δίδυμοι ελέφαντες γεννήθηκαν στη Νέα Υόρκη: Λιγότερο από το 1% των γεννήσεων ελεφάντων είναι δίδυμα - και όταν γεννιούνται δίδυμα, σπάνια επιβιώνουν.

Ο ζωολογικός κήπος Rosamond Gifford στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης καλωσόρισε όχι ένα, αλλά δύο ανέλπιστα γεννητούρια. Οι ασιατικοί δίδυμοι ελέφαντες γεννήθηκαν στις 24 Οκτωβρίου από τους γονείς τους Μάλι και Ντοκ, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου από τον ζωολογικό κήπο.

Η γέννηση διδύμων ήταν σοκ για το προσωπικό του ζωολογικού κήπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Λιγότερο από το 1% των γεννήσεων ελεφάντων είναι δίδυμα – και όταν γεννιούνται δίδυμα, σπάνια επιβιώνουν.

Το πρώτο μωρό γεννήθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα, με βάρος 220 κιλά, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, 10 ώρες αργότερα, το Μάλι γέννησε ένα δεύτερο αρσενικό, προς μεγάλη έκπληξη του προσωπικού. Το δεύτερο νεογέννητο ήταν 237 κιλά, αλλά ήταν «αισθητά πιο αδύναμο από το πρώτο».

Έτσι, «η ομάδα φροντίδας ζώων και το κτηνιατρικό προσωπικό του ζωολογικού κήπου ξεκίνησαν δράση και μπόρεσαν να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση του νεογνού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ομάδα δεν είχε προβλέψει τη γέννηση διδύμων «λόγω της απόλυτης απιθανότητας καθώς και της πολυπλοκότητας των υπερήχων ελεφάντων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αλλά εξακολουθούσαν να προετοιμάζονται με ένα εξειδικευμένο υποκατάστατο γάλακτος για να συμπληρώσουν τη δίαιτα του δεύτερου ελέφαντα.

Δεν υπήρξε ποτέ καταγεγραμμένη περίπτωση διδύμων ελέφαντα που επιβίωσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο ζωολογικός κήπος, καθιστώντας τη γέννηση μια «ιστορική στιγμή» για την υπηρεσία.

«Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τον ζωολογικό κήπο και την κοινότητά μας. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για την εξαιρετική ομάδα μας για τη φροντίδα των ζώων, την υποστήριξη του κτηνιατρικού προσωπικού και την τεράστια αφοσίωσή τους στο Μάλι και τα δίδυμα», δήλωσε ο Ryan J. McMahon, στέλεχος της κομητείας Onondaga στην ανακοίνωση.

«Η σημαντική έρευνα που γίνεται εδώ στο ζωολογικό κήπο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο για λογαριασμό αυτού του υπέροχου απειλούμενου είδους».

Τα θαυματουργά δίδυμα είναι ασιατικοί ελέφαντες, ένα είδος υπό εξαφάνιση που απαντάται σε όλη τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής. Ο πληθυσμός του είδους έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω του κατακερματισμού των οικοτόπων, της σύγκρουσης ανθρώπου-ελεφάντων και της λαθροθηρίας.

Ως ενήλικες, οι ελέφαντες πιθανότατα θα ζυγίζουν περίπου 11.000 λίβρες και θα έχουν ύψος μεταξύ 6 και 11 πόδια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγέθους του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής.

Εκτός από τη συμβολή στην ενίσχυση του πληθυσμού του απειλούμενου είδους, ο ζωολογικός κήπος ελπίζει επίσης ότι η γέννηση των διδύμων θα συμβάλει στις προσπάθειες για την εξάλειψη μιας θανατηφόρας ασθένειας των ελεφάντων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τα δύο προηγούμενα τέκνα της Μάλι και του Ντοκ πέθαναν από τον ενδοθηλιοτροπικό ιό του έρπητα ελέφαντα, ένα στέλεχος έρπητα που είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νεαρών ελεφάντων, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι πλακούντες της Μάλι στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο Baylor για έρευνα με την ελπίδα ανάπτυξης εμβολίου και θεραπείας για την ασθένεια, λέει ο ζωολογικός κήπος. Και τα δίδυμα θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και να ελέγχονται για τη νόσο.

Η γέννηση των διδύμων φέρνει το κοπάδι του ζωολογικού κήπου Rosamond Gifford σε συνολικά οκτώ ελέφαντες. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα θαυματουργά μωρά - μαζί με το υπόλοιπο κοπάδι - στο ασιατικό καταφύγιο ελεφάντων Helga Beck του ζωολογικού κήπου.

(Με πληροφορίες του CNN)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ