Πέθανε η Όρα, ο διάσημος ιβηρικός λύγκας - Πώς έσωσε το είδος από εξαφάνιση
Από τα γονίδια του προήλθαν περίπου 900 απόγονοι
Ιβηρικός λύγκας: Πέθανε το διασημότερο μέλος του
Ένας ιβηρικός λύγκας με το όνομα Όρα που έσωσε το είδος από την εξαφάνιση και του οποίου τα γονίδια ζουν σε περισσότερα από 900 από αιλουροειδή, πέθανε στη νότια Ισπανία σε ηλικία ρεκόρ 20 ετών.
Όταν η Όρα γεννήθηκε στο εθνικό πάρκο Doñana της Ανδαλουσίας το 2002, υπήρχαν μόλις 94 ιβηρικοί λύγκες στη χερσόνησο αφενός λόγω ασθενειών και αφετέρου λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης. Σήμερα, χάρη σε ένα διαρκές πρόγραμμα διατήρησης και αναπαραγωγής, υπάρχουν περισσότεροι από 1.300 λύγκες.
Η Όρα ήταν τριών εβδομάδων και ζύγιζε μόλις 702 γραμμάρια όταν αιχμαλωτίστηκε και εισήχθη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Ex-situ διατήρησης του ιβηρικού λύγκα, και ήταν καθοριστική για την αντιστροφή της μείωσης. Κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών της ζωής της, γέννησε 14 γατάκια και, μέσω αυτών, δημιούργησε μια εντυπωσιακή δυναστεία.
Καθώς οι λύγκες της Ιβηρικής τείνουν να ζουν περίπου μέχρι την ηλικία των 15 ετών στη φύση, ο θάνατος της Aura σε ηλικία 20 ετών και έξι μηνών την καθιστά τον μακροβιότερο λύγκα της Ιβηρικής που έχει καταγραφεί.
Παρά την επιτυχία του προγράμματος διατήρησης, ωστόσο, οι λύγκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απειλές στους δρόμους και στις πιο άγριες περιοχές. Τα οικοσυστήματα της Doñana, όπου ζει ένας μεγάλος πληθυσμός των αιλουροειδών, υποφέρουν εξαιτίας της κλιματικής κατάρρευσης, της γεωργίας, της ρύπανσης από τα ορυχεία και της αποξήρανσης των βάλτων.
Τον Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη μόνιμη λίμνη του πάρκου -ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροτόπους της Ευρώπης- συρρικνώθηκε σε μια μικρή λακκούβα, καθώς η πολυετής ξηρασία και η υπερεκμετάλλευση έκαναν το χρέος τους στον υδροφόρο ορίζοντα που τροφοδοτεί την περιοχή και συντηρεί εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.