Περιβαλλον

Κάμερα «έπιασε» ζωάκι να σκαλίζει τη μύτη του - Η έκπληξη των ειδικών (βίντεο)

Τι γνωρίζουμε για το απόκοσμο άι-άι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άι-άι
© Screenshot/ YouTube

Η κίνηση ενός άι-άι που πυροδότησε την επιστημονική έρευνα - Βίντεο με το νυκτόβιο πρωτεύον θηλαστικό να σκαλίζει τη μύτη του

Βίντεο κατέγραψε ένα άι-άι (Daubentonia madagascariensis) να σκαλίζει τη μύτη του με το δάχτυλό του. «Ήθελα να ξέρω, πού πάει αυτό το δάχτυλο;», ανέφερε στο BBC η καθηγήτρια Anne-Claire Fabre από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Η Fabre και η επιστημονική της ομάδα θέλησαν να μελετήσουν την κίνηση αυτή του ζώου, σχεδιάζοντας μια τρισδιάστατη ανατομική ανάλυση του κεφαλιού. «Έμπαινε στο ιγμόρειο και από το ιγμόρειο στο λαιμό και στο στόμα», εξήγησε.

Οι ειδικοί μελέτησαν την επιστημονική βιβλιογραφία και εντόπισαν αναφορές για ζώα που επεξεργάζονταν τη μύτη τους. Σύμφωνα με τη Fabre δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να απαντούν στο ερώτημα γιατί ένα πρωτεύον, κατά τη διάρκεια της ζωής του, να αποκτά αυτή τη συνήθεια.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτή η συμπεριφορά δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, επειδή θεωρείται κακή συνήθεια», τόνισε.

Ερευνητές που μελετούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν και να αποδείξουν το πόσο συνηθισμένη είναι αυτή η συνήθεια. Σύμφωνα με τους ίδιους η πλειονότητα των ανθρώπων σκαλίζουν τη μύτη τους αρκετά συχνά, αλλά διστάζουν να το παραδεχτούν.

Το Άι-άι είναι ένα μικρό παμφάγο θηλαστικό που ανήκει τους λεμούριους και ζει αποκλειστικά στη Μαδαγασκάρη. Ξεχωρίζει λόγω της μακριάς φουντωτής ουράς, τα πεταχτά, τριγωνικά και γυμνά αυτιά και, κυρίως, τα πολύ μακριά, επιμηκυμένα δάκτυλα των «χεριών» με τους καμπυλωτούς γαμψώνυχες (claws). Το τρίχωμά του είναι μακρύ, τραχύ και σκούρο καφέ έως μαύρο με διάσπαρτες τρίχες προστατευτικού στρώματος (guard hair) που φέρουν λευκά άκρα.

Άι-άι
Άι-άι © wikipedia

Πληροφορίες από BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ