Περιβαλλον

Ολλανδική πόλη η πρώτη στον κόσμο που απαγορεύει τη διαφήμιση κρέατος

H απόφαση των αρχών του Χάαρλεμ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τέλος οι διαφημίσεις με χάμπουργκερ στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας από το 2024
Τέλος οι διαφημίσεις με χάμπουργκερ στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας από το 2024 © Pixabay

Στην Ολλανδία οι αρχές της πόλης Χάαρλεμ αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις διαφημίσεις σε δημόσιους χώρους που αφορούν στην κατανάλωση κρέατος.

Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», συνδέεται με την προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πολλές διεθνείς έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτό που εδώ και χρόνια φωνάζουν οικολόγοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις: Η υπερκατανάλωση κρέατος συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας του πλανήτη, καθώς η παραγωγή διατροφικών προϊόντων από το ζωϊκό βασίλειο εκπέμπει μεγάλες ποσότητες αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πότε σταματούν οι διαφημίσεις κρέατος στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας

Το Χάαρλεμ βρίσκεται στα δυτικά της πρωτεύουσας Άμστερνταμ και αριθμεί 160.000 κατοίκους. Η απαγόρευση που αφορά τη διαφήμιση κρέατος σε δημόσιο χώρο θα τεθεί σε ισχύ το 2024. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις σε λεωφορεία, κτίρια και οθόνες.

Ήδη, πάντως, έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους και τις εταιρείες εμπορίας κρέατος και άλλων ζωϊκών προϊόντων.

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 1/3 των συνολικών εκπομπών αερίων. Στην «εξίσωση» μπαίνουν επίσης τα λιπάσματα και η αποψίλωση των δασών για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια.

Όσο περισσότερη είναι η ζήτηση για κρέας, τόσο πιο πολλά δάση κόβονται, την ώρα που τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για τις ζωοτροφές είναι πλούσια σε άζωτο –στοιχείο που μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, επηρεάζοντας παράλληλα την τρύπα του όζοντος. Επιπλέον, τα ζώα (ειδικά οι αγελάδες) παράγουν τεράστιες ποσότητες μεθανίου.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι μια ριζική στροφή στις διατροφικές συνήθειες, η οποία μειώνει αισθητά την παρουσία κρέατος στο καθημερινό πιάτο, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τον πλανήτη. Προς αυτήν την κατεύθυνση προτείνουν την κατανάλωση εντόμων για περιβαλλοντικούς λόγους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ