- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Running Out of Time: Η παγκόσμια σκυταλοδρομία για το κλίμα περνά από την Ελλάδα
Σκυταλοδρομία Running Out of Time: Πέρασε τα ελληνικά σύνορα ο μεγαλύτερος αγώνας που έχει γίνει ποτέ για το κλίμα - Η διαδρομή ανέρχεται σε 7.767 χιλιόμετρα.
Πέρασε τα ελληνικά σύνορα η σκυτάλη της πρωτοβουλίας «Running out of Time», δηλαδή «ο χρόνος μας εξαντλείται», με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση.
Η παγκόσμια σκυταλοδρομία ξεκίνησε από τη Γλασκόβη της Σκωτίας στις 30 Σεπτεμβρίου και θα διασχίσει την Ελλάδα έως και τις 27 Οκτωβρίου, όταν θα συνεχίσει μέσω Κύπρου και Ισραήλ την πορεία της, ώστε να καταλήξει στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου θα λάβει χώρα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27.
Στόχος είναι μαζί με την σκυτάλη να μεταδοθεί από χώρα σε χώρα το μήνυμα της αναγκαιότητας για καθολική, ποιοτική περιβαλλοντική εκπαίδευση, θέμα το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου.
Η διαδρομή στη χώρα μας καλύπτει συνολική απόσταση 750 χλμ, μοιρασμένη σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 39 είναι σχεδιασμένα για δρομείς και τα 33 για ποδηλάτες περνώντας από πολλές πόλεις, εκτός κεντρικών δρόμων, ξεκινώντας από την Μεγάλη Πρέσπα και συνεχίζοντας στο χωριό Ψαράδες, στην Καστοριά, την Κλεισούρα, το Βορικό και την Πτολεμαΐδα.
Day 25 🎉
— Running Out of Time (@Climate_Relay) October 25, 2022
Cycling to Stage 557 to hand over the baton to a solar boat that will sail over to Team Greece 🇬🇷!!@GreekNature pic.twitter.com/EIM3jRA7mR
Η διαδρομή περιλαμβάνει, επίσης, τη Βέροια, την παραλία της Κατερίνης με τη συμμετοχή σχολείων, τον Πλαταμώνα, τους Γόννους, τη Ροδιά και τη Λάρισα, η οποία για την περίσταση έχει στολιστεί με δημιουργίες των μαθητών της πόλης. Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου, οι ποδηλάτες και οι δρομείς θα διασχίσουν τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τη Λαμία και την Ανθήλη όπου στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία βρίσκεται πίσω από την διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής, θα συζητήσουν με μαθητές για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της Οίτης που απειλείται από την κλιματική κρίση.
#DAY10 Baton spotted at Dover Castle!! #RunningOutOfTime #ClimateAction #COP27 #RelayToCOP27 #CarryTheBaton #TheClimateRelay #Glasgow2Sharm
Posted by Running Out of Time on Sunday, October 9, 2022
Η σκυτάλη κατόπιν θα ταξιδέψει στα Καμένα Βούρλα, στον Αγ. Κωνσταντίνο, τη Σκάλα, το Μαρτίνο, το Ακραίφνιο και την Αλίαρτο. Την τελευταία ημέρα, 27 Οκτωβρίου, η Θήβα, τα Οινόφυτα, ο Αυλώνας, οι Αφίδνες και το φράγμα του Μαραθώνα περιλαμβάνονται στις στάσεις της παγκόσμιας σκυταλοδρομίας. Μάλιστα, στον Μαραθώνα αθλητές και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των πυρκαγιών, ενώ θα διεξαχθεί θεατρικό δρώμενο και από εκεί οι δρομείς θα ακολουθήσουν τη Μαραθώνια Διαδρομή μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα γίνει αλλαγή της σκυτάλης παρουσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Λυκείου των Ελληνίδων.
#DAY12 Baton handover from Issa to Mike! (And Issa proceeded on running an extra stage along with Mike 🤣) #RunningOutOfTime #ClimateAction #COP27 #RelayToCOP27 #PeoplePower #TheClimateRelay #Glasgow2Sharm
Posted by Running Out of Time on Tuesday, October 11, 2022
Η επόμενη αλλαγή, στην Ακρόπολη, θα γίνει παρουσία μαθητών από σχολεία και μουσικά σχολεία που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕΠΦ «Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση» και «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», στα οποία μετέχουν και περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο. Τέλος, στις 16:05 η σκυτάλη αναμένεται να φτάσει στη Μαρίνα Φλοίσβου, όπου θα γίνει η τελετή παράδοσής της στο αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό σκάφος ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ που θα τη μεταφέρει στην Κύπρο.
Τη σκυταλοδρομία υποστηρίζουν η UNESCO και η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (United Nations Framework Convention on Climate Change - UNFCCC), ενώ σημαντική είναι η συμμετοχή των σχολείων, δήμων και περιφερειών, αθλητών, ΜΚΟ και τοπικών φορέων που σε όλο το μήκος της διαδρομής θα συμβάλλουν στη διάδοση του μηνύματος της προστασίας της φύσης, της προστασίας της ίδιας της ζωής, της δράσης για το κλίμα.
On Saturday, 5 November, the @Climate_Relay baton will finally reach the venue for this year’s global climate summit – and we would love your support in helping the relay arrive on a wave of energy!
— Carbon Copy (@carboncopy_eco) October 22, 2022
Read about it in full in our latest blog: https://t.co/Bvw4qfcYqX #UK27 pic.twitter.com/wY72r66wuC
Η σκυταλοδρομία έχει ήδη διασχίσει 10 χώρες, με σημαντικούς σταθμούς, μεταξύ άλλων, τον διάπλου της Μάγχης και τις τελετές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην έδρα της UNFCCC, στη Βόννη της Γερμανίας. Στο πλαίσιο της σκυταλοδρομίας, ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου, μέσω ενός εντυπωσιακού εικονικού προγράμματος, που προάγει λύσεις για την κλιματική κρίση, και, παράλληλα, ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν έναν κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις. Η Ελλάδα είναι 3η ανάμεσα στις 101 χώρες που θα συμμετέχουν έως τώρα, με 145 σχολεία να έχουν ήδη εγγραφεί στη δράση.
7,767km. 38 days. One non-stop relay. Join us! 🙌
— Running Out of Time (@Climate_Relay) July 13, 2022
Happy Wednesday everyone! Over the last six months we've been busy bees bringing to life the world's longest EVER non-stop relay in the name of climate action. And we'd love YOU to be a part of it.https://t.co/iHGmgclSWo pic.twitter.com/qbE4EjLzqN
Ένας από τους δρομείς είναι ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι το εθνικό μέλος του FEE, κ. Νίκος Πέτρου, ο οποίος υπογράμμισε σχετικά με το διακύβευμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ ότι: «Η ποιοτική κλιματική εκπαίδευση θα ενδυναμώσει όλους μας, ώστε να κατανοήσουμε τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και θα μας προσφέρει τις δεξιότητες, τη γνώση και τις ευκαιρίες για να χτίσουμε βιώσιμες, κλιματικά ανθεκτικές και δίκαιες κοινότητες. Γιατί μόνον όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.