Περιβαλλον

Πέθανε η Όρα, ο διάσημος ιβηρικός λύγκας - Πώς έσωσε το είδος από εξαφάνιση

Από τα γονίδια του προήλθαν περίπου 900 απόγονοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιβηρικός Λύγκας
Ιβηρικός Λύγκας © Pixabay

Ιβηρικός λύγκας: Πέθανε το διασημότερο μέλος του

Ένας ιβηρικός λύγκας με το όνομα Όρα που έσωσε το είδος από την εξαφάνιση και του οποίου τα γονίδια ζουν σε περισσότερα από 900 από αιλουροειδή, πέθανε στη νότια Ισπανία σε ηλικία ρεκόρ 20 ετών.

Όταν η Όρα γεννήθηκε στο εθνικό πάρκο Doñana της Ανδαλουσίας το 2002, υπήρχαν μόλις 94 ιβηρικοί λύγκες στη χερσόνησο αφενός λόγω ασθενειών και αφετέρου λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης. Σήμερα, χάρη σε ένα διαρκές πρόγραμμα διατήρησης και αναπαραγωγής, υπάρχουν περισσότεροι από 1.300 λύγκες.

Η Όρα ήταν τριών εβδομάδων και ζύγιζε μόλις 702 γραμμάρια όταν αιχμαλωτίστηκε και εισήχθη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Ex-situ διατήρησης του ιβηρικού λύγκα, και ήταν καθοριστική για την αντιστροφή της μείωσης. Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών της ζωής της, γέννησε 14 γατάκια και, μέσω αυτών, δημιούργησε μια εντυπωσιακή δυναστεία.

Καθώς οι λύγκες της Ιβηρικής τείνουν να ζουν περίπου μέχρι την ηλικία των 15 ετών στη φύση, ο θάνατος της Aura σε ηλικία 20 ετών και έξι μηνών την καθιστά τον μακροβιότερο λύγκα της Ιβηρικής που έχει καταγραφεί.

Παρά την επιτυχία του προγράμματος διατήρησης, ωστόσο, οι λύγκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απειλές στους δρόμους και στις πιο άγριες περιοχές. Τα οικοσυστήματα της Doñana, όπου ζει ένας μεγάλος πληθυσμός των αιλουροειδών, υποφέρουν εξαιτίας της κλιματικής κατάρρευσης, της γεωργίας, της ρύπανσης από τα ορυχεία και της αποξήρανσης των βάλτων.

Τον Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη του πάρκου -ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροτόπους της Ευρώπης- συρρικνώθηκε σε μια μικρή λακκούβα, καθώς η πολυετής ξηρασία και η υπερεκμετάλλευση έκαναν το χρέος τους στον υδροφόρο ορίζοντα που τροφοδοτεί την περιοχή και συντηρεί εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά.

The Elusive Iberian Lynx | Wild Stories | BBC Earth

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ