- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι δισεκατομμυριούχοι εκπέμπουν ένα εκατ. φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τον μέσο άνθρωπο
Τεράστια η ευθύνη τους για την καταστροφή του κλίματος, σύμφωνα με νέα μελέτη
Κλιματική αλλαγή: Οι πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι έχουν «επενδυτικές εκπομπές», που ισοδυναμούν με τα αποτυπώματα άνθρακα ολόκληρων χωρών, σύμφωνα με έρευνα.
Ένας δισεκατομμυριούχος εκπέμπει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από τον μέσο άνθρωπο, σύμφωνα με μια μελέτη.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam τη Δευτέρα, βασίστηκε στα ευρήματά της σε λεπτομερή ανάλυση των επενδύσεων 125 από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.
Διαπίστωσε ότι, σε αντίθεση με τους μέσους ανθρώπους, οι επενδύσεις των πλουσιότερων ατόμων αντιπροσωπεύουν έως και το 70% των εκπομπών τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι επενδύσεις αυτών των δισεκατομμυριούχων παράγουν κατά μέσο όρο ετησίως 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανά άτομο, που είναι ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερο από το μέσο όρο των 2,76 τόνων διοξειδίου του άνθρακα για όσους ζουν στο κατώτερο 90%.
Η Ναφκότε Ντάμπι, επικεφαλής της Oxfam για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ότι οι εκπομπές από τον τρόπο ζωής των δισεκατομμυριούχων, τα ιδιωτικά τζετ και τα γιοτ τους είναι ήδη χιλιάδες φορές υψηλότερες από αυτές του μέσου ανθρώπου. Αλλά κοιτάζοντας τις εκπομπές από τις επενδύσεις τους, οι εκπομπές άνθρακα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερες.
«Αυτοί οι λίγοι δισεκατομμυριούχοι μαζί έχουν “επενδυτικές εκπομπές” που ισοδυναμούν με τα αποτυπώματα άνθρακα ολόκληρων χωρών όπως η Γαλλία, η Αίγυπτος ή η Αργεντινή.
»Η κύρια και αυξανόμενη ευθύνη των πλούσιων ανθρώπων για τις συνολικές εκπομπές σπάνια συζητείται ή εξετάζεται στη χάραξη πολιτικής για το κλίμα. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
»Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές στην κορυφή της εταιρικής πυραμίδας έχουν τεράστια ευθύνη για την καταστροφή του κλίματος. Έχουν διαφύγει τη λογοδοσία για πάρα πολύ καιρό», είπε.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι δισεκατομμυριούχοι είχαν κατά μέσο όρο το 14% των επενδύσεών τους σε ρυπογόνες βιομηχανίες όπως η ενέργεια και υλικά όπως το τσιμέντο. Μόνο ένας δισεκατομμυριούχος στο δείγμα είχε επενδύσεις σε εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Χρειαζόμαστε το COP27 για να εκθέσουμε και να αλλάξουμε τον ρόλο που παίζουν οι μεγάλες εταιρείες και οι πλούσιοι επενδυτές τους για να επωφεληθούν από τη ρύπανση που οδηγεί στην παγκόσμια κλιματική κρίση», είπε η Ντάμπι.
(Με πληροφορίες του CNN)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.