- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ολλανδική πόλη η πρώτη στον κόσμο που απαγορεύει τη διαφήμιση κρέατος
H απόφαση των αρχών του Χάαρλεμ
Στην Ολλανδία οι αρχές της πόλης Χάαρλεμ αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις διαφημίσεις σε δημόσιους χώρους που αφορούν στην κατανάλωση κρέατος.
Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», συνδέεται με την προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πολλές διεθνείς έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτό που εδώ και χρόνια φωνάζουν οικολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις: Η υπερκατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς η παραγωγή διατροφικών προϊόντων από το ζωϊκό βασίλειο εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πότε σταματούν οι διαφημίσεις κρέατος στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας
Το Χάαρλεμ βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας Άμστερνταμ και αριθμεί 160.000 κατοίκους. Η απαγόρευση που αφορά τη διαφήμιση κρέατος σε δημόσιο χώρο θα τεθεί σε ισχύ το 2024. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις σε λεωφορεία, κτίρια και οθόνες.
Ήδη, πάντως, έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους και τις εταιρείες εμπορίας κρέατος και άλλων ζωϊκών προϊόντων.
Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων. Στην «εξίσωση» μπαίνουν επίσης τα λιπάσματα και η αποψίλωση των δασών για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια.
Όσο περισσότερη είναι η ζήτηση για κρέας, τόσο πιο πολλά δάση κόβονται, την ώρα που τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για τις ζωοτροφές είναι πλούσια σε άζωτο –στοιχείο που μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, επηρεάζοντας παράλληλα την τρύπα του όζοντος. Επιπλέον, τα ζώα (ειδικά οι αγελάδες) παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι μια ριζική στροφή στις διατροφικές συνήθειες, η οποία μειώνει αισθητά την παρουσία κρέατος στο καθημερινό πιάτο, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον πλανήτη. Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνουν την κατανάλωση εντόμων για περιβαλλοντικούς λόγους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.